Már Uberrel is hívhatóak az önvezető taxik

Már Uberrel is hívhatóak az önvezető taxik
2023. 05. 24., 14:43

Amíg hazánkban csak fájdalmasan rövid karriert futott (törvénnyel ellehetetlenítették), addig az Uber a világ nagy részén még mindig olcsó és népszerű fuvarozó szolgáltatás. Mostantól regionálisan már Waymo robottaxik is rendelhetők vele.

Waymo robottaxik érkeznek az Uber fuvarmegosztó platformjára: a két vállalat többéves együttműködést jelentett be, aminek keretében a Waymo Driver szolgáltatás is elérhetővé válik - egyelőre Phoenixben. Az önvezető fuvarok az arizónai nagyváros utcáin és összességében egy 467 négyzetkilométeres működési területen indulnak meg, egy rövid integrációs időszakot követően, várhatóan még 2023-ban – írja a The Robot Report.

A hamarosan nyilvánossá váló szolgáltatást meghatározott számú Waymo járművel kezdik, többek között helyi árukiszállítások és fuvarmegosztó utazások formájában. A phoenixiek számára egyébként ezzel csak kényelmesebbé és könnyebben elérhetővé válnak a sofőr nélküli taxik, hiszen a Waymo One alkalmazásból eddig is lehetőségük volt magukhoz hívni a cég valamelyik közeli autóját.

„Izgatottak vagyunk, amiért újabb lehetőséget kínálhatunk az embereknek, hogy megtapasztalják a teljes autonómia élvezetes és életmentő előnyeit - mondta Tekedra Mawakana, a Waymo társ-vezérigazgatója. Az Uber régóta vezető szerepet tölt be az ember által irányított fuvarmegosztásban, és az ügyfélhálózatuk a mi úttörő technológiánkkal, illetve tisztán elektromos flottánkkal kombinálva nagy lehetőséget jelent a Waymonak arra, hogy még több embert érjen el.”

„Az Uber hozzáférést biztosít egy globális és megbízható piachoz a mobilitás, a szállítás és a fuvarozás területén – jegyezte neg Dara Khosrowshahi, az Uber vezérigazgatója. – A teljesen autonóm vezetés gyorsan a mindennapok részévé válik, így örömmel hozzuk el a Waymo hihetetlen technológiáját az Uber platformjára.”

A Waymo nem csak Phoenixben terjesztette ki a szolgáltatási területét, hanem San Franciscóban is. A vállalat közben újabb és újabb amerikai nagyvárosokat szemel ki arra, hogy bevezesse a robottaxikat, mint elérhető alternatívát. Legutóbb Los Angeles került a vállalat célkeresztjébe, ahol az év elején megkezdték a teljesen vezető nélküli teszteket is.

Mint emlékezetes, a Waymo a Google önvezető autós projektjeként indult, még 2009-ben. Mostanra több mint 700 járművet számláló flottával rendelkezik, benne különböző autótípusokkal, például Jaguar I-PACE EV-kkel, Chrysler Pacific Hybrid minibuszokkal és 8-as osztályú tehergépkocsikkal. A fuvarmegosztó alkalmazást fejlesztő Ubert szintén 2009-ben alapították, és egykor maga is gondolkodott saját autonóm jármű építésében. Ezeket a terveket nem csak pénzügyi és technológiai problémák árnyékolták be, hanem egy tragédia is: 2018-ban az egyik önvezető kocsijuk halálra gázolt egy nőt Arizónában. Az eleve veszteséges leányvállalat, az Uber ATG ezután lassú hanyatlásnak indult, majd 2020-ban meg is váltak tőle.

A két cég együttműködésének egyébként van néhány pikáns és sok nullára végződő előzménye is, hiszen korábban perben álltak.

A Waymo azért szállt bele a bíróságon az Uberbe, mert utóbbi 2016-ban felvásárolta az Otto autonóm teherautó-üzemeltető startupot, ahonnan nem sokkal később kirúgták Anthony Levandowski társalapítót, aki korábban a Google első önvezető autójának megépítéséért felelt. A per apropója üzleti titkok ellopása volt, amiben alighanem sárosnak is bizonyult volna az Uber, hiszen egy 250 millió dolláros tőkejuttatással simította el az ügyet. Az új megállapodás fényében kijelenthetjük: mindez már csak a múlt, és a vállalatok az autonóm járművek elérhetőségének, illetve használhatóságának skálázására törekednek.

Gábor János

Főoldali kép: Waymo

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-28 09:50:00
Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, főként a mikro- és kisvállalkozásokat – tájékoztatott az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS