Új, olcsóbb hidrogén üzemű emeletes buszt építenek az angolok

Új, olcsóbb hidrogén üzemű emeletes buszt építenek az angolok
2023. 05. 12., 17:17

A Bramble Energy egyesítette erőit az Equipmake és az Aeristech vállalatokkal, valamint a Bath Egyetemmel, hogy új hidrogén üzemű emeletes buszt fejlesszenek, nyomtatott áramköri lapra épülő üzemanyagcella (PCBFC) technológia alkalmazásával. Ezzel nem csak jobb, de olcsóbb megoldást is találtak.

A Bramble Energy a Hydrogen Electric Integrated Drivetrain Initiative (HEIDI) kezdeményezés vezető partnere: ebben a projektben 6,3 millió font (kb. 2,7 milliárd forint) támogatást kaptak a brit kormányzat által finanszírozott Automotive Transformation Fundból  számol be a The Engineer. A nemzeti tőkealap Fejlett Meghajtás Központján keresztül kapott normatívával kiegészülve immáron 12,7 millió font (több mint 5,4 milliárd forint) áll rendelkezésre a teljesen zöld üzemű emeletes busz megépítésére.

Az Egyesült Királyságban működő konzorcium a tervek szerint összefűzi a Bramble PCBFC technológiáját az Aeristech nagy hatékonyságú légkompresszorával, illetve az Equipmake motoros teljesítményelektronikájával és akkumulátor-kezelő rendszerével. A hajtásláncot a Bath Egyetem által végzett járműszimulációk segítségével fogják optimalizálni.

A Bramble Energyt az üzemanyagcella tervezése és gyártási folyamata miatt választották ki a projektre, ugyanis a nemrég szabadalmaztatott és levédett nyomtatott áramköri lap technológiát alkalmazva napok alatt képes méretarányos és olcsó, valamint testre szabott üzemanyagcella készletek létrehozására.

A vállalat szerint a nyomtatott áramköri technológia kiküszöböli a szokásos elektrokémiai felépítésben rejlő összetett és költséges alkatrészcsomag szükségességét, ezáltal egyszerűsíti az ellátási láncot, ráadásul nem igényel hatalmas átalakításokat a gyártáshoz. Az üzemanyagcella stackek a végfelhasználó igényeinek megfelelően szinte bármilyen méretben és elrendezésben gyárthatók, ami szintén nagy szó. Az így létrejövő megoldás célja, hogy támogassa és felgyorsítsa a tömegközlekedés szén-dioxid-mentesítését és javítsa a levegőminőséget a városokban, lehetőleg világszerte.

„Az üzemanyagcella-technológia életképes nettó zéró megoldást kínálhat, így alkalmas olyan haszongépjárművek gyártására, amelyekben korlátozni kell az állásidőt  nyilatkozta a partneri szerződések aláírása kapcsán dr. Vidal Bharath, a Bramble Energy üzleti vezetője. – A létrejött konzorcium azt jelenti, hogy az innovatív, alacsony költséggel járó PCBFC-technológiánkat alkalmazva világelső hibrid hajtásláncot tudunk biztosítani a buszágazat számára, amelyben költségek és skálázhatóság szempontjából is megfelelő, életképes villamosított megoldásra van szükség.”

A kibocsátásmentes járművek teljes ellátási láncának kiépítésére irányuló törekvések várhatóan közel 500 munkahelyet fognak támogatni a következő évtizedben az Egyesült Királyságban miközben évente közel hatmillió tonna szén-dioxid-kibocsátást takarítanak meg.

A HEIDI projektben résztvevő brit székhelyű konzorcium az üzemanyagcellák Egyesült Királyságban történő készítését támogatja, buszok és haszongépjárművek számára. Úgy vélik, hogy ezen eszközök gyártásának új, alacsony költségű módszerével felgyorsul az üzemanyagcellák költségcsökkentése, ezáltal az elterjedésük is.

Gábor János

Főoldali kép: Equipmake, Bramble Energy

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 22:40:00
A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS