A pincérek és a szobalányok is a legnagyobb vesztesek közé tartoznak Szlovákiában

2021. 01. 11., 17:00

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt Szlovákiában tavaly emberek tízezrei veszítették el az állásukat. Az állásajánlatok száma évek óta nem látott mélypontra zuhant.

A koronavírus-járvány első és második hulláma a munkapiaci portálok ajánlatára is rányomta a bélyegét – írja az Új Szó.

A legnagyobb szlovákiai munkapiaci portál, a Profesia.sk adatai szerint tavaly 190 ezer állást hirdettek meg a honlapjukon, 28 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

„Ilyen alacsony számra legutóbb hét évvel ezelőtt, 2014-ben volt példa, amikor 160 ezer ajánlat jelent meg a rendszerünkben. Az azt követő években azonban látványos növekedésnek lehettünk tanúi, és az eddigi rekordot 2017-ben értük el, 275 ezer ajánlattal” – nyilatkozta Nikola Richterová, a Profesia.sk szóvivője.

Míg a munkapiaci portálok által ajánlott álláslehetőségek száma csökkent, a tavalyi elbocsátások miatt megugrott az egy-egy ajánlat iránt érdeklődők száma. „Egy ajánlatra tavaly átlagosan 26-an reagáltak, ami öt éve nem látott csúcsnak számít” – mondta Richterová.

Regionális lebontásban továbbra is Pozsonyban kínálják a legtöbb új állást, azonban itt mérték a legnagyobb visszaesést is. A Profesia.sk Pozsony megyében tavaly 75 ezer állást hirdetett meg, 35 ezerrel kevesebbet az egy évvel korábbinál.

„Az elmúlt év legnagyobb vesztesei a hoszteszek, a virágárusok, az idegenvezetők, a pincérek és a szobalányok voltak” – tette hozzá a szóvivő.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS