Fenntartható vízgazdálkodás: szemléletformálás uniós támogatással

2022. 08. 28., 15:13

Várhatóan augusztus végén nyílik meg „A fenntartható vízgazdálkodással kapcsolatos szemléletformálás” című (RRF-4.2.1-22) felhívás.

A felhívástervezet szerint az Agrárminisztérium dolgozhat ki a fenntartható vízgazdálkodás megvalósítását célzó tájékoztató programokat, amihez kereken 71 252 080 forint áll rendelkezésre.

A vissza nem térítendő támogatásból az Európai Unió felé elszámolandó költségek forrása a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (56 104 000 forint), míg az unió felé nem elszámolható költségek hazai forrásrészből kerülnek biztosításra 15 148 080 forint összegben. Ezzel összefüggésben a kiíró felhívja a figyelmet, hogy „a projekt költségvetésének megfelelően részletezettnek és ily módon ellenőrizhetőnek kell lenni ahhoz, hogy meghatározható legyen a költségek, illetve ezen belül az elszámolható költségek besorolása”.

A projekt keretében legalább 100 mezőgazdasági termelői szövetséget kell létrehozni a hatékony vízfelhasználás előmozdítása és nyomon követése érdekében, 2024. július 31-ig. A másik számszerűsített célkitűzés szerint a víztakarékos gazdálkodást megvalósító gazdák által művelt területek nagyságának 2026. január 31-ig el kell érnie a 10 000 hektárt. A „víztakarékos gazdálkodásra való átállás” azt jelenti, hogy a gazdálkodók

– intézkedéseket alkalmaztak a talaj szervesanyag-tartalmának növelésére;

– átálltak kevésbé vízigényes/szárazságállóbb növényekre;

– természetes vízvisszatartást alkalmaztak az általuk művelt terület egy részén;

– hatékony öntözési technikák alkalmaznak és újrahasznosított vizet használnak az öntözéshez.

A felhívás társadalmi egyeztetése már lezárult, a hivatalos pályázati portál tanúsága szerint a tervezethez egyetlen hozzászólás sem érkezett.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-07 19:18:54
Az idén külföldi nyaralásra induló magyarok 83 százaléka a helyszínen is bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával tervez fizetni. Ezzel Magyarország első a régióban a Visa nyolc közép- és kelet-európai országra, köztük hazánkra is kiterjedő, „Utazási és fizetési szokások 2023” címmel megjelent tanulmánya szerint.
2023-06-07 18:18:26
A turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott jelentős számú munkahely megvédése érdekében 2023. május 31-ig volt lehetséges – 15 százalékos díj megfizetése nélkül – teljes összegben felhasználni a SZÉP-kártyán 2022. október 15-ig jóváírt, „bennragadt” összegeket.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS