Idősen is szeretnénk anyagilag függetlenek lenni

2023. 08. 16., 20:07

Az egyik legnagyobb félelem az időskorral kapcsolatban az, hogy rokonokra vagy másokra kell majd támaszkodni anyagilag – derült ki az OTP Nyugdíjpénztár felméréséből. A megtakarítás mellett az anyagi önállóság megtartása a legerősebb érv, mely az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás mellett szól.

Az OTP Nyugdíjpénztár friss felmérése rámutatott, hogy melyek a legjellemzőbb félelmek a nem nyugdíjas magyar lakosság körében az időskorukra vonatkozóan.

A válaszadók mintegy fele azért takarítana meg nyugdíjas éveire, mert szeretne időskorában is anyagilag független maradni ahelyett, hogy a rokonaira vagy másokra kellene támaszkodnia. Messze a legtöbben, a megkérdezettek mintegy 50 százaléka adta ezt a választ.

Lényegesen kevesebben, mintegy 16 százalék képezne tartalékot azért, mert úgy véli, a gazdasági jövő kifejezetten bizonytalan, 10 százalék pedig azért, mert úgy látja, az egészségügyi kiadások miatt lesz szüksége a megtakarításokra. Mindössze 4 százalék célja, hogy beutazza a világot, amihez természetesen tartalékra is szüksége lesz, 6 százalék pedig egyáltalán nem tartja fontosnak az időskori öngondoskodást.

Nemek és korcsoportok arányában kisebbek az eltérések. Az anyagi függetlenséget a férfiak és a nők is egyaránt fontos szempontnak tartják, azonban a bizonytalan és kiszámíthatatlan gazdasági jövőtől már több férfi (18 százalék) tart, mint nő (14 százalék), míg a megugró egészségügyi kiadásoktól több nő (11 százalék), mint férfi (8 százalék).

A 60 évesnél idősebb korosztály tart a legjobban a kiszámíthatatlan gazdasági jövőtől (23 százalék). A fiatalabb, 18-39 és 40-59 éves korosztálynak csak a 15 százaléka jelölte meg ezt a választ.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS