Trendforduló előtt a társadalom: egyre kevesebben fognak eltartani egyre többeket

2023. 11. 16., 12:10

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 2050 körül a 65 éves és afeletti lakosság aránya először fogja meghaladni a 25 év alattiakét Európában. Ezzel újabb trendfordulóhoz érkezik a kontinens demográfiai átalakulása. A társadalom elöregedésének növekvő mértéke hazai viszonylatban is megfigyelhető. Az OTP Nyugdíjpénztár tapasztalatai szerint a magyarok még nem kezdtek felkészülni az anyagi gondoktól mentes időskorra.

Magyarországonaz eltartott népesség rátája már a társadalom több mint felét teszi ki a Központi Statisztikai Hivatal idei becslése alapján. Különösen a 65 éves és annál idősebb lakosság aránya magas, amely a WHO előrejelzései szerint 2050-re egész Európában megpróbáltatások elé állíthatja a kormányokat és a társadalmat.

Több idős, mint tinédzser

A társadalom elöregedésével még komolyabb kihívást jelent a gazdaságilag inaktív korúak eltartása, mely alatt a 14 éves és annál fiatalabb, illetve a 65 éves és idősebb lakosságról való gondoskodást értjük. Magyarországon az eltelt közel 20 évben azonban nem a gyermekeknél szembetűnő a változás mértéke. A fordulópont 2006-ban következett be (102,4 százalék), azóta folyamatosan emelkedik az időskorúak száma a gyermekekéhez képest – az öregedési index idei mértékét az adatszolgáltató hivatal 141,5 százalékra becsüli. Az idős népesség eltartottsági rátájának növekedése mögött az alacsony születésszám, a kivándorlás, illetve az átlagos élettartam kitolódása állhat. Az inaktív korú lakosság túlsúlya kedvezőtlenül hat egy ország munkaerőpiacára és gazdaságára, hiszen az aktív korú lakosságra egyre több gyermek és idős jut.

Itthon is érdemes megtenni az első lépéseket

Az OTP Nyugdíjpénztár adatai alapján sokan még mindig elmulasztják vagy későn kezdik meg az időskorra való pénzügyi tervezést. Ugyanakkor bizakodásra ad okot, hogy a Nyugdíjpénztár idei szeptemberi adatai alapján a 30 évnél fiatalabb tagok száma 13 százalékkal meghaladta a 65 éves vagy idősebb pénztártagokét.

„Az Európai Unió tagországain belül Magyarországon sem ismeretlen az idősödő társadalom jelensége. Éppen ezért kiemelt fontosságú a fiatalkori öngondoskodás tudatosítása és a munkáltatói hozzájárulás szerepe, melyek enyhíthetik az elöregedő társadalom hatását” – mondta Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

Egyre romló eltartottsági ráta

Az idősekről való gondoskodás egyre nehezebbé válik a társadalom elöregedésével, melynek mértéke régiónként különböző.

A KSH idei évre vonatkozó becslése pontosabb képet mutat a hazai régiók közötti megoszlásokról. A 65 éves és annál idősebbekről való gondoskodás országos átlaga 31,6 százalék, mely eredményt régiók szerint a Dél-Dunántúl (35,7 százalék), a Dél-Alföld (34,7 százalék) és a Nyugat-Dunántúl (32,1 százalék) múlja felül. Ellenben Pest vármegyében és az Észak-Alföldön az országos átlaghoz képest megközelítőleg 2-4 százalékponttal kedvezőbbek a kilátások, míg Budapesten és a középső régióban az országos átlaghoz hasonló mértékű az idős népesség eltartottsági rátája.

Nem csak hazánkban, hanem a teljes európai régióban általános tendencia az időskorúak eltartottsági rátájának növekedése. Bár Magyarország pár százalékponttal az EU-s átlag alatt helyezkedett el tavaly, a határmenti országok közül Szlovákiában (26,1 százalék), Ausztriában (29,4 százalék) és Romániában (30,3 százalék) volt alacsonyabb a munkaképes korúakra jutó idősek száma.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS