A kisvállalkozókat segítik egy új gazdasági programmal Szerbiában

2019. 01. 29., 11:00

Három nyilvános felhívást tett közzé hétfőn a szerb Gazdasági Minisztérium. 1,7 milliárd dinár vissza nem térítendő támogatást nyújtanak kis- és közepes vállalatoknak, valamint egyéni vállalkozóknak.

A pénzre három támogatási program alapján pályázhatnak az érdekeltek. Vállalati fejlesztési tervekre, kezdő gazdálkodóknak, valamint felszerelés vásárlására ítélhetnek oda eszközöket – írja a Magyar Szó.

Vállalkozásserkentési fejlesztési programokra 2019-ben a szaktárca 500 millió dinárt irányzott elő, és a vállalattulajdonosok máris igényelhetik az állami segítséget. Támogatás és hitel kombinációjáról van szó: a beruházás értékének 20 százalékára lehet kérni vissza nem térítendő támogatást, a többi 80 százalékot pedig a Fejlesztési Alapnál lehet igényelni kedvező hitel formájában.

A kezdő vállalkozóknak és a fejlődés kezdeti szakaszában levő vállalatoknak a Gazdasági Minisztérium összesen 200 millió dinár vissza nem térítendő támogatást nyújt. Ez szintén kombinált program, a beruházás 30 százalékát lehet kérelmezni, a 70 százalékát pedig kedvező hitel formájában a Fejlesztési Alaptól kérni.

A kisvállalkozások számára készített minisztériumi program szerint berendezés, felszerelés vásárlására az idén összesen egymilliárd dinárt fordítanak, amit nem kell visszafizetni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS