Baranyai polgármester irányította a 2,5 milliárd forintos költségvetési csalást

2022. 09. 01., 17:08

A Baranya Megyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat 15 személlyel szemben, akik 2,5 milliárd forintnyi uniós és hazai vissza nem térítendő támogatást tettek zsebre jogosulatlanul csirkefarmok korszerűsítésével.

A vád szerint a bűncselekmény elkövetését irányító két személy házastársak, akik olyan gazdasági társaságok tulajdonosai, vezetői, melyek baromfitartás-technológia adásvételére, beszerelésére szakosodtak. A gazdasági társaságok tevékenysége az egész ország területére kiterjedt.

A két vádlott a baromfitartás, tojástermelés területén olyan gazdasági társaságokkal, egyéni vállalkozásokkal kerültek üzleti kapcsolatba, melyek önerő híján nem tudtak a kiírt pályázatokon indulni. A két vádlott ezért segítségüket felajánlotta, majd az önerő létének igazolását valótlan tartalmú banki körbeutalásokkal, fiktív kölcsönnyújtásokkal, hamis számlákkal megteremtették, továbbá a berendezések túlszámlázásával, vagy éppen a feltüntetett berendezés helyett olcsóbb eszközök beszerelésével segítséget nyújtottak ezen gazdasági szereplőknek, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt megtévesszék, a pályázati pénzek jogtalan lehívásával vagyoni hátrányt okozzanak.

A vádirati tényállás szerint 12 gazdasági társaságnak, vállalkozásnak nyújtottak segítséget, melynek során a társaságok cégenként 14–665 millió forint támogatási összeghez jutottak jogosulatlanul.

A bűncselekmény elkövetését szervező két vádlottal – akik egyike egy baranyai város polgármestere – szemben hasonló bűncselekmények miatt büntetőeljárás van folyamatban a bíróságon.

A vádlottak által elkövetett bűncselekmények közül a legsúlyosabb büntetési tétele 5–10 évig terjedő szabadságvesztés. (Baranya Megyei Főügyészség)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-02 12:18:39
Nagyon eltérően látják a lakáspiaci árak alakulását a fiatalok. Erősen csökkent azoknak a száma, akik szerint nem változnak a közeljövőben az árak, míg az ingatlanok drágulására számító fiatalok aránya 65 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 53 százalékról.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS