Új, olcsóbb hidrogén üzemű emeletes buszt építenek az angolok

Új, olcsóbb hidrogén üzemű emeletes buszt építenek az angolok
2023. 05. 12., 17:17

A Bramble Energy egyesítette erőit az Equipmake és az Aeristech vállalatokkal, valamint a Bath Egyetemmel, hogy új hidrogén üzemű emeletes buszt fejlesszenek, nyomtatott áramköri lapra épülő üzemanyagcella (PCBFC) technológia alkalmazásával. Ezzel nem csak jobb, de olcsóbb megoldást is találtak.

A Bramble Energy a Hydrogen Electric Integrated Drivetrain Initiative (HEIDI) kezdeményezés vezető partnere: ebben a projektben 6,3 millió font (kb. 2,7 milliárd forint) támogatást kaptak a brit kormányzat által finanszírozott Automotive Transformation Fundból  számol be a The Engineer. A nemzeti tőkealap Fejlett Meghajtás Központján keresztül kapott normatívával kiegészülve immáron 12,7 millió font (több mint 5,4 milliárd forint) áll rendelkezésre a teljesen zöld üzemű emeletes busz megépítésére.

Az Egyesült Királyságban működő konzorcium a tervek szerint összefűzi a Bramble PCBFC technológiáját az Aeristech nagy hatékonyságú légkompresszorával, illetve az Equipmake motoros teljesítményelektronikájával és akkumulátor-kezelő rendszerével. A hajtásláncot a Bath Egyetem által végzett járműszimulációk segítségével fogják optimalizálni.

A Bramble Energyt az üzemanyagcella tervezése és gyártási folyamata miatt választották ki a projektre, ugyanis a nemrég szabadalmaztatott és levédett nyomtatott áramköri lap technológiát alkalmazva napok alatt képes méretarányos és olcsó, valamint testre szabott üzemanyagcella készletek létrehozására.

A vállalat szerint a nyomtatott áramköri technológia kiküszöböli a szokásos elektrokémiai felépítésben rejlő összetett és költséges alkatrészcsomag szükségességét, ezáltal egyszerűsíti az ellátási láncot, ráadásul nem igényel hatalmas átalakításokat a gyártáshoz. Az üzemanyagcella stackek a végfelhasználó igényeinek megfelelően szinte bármilyen méretben és elrendezésben gyárthatók, ami szintén nagy szó. Az így létrejövő megoldás célja, hogy támogassa és felgyorsítsa a tömegközlekedés szén-dioxid-mentesítését és javítsa a levegőminőséget a városokban, lehetőleg világszerte.

„Az üzemanyagcella-technológia életképes nettó zéró megoldást kínálhat, így alkalmas olyan haszongépjárművek gyártására, amelyekben korlátozni kell az állásidőt  nyilatkozta a partneri szerződések aláírása kapcsán dr. Vidal Bharath, a Bramble Energy üzleti vezetője. – A létrejött konzorcium azt jelenti, hogy az innovatív, alacsony költséggel járó PCBFC-technológiánkat alkalmazva világelső hibrid hajtásláncot tudunk biztosítani a buszágazat számára, amelyben költségek és skálázhatóság szempontjából is megfelelő, életképes villamosított megoldásra van szükség.”

A kibocsátásmentes járművek teljes ellátási láncának kiépítésére irányuló törekvések várhatóan közel 500 munkahelyet fognak támogatni a következő évtizedben az Egyesült Királyságban miközben évente közel hatmillió tonna szén-dioxid-kibocsátást takarítanak meg.

A HEIDI projektben résztvevő brit székhelyű konzorcium az üzemanyagcellák Egyesült Királyságban történő készítését támogatja, buszok és haszongépjárművek számára. Úgy vélik, hogy ezen eszközök gyártásának új, alacsony költségű módszerével felgyorsul az üzemanyagcellák költségcsökkentése, ezáltal az elterjedésük is.

Gábor János

Főoldali kép: Equipmake, Bramble Energy

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS