A pincérek és a szobalányok is a legnagyobb vesztesek közé tartoznak Szlovákiában

2021. 01. 11., 17:00

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt Szlovákiában tavaly emberek tízezrei veszítették el az állásukat. Az állásajánlatok száma évek óta nem látott mélypontra zuhant.

A koronavírus-járvány első és második hulláma a munkapiaci portálok ajánlatára is rányomta a bélyegét – írja az Új Szó.

A legnagyobb szlovákiai munkapiaci portál, a Profesia.sk adatai szerint tavaly 190 ezer állást hirdettek meg a honlapjukon, 28 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

„Ilyen alacsony számra legutóbb hét évvel ezelőtt, 2014-ben volt példa, amikor 160 ezer ajánlat jelent meg a rendszerünkben. Az azt követő években azonban látványos növekedésnek lehettünk tanúi, és az eddigi rekordot 2017-ben értük el, 275 ezer ajánlattal” – nyilatkozta Nikola Richterová, a Profesia.sk szóvivője.

Míg a munkapiaci portálok által ajánlott álláslehetőségek száma csökkent, a tavalyi elbocsátások miatt megugrott az egy-egy ajánlat iránt érdeklődők száma. „Egy ajánlatra tavaly átlagosan 26-an reagáltak, ami öt éve nem látott csúcsnak számít” – mondta Richterová.

Regionális lebontásban továbbra is Pozsonyban kínálják a legtöbb új állást, azonban itt mérték a legnagyobb visszaesést is. A Profesia.sk Pozsony megyében tavaly 75 ezer állást hirdetett meg, 35 ezerrel kevesebbet az egy évvel korábbinál.

„Az elmúlt év legnagyobb vesztesei a hoszteszek, a virágárusok, az idegenvezetők, a pincérek és a szobalányok voltak” – tette hozzá a szóvivő.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 05. 20., 09:12
Újfajta szemlélettel kell a logisztikai iparág problémáit megoldani. Az új idők új megoldásokat követelnek, ennek mi is a részesei vagyunk – mondta az Üzletemnek Honosiné Máhr Ágnes, a Ho-Máhr Trans ügyvezetője, pénzügyi és szakmai vezetője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS