A pincérek és a szobalányok is a legnagyobb vesztesek közé tartoznak Szlovákiában

2021. 01. 11., 17:00

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt Szlovákiában tavaly emberek tízezrei veszítették el az állásukat. Az állásajánlatok száma évek óta nem látott mélypontra zuhant.

A koronavírus-járvány első és második hulláma a munkapiaci portálok ajánlatára is rányomta a bélyegét – írja az Új Szó.

A legnagyobb szlovákiai munkapiaci portál, a Profesia.sk adatai szerint tavaly 190 ezer állást hirdettek meg a honlapjukon, 28 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

„Ilyen alacsony számra legutóbb hét évvel ezelőtt, 2014-ben volt példa, amikor 160 ezer ajánlat jelent meg a rendszerünkben. Az azt követő években azonban látványos növekedésnek lehettünk tanúi, és az eddigi rekordot 2017-ben értük el, 275 ezer ajánlattal” – nyilatkozta Nikola Richterová, a Profesia.sk szóvivője.

Míg a munkapiaci portálok által ajánlott álláslehetőségek száma csökkent, a tavalyi elbocsátások miatt megugrott az egy-egy ajánlat iránt érdeklődők száma. „Egy ajánlatra tavaly átlagosan 26-an reagáltak, ami öt éve nem látott csúcsnak számít” – mondta Richterová.

Regionális lebontásban továbbra is Pozsonyban kínálják a legtöbb új állást, azonban itt mérték a legnagyobb visszaesést is. A Profesia.sk Pozsony megyében tavaly 75 ezer állást hirdetett meg, 35 ezerrel kevesebbet az egy évvel korábbinál.

„Az elmúlt év legnagyobb vesztesei a hoszteszek, a virágárusok, az idegenvezetők, a pincérek és a szobalányok voltak” – tette hozzá a szóvivő.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-17 21:10:06
A globális kihívásokra, az ezeket övező változásokra és szabályozásokra reagálva az év elején alakult meg a VOSZ BPVRSZ Fenntarthatósági Vállalkozói Közösség, amely a hamarosan kötelező jelleggel életbe lépő ESG előírások és környezetvédelmi szabályozások kezelésében is segítséget nyújthat, és adhat kézzelfogható megoldást a piaci szereplőknek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS