Már Uberrel is hívhatóak az önvezető taxik

Már Uberrel is hívhatóak az önvezető taxik
2023. 05. 24., 14:43

Amíg hazánkban csak fájdalmasan rövid karriert futott (törvénnyel ellehetetlenítették), addig az Uber a világ nagy részén még mindig olcsó és népszerű fuvarozó szolgáltatás. Mostantól regionálisan már Waymo robottaxik is rendelhetők vele.

Waymo robottaxik érkeznek az Uber fuvarmegosztó platformjára: a két vállalat többéves együttműködést jelentett be, aminek keretében a Waymo Driver szolgáltatás is elérhetővé válik - egyelőre Phoenixben. Az önvezető fuvarok az arizónai nagyváros utcáin és összességében egy 467 négyzetkilométeres működési területen indulnak meg, egy rövid integrációs időszakot követően, várhatóan még 2023-ban – írja a The Robot Report.

A hamarosan nyilvánossá váló szolgáltatást meghatározott számú Waymo járművel kezdik, többek között helyi árukiszállítások és fuvarmegosztó utazások formájában. A phoenixiek számára egyébként ezzel csak kényelmesebbé és könnyebben elérhetővé válnak a sofőr nélküli taxik, hiszen a Waymo One alkalmazásból eddig is lehetőségük volt magukhoz hívni a cég valamelyik közeli autóját.

„Izgatottak vagyunk, amiért újabb lehetőséget kínálhatunk az embereknek, hogy megtapasztalják a teljes autonómia élvezetes és életmentő előnyeit - mondta Tekedra Mawakana, a Waymo társ-vezérigazgatója. Az Uber régóta vezető szerepet tölt be az ember által irányított fuvarmegosztásban, és az ügyfélhálózatuk a mi úttörő technológiánkkal, illetve tisztán elektromos flottánkkal kombinálva nagy lehetőséget jelent a Waymonak arra, hogy még több embert érjen el.”

„Az Uber hozzáférést biztosít egy globális és megbízható piachoz a mobilitás, a szállítás és a fuvarozás területén – jegyezte neg Dara Khosrowshahi, az Uber vezérigazgatója. – A teljesen autonóm vezetés gyorsan a mindennapok részévé válik, így örömmel hozzuk el a Waymo hihetetlen technológiáját az Uber platformjára.”

A Waymo nem csak Phoenixben terjesztette ki a szolgáltatási területét, hanem San Franciscóban is. A vállalat közben újabb és újabb amerikai nagyvárosokat szemel ki arra, hogy bevezesse a robottaxikat, mint elérhető alternatívát. Legutóbb Los Angeles került a vállalat célkeresztjébe, ahol az év elején megkezdték a teljesen vezető nélküli teszteket is.

Mint emlékezetes, a Waymo a Google önvezető autós projektjeként indult, még 2009-ben. Mostanra több mint 700 járművet számláló flottával rendelkezik, benne különböző autótípusokkal, például Jaguar I-PACE EV-kkel, Chrysler Pacific Hybrid minibuszokkal és 8-as osztályú tehergépkocsikkal. A fuvarmegosztó alkalmazást fejlesztő Ubert szintén 2009-ben alapították, és egykor maga is gondolkodott saját autonóm jármű építésében. Ezeket a terveket nem csak pénzügyi és technológiai problémák árnyékolták be, hanem egy tragédia is: 2018-ban az egyik önvezető kocsijuk halálra gázolt egy nőt Arizónában. Az eleve veszteséges leányvállalat, az Uber ATG ezután lassú hanyatlásnak indult, majd 2020-ban meg is váltak tőle.

A két cég együttműködésének egyébként van néhány pikáns és sok nullára végződő előzménye is, hiszen korábban perben álltak.

A Waymo azért szállt bele a bíróságon az Uberbe, mert utóbbi 2016-ban felvásárolta az Otto autonóm teherautó-üzemeltető startupot, ahonnan nem sokkal később kirúgták Anthony Levandowski társalapítót, aki korábban a Google első önvezető autójának megépítéséért felelt. A per apropója üzleti titkok ellopása volt, amiben alighanem sárosnak is bizonyult volna az Uber, hiszen egy 250 millió dolláros tőkejuttatással simította el az ügyet. Az új megállapodás fényében kijelenthetjük: mindez már csak a múlt, és a vállalatok az autonóm járművek elérhetőségének, illetve használhatóságának skálázására törekednek.

Gábor János

Főoldali kép: Waymo

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS