Annyi talajvíz tűnik el évente, mint 7000 gízai nagy piramis térfogata

Annyi talajvíz tűnik el évente, mint 7000 gízai nagy piramis térfogata
2023. 11. 08., 13:40

Az új kutatás során a felszín alatti vízterhelés, a víztartó rétegek kimerülése, a vízkitermelés, illetve a talajsüllyedés közötti összefüggéseket vizsgálták. A tudósok térképen is felvázolták a rémisztő eredményt, ami komoly és örökre szóló talajvíz veszteséget mutat.

A Desert Research Institute (DRI), a Coloradói Egyetem, valamint a Missouri Tudományos és Technológiai Egyetem tudósai a felszín alatti vizek kitermelésének hatását és következményeit vizsgálták meg, az egész világra kiterjedően. Kidolgoztak egy térképét, ami globális szinten jelzi a talajvízkészletek csökkenését. A Nature Communicationsben közölt publikációjuk szerint a térkép helyi vizsgálatokhoz is megfelelő felbontással rendelkezik, így a vízgazdálkodással foglalkozó szakemberek, bárhol éljenek, fel tudják használni az új kutatási eredményeket.

„Tanulmányunk globális összefüggésbe helyezi a túlzott talajvízszivattyúzás miatt bekövetkező talajsüllyedést”  jelentette ki Fahim Hasan, a Colorado Állami Egyetem doktorandusza, egyben a tanulmány vezető szerzője. Mint mondta, a jelenség elemzéséhez és számszerűsítéséhez különböző módszereket alkalmaztak, köztük távérzékelést, modellalapú adatkészleteket és gépi tanulási megközelítéseket.  A talajsüllyedést és a víztartó rétegek összeomlását kiváltó mechanizmusok megértése után a tudósok sikeresen kidolgoztak egy olyan eszközt, ami pontos előrejelzéseket adott a globális talajsüllyedésről. Az így készült térkép értékes eszközként szolgál a süllyedés területi kiterjedésének értékeléséhez, valamint a felszín alatti vízveszteségtől fenyegetett régiók lokalizálásához.

A kutatás célja a fenntartható felszín alatti vízgazdálkodási gyakorlatok kialakítása.

A talajsüllyedés fő mozgatórugóinak figyelembevétele és az adatok számszerűsítése után sikerült megbecsülni a talaj víztartó rétegeinek tárolási veszteségét is, ami globálisan egészen sokkoló: évi 17 km3. Ez nagyjából annyi, mint a kb. 230 méteres élhosszúságú és közel 140 méter magas gízai nagy piramis térfogatának hétezerszerese. A tudósok megállapították, hogy a felszín alatti vízkészlet elvesztése állandó folyamat, ami azt jelenti, hogy a Föld örökre veszíti el ezt az ideális esetben egyébként felfogható és tárolható vízmennyiséget.

A kutatás hangsúlyozza a fenntartható talajvízgazdálkodási gyakorlatok sürgős bevezetését, különösen a világ szántóföldjein és városi területein, hiszen a bolygó ilyen régiókban szenvedi el a feltérképezett süllyedések mintegy 73 százalékát.

„Ezzel a tanulmányunkkal a talajsüllyedés dinamikáját szerettük volna globálisan és kellően nagy felbontásban megérteni, hogy segítsük a helyi szabályozó hatóságokat”  jelentette ki a tanulmány társszerzője. Sayantan Majumda, a DRI hidrológiai tudományok és távérzékelés kutatóprofesszor-helyettese szerint az elkészült tanulmány és térkép nagyon hatékonyan tudja támogatni a vízügyi szakemberek munkáját, akik olyan területeken tárhatják fel talajsüllyedés  ezáltal súlyos talajvízveszteség  nyomait, ahol eddig ismert módszerekkel nem sikerült kimutatni, mekkora a baj.

Gábor János

Főoldali kép: Wikipedia

Új uniós rendelet készül a politikai reklámtevékenységről

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS