Budapesten céltudatosan kérnek kölcsön

Budapesten céltudatosan kérnek kölcsön
2022. 08. 23., 16:23

Leggyakrabban a községekben élők fordulnak a szüleikhez vagy rokonaikhoz támogatásért, ha megszorulnak anyagilag – derült ki az OTP Nyugdíjpénztár friss reprezentatív felméréséből. Ezzel szemben a budapestiek kétszer is meggondolják, hogy kölcsönkérjenek-e. A fővárosiak főleg orvosi ellátás, lakásvásárlás vagy egy-egy nagyobb kiadás esetén támaszkodnak anyagilag a családjukra.

A 18 év feletti magyar lakosság 70 százaléka szerint a független felnőtté válás legfontosabb feltétele, hogy valaki anyagilag is független legyen a szüleitől, rokonaitól. A megkérdezettek kétharmada szerint attól lesz valaki felnőtt, ha képes a problémáit önállóan megoldani és felelősséget vállalni döntéseiért, 42 százalék pedig úgy véli, a fix munkahely és kereset jelenti a hivatalosan a gyermekkor végét – derült ki az OTP Nyugdíjpénztár legfrissebb, reprezentatív felméréséből, amelyben a felnőtt lakosság kétharmada azt nyilatkozta, ő már teljesen önálló anyagi szempontból.

11 százalék számára csak a nagyobb kiadások esetében nyújtanak anyagi támogatást a szülei. Azoknak a száma elenyésző, akiket rendszeresen támogatnak, vagy még függenek, de szeretnének függetlenedni, a teljes mértékben szülőktől függők pedig még ennél is kevesebben vannak.

„Ahhoz, hogy idősebb korunkban ugyanolyan magabiztosan segíthessünk mi is akár az unokáinknak, mint amilyen bizalommal ma a fiatalabb generációk támaszkodhatnak szüleikre és nagyszüleikre, érdemes időben belevágni a nyugdíjcélú megtakarításba és ezáltal pénzügyek megfontolt, hosszútávú megalapozásába” – mondta Horpácsi Krisztina, az OTP Nyugdíjpénztár ügyfélkapcsolati és szolgáltatási főosztályvezetője, aki hozzátette: „a nyugdíj célú megtakarításokat pedig már fiatalon, akár havi öt ezer forint összegben is érdemes elkezdeni, hiszen a hosszútávú öngondoskodás nyugdíjas éveinkre kifizetődik.”

A községekben élőknek gyakrabban van szükségük a szülőktől kapott anyagi segítségre, mint a Budapesten, megyeszékhelyen, illetve városban lakóknak. Sőt, a többségüknek rendszeresen támogatják a mindennapi kiadásait.

A budapestiek céltudatosabban kérnek kölcsön: orvosi vizsgálat, betegség kezelése (48 százalék), lakásvásárlás (41 százalék), illetve eseti nagyobb kiadások (32 százalék) – például egy-egy bútor cseréje, autó vásárlás – a legjellemzőbb indok a családtól kért támogatásra. A városban élők többsége szintén csak egy-egy nagyobb anyagi kiadáshoz kér segítséget, 68 százalékuk teljesen önállónak tartja magát anyagi szempontból.

A megyeszékhelyen élők háromnegyede ugyancsak saját zsebből gazdálkodik, elenyésző azoknak a száma, akiket rendszeresen vagy teljes mértékben támogatnak a szüleik. A magyarok 61 százaléka – lakóhelytől függetlenül – nem szeret mások terhére lenni, és csupán vészhelyzet esetén fogad el anyagi támogatást a rokonaitól.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS