A vállalkozások 42 százaléka még nem adózott Szlovákiában

2020. 09. 30., 13:45

A koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt a szlovákiai vállalkozások csaknem fele még mindig nem nyújtotta be az idei jövedelemadó-bevallását. Erre már csak egy hónapjuk maradt.

Akik a koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt még mindig nem nyújtották be a tavalyi jövedelmeikről szóló adóbevallásukat, azoknak erre legkésőbb október végéig kell sort keríteniük – írja az Új Szó.

Ma hatályát veszítik a „lex korona” törvény intézkedései az adózás területén, így az adóbevallások benyújtásának az elhalasztására vonatkozó intézkedés is. „Ekkor veszi kezdetét a rendkívüli helyzetet követő egy hónapos határidő, vagyis 2020. október 31-éig be kell nyújtani az adóbevallást, és ki is kell fizetni az adót” – figyelmeztet Eduard Heger pénzügyminiszter.

„A szlovákiai cégek 42 százaléka még nem nyújtotta be az adóbevallását. Abszolút számokban ez azt jelenti, hogy az elkövetkező egy hónapban csaknem 119 ezer kft.-nek és 3250 részvénytársaságnak kell majd teljesítenie az ezzel kapcsolatos kötelezettségét” – nyilatkozta Petra Štěpánová, a Bisnode elemzője.

„A bevallásukat már leadó cégek csaknem fele, nagyjából 70 ezer társaság veszteséget könyvelt el, a negyedük pedig legfeljebb ezer-eurós adót fizetett be” – tette hozzá Štěpánová.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS