Fenntartható vízgazdálkodás: szemléletformálás uniós támogatással

2022. 08. 28., 15:13

Várhatóan augusztus végén nyílik meg „A fenntartható vízgazdálkodással kapcsolatos szemléletformálás” című (RRF-4.2.1-22) felhívás.

A felhívástervezet szerint az Agrárminisztérium dolgozhat ki a fenntartható vízgazdálkodás megvalósítását célzó tájékoztató programokat, amihez kereken 71 252 080 forint áll rendelkezésre.

A vissza nem térítendő támogatásból az Európai Unió felé elszámolandó költségek forrása a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (56 104 000 forint), míg az unió felé nem elszámolható költségek hazai forrásrészből kerülnek biztosításra 15 148 080 forint összegben. Ezzel összefüggésben a kiíró felhívja a figyelmet, hogy „a projekt költségvetésének megfelelően részletezettnek és ily módon ellenőrizhetőnek kell lenni ahhoz, hogy meghatározható legyen a költségek, illetve ezen belül az elszámolható költségek besorolása”.

A projekt keretében legalább 100 mezőgazdasági termelői szövetséget kell létrehozni a hatékony vízfelhasználás előmozdítása és nyomon követése érdekében, 2024. július 31-ig. A másik számszerűsített célkitűzés szerint a víztakarékos gazdálkodást megvalósító gazdák által művelt területek nagyságának 2026. január 31-ig el kell érnie a 10 000 hektárt. A „víztakarékos gazdálkodásra való átállás” azt jelenti, hogy a gazdálkodók

– intézkedéseket alkalmaztak a talaj szervesanyag-tartalmának növelésére;

– átálltak kevésbé vízigényes/szárazságállóbb növényekre;

– természetes vízvisszatartást alkalmaztak az általuk művelt terület egy részén;

– hatékony öntözési technikák alkalmaznak és újrahasznosított vizet használnak az öntözéshez.

A felhívás társadalmi egyeztetése már lezárult, a hivatalos pályázati portál tanúsága szerint a tervezethez egyetlen hozzászólás sem érkezett.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS