Vízgazdálkodás

Itt találod az összes cikket a „vízgazdálkodás” témában!

Levegőből víz, feleannyi energiával: ez az új eszköz képes rá

Levegőből víz, feleannyi energiával: ez az új eszköz képes rá

Formabontó, hordozható eszközt fejlesztettek a víz kinyerésére levegőből: rengeteg energiát spórol meg, gyakorlatilag minden eddig ismertté vált hasonló technológiához képest. Az ígéretes prototípust a vízhiány enyhítésére szánják a fejlesztők.
2024. 09. 02., 15:02
Többmilliárd liter vizet ad vissza a környezetnek a Meta

A Facebook mellett az Instagramot és a WhatsAppot is gondozó Meta új fenntarthatósági mérföldköveket jelentett be erre az évre: többek között majdnem 2300 olimpiai úszómedencének megfelelő vízfogyasztás-csökkenéssel számol. Ekkora mennyiséget juttatnak vissza a természetbe.

2023. 11. 08., 13:40
Annyi talajvíz tűnik el évente, mint 7000 gízai nagy piramis térfogata

Az új kutatás során a felszín alatti vízterhelés, a víztartó rétegek kimerülése, a vízkitermelés, illetve a talajsüllyedés közötti összefüggéseket vizsgálták. A tudósok térképen is felvázolták a rémisztő eredményt, ami komoly és örökre szóló talajvíz veszteséget mutat.

2022. 02. 22., 19:11
Kétszáz új javaslat a Szigetköz fejlesztésére

A győri Széchenyi István Egyetem meghatározó részvételével, több mint száz kutatója bevonásával, széles körű összefogással zajló Insula Magna Program célja, hogy a Szigetköz–Csallóköz térség határon átnyúló, európai fenntartható és mintaadó fejlesztési területté váljon.

2022. 01. 27., 15:32
Szakál Pál: Az öntözés nem csak pénzkérdés

A Szigetköz talajminőségének és egyedülálló ivóvízbázisának védelme, a környezetkímélő tápanyagellátás és a helyes növénytermesztés elősegítése, valamint öntözéstechnikai fejlesztés is célja a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karának szakemberei által végzett kutatásnak.

2022. 01. 10., 19:02
Vízgazdálkodás: hiánypótló képzést indít a Széchenyi István Egyetem

A Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara országosan hiánypótló képzést, mezőgazdasági vízgazdálkodási és környezettechnológus alapszakot indít szeptembertől, amelyre február 15-ig lehet jelentkezni a felsőoktatási általános felvételi eljárásban.

2020. 06. 03., 15:15
Ne fájjon a feje az illegális kutak miatt 2023 végéig!

A kormány 2023 végéig meghosszabbította az illegális kutak bírságmentes fennmaradásának 2020. december 31-én lejáró határidejét. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyszerű és költséghatékony eljárást javasol az engedély nélküli kutak legalizálására.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS