Fenntartható vízgazdálkodás: szemléletformálás uniós támogatással

2022. 08. 28., 15:13

Várhatóan augusztus végén nyílik meg „A fenntartható vízgazdálkodással kapcsolatos szemléletformálás” című (RRF-4.2.1-22) felhívás.

A felhívástervezet szerint az Agrárminisztérium dolgozhat ki a fenntartható vízgazdálkodás megvalósítását célzó tájékoztató programokat, amihez kereken 71 252 080 forint áll rendelkezésre.

A vissza nem térítendő támogatásból az Európai Unió felé elszámolandó költségek forrása a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (56 104 000 forint), míg az unió felé nem elszámolható költségek hazai forrásrészből kerülnek biztosításra 15 148 080 forint összegben. Ezzel összefüggésben a kiíró felhívja a figyelmet, hogy „a projekt költségvetésének megfelelően részletezettnek és ily módon ellenőrizhetőnek kell lenni ahhoz, hogy meghatározható legyen a költségek, illetve ezen belül az elszámolható költségek besorolása”.

A projekt keretében legalább 100 mezőgazdasági termelői szövetséget kell létrehozni a hatékony vízfelhasználás előmozdítása és nyomon követése érdekében, 2024. július 31-ig. A másik számszerűsített célkitűzés szerint a víztakarékos gazdálkodást megvalósító gazdák által művelt területek nagyságának 2026. január 31-ig el kell érnie a 10 000 hektárt. A „víztakarékos gazdálkodásra való átállás” azt jelenti, hogy a gazdálkodók

– intézkedéseket alkalmaztak a talaj szervesanyag-tartalmának növelésére;

– átálltak kevésbé vízigényes/szárazságállóbb növényekre;

– természetes vízvisszatartást alkalmaztak az általuk művelt terület egy részén;

– hatékony öntözési technikák alkalmaznak és újrahasznosított vizet használnak az öntözéshez.

A felhívás társadalmi egyeztetése már lezárult, a hivatalos pályázati portál tanúsága szerint a tervezethez egyetlen hozzászólás sem érkezett.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS