A Hitachi vezeti be Európa első akkumulátoros vonatait

A Hitachi vezeti be Európa első akkumulátoros vonatait
2023. 06. 30., 10:11

Feleannyiból telepítenek országos közlekedést kiszolgáló elektromos vonatokat Olaszországban, mint amennyibe a Budapest-Belgrád vasútvonal kerül a magyar adófizetőknek. Akkumulátorok eddig is üzemeltek vonatokon, de a Hitachié az első olyan, amelyen ez az elsődleges energiaforrás.

A Hitachi Rail a helyi Trenitaliaval kötött 1,23 milliárd eurós (456 milliárd forintos) megállapodása részeként telepített akkumulátoros Masaccio vonatokat Olaszországban – áll a cég közleményében. A vállalat első körben összesen 20 darab „Blues” márkájú vonatból álló flottát állított sínpályára, és ezekkel lényegében teljes hosszában és szélességében lefedi az országot.

A projekt az európai országok kollektív kötelezettségvállalása jegyében valósul meg. Mint ismert, az unió már az évtized végéig 55 százalékkal akarja csökkenteni a közlekedés karbonkibocsátását. Ez az elektromos gépjárművek esetében sokkal gördülékenyebben megy, mint a vasúti közlekedésben, pedig ez a szegmens szorulna rá a legjobban a villamosításra, ami ma a kontinens legnagyobb részén egyáltalán nem jellemző.

Az európai viszonyok nem teszik egyszerűbbé a vonatközlekedés reformját, és nem is valószínű, hogy a teljes villamosítást egyhamar el lehet érni. A vasúti rendszerek nagy részén nem elérhető magasfeszültségű áramvételezés, így a mozdonyok főleg dízelüzeműek. Egy olyan megoldás ugyanakkor visszaadná az átállás iránt érzett reményt, amiben a szerelvényeket nagyobb hatótávolságú elektromos mozdonyok vontatják – és az akkumulátoraik nem csak rövid szakaszok áthidalására alkalmasak. Utóbbiakat ugye nem is lehetnek intercity vonalakon üzemeltetni komolyabb hálózatfejlesztés nélkül.

Mivel a vasúti villamosítás költség- és erőforrásigényes feladat, nyilván nem sok olyan ország van, ami örömmel felvállalja. Ezért lehet hatalmas potenciál az akkumulátoros vonatban, hiszen az egyaránt alkalmas villamosított és nem villamosított vonalakon történő közlekedésre. Az előbbi rendszeren a vonat áramszedőt használ. Ez régóta ismert megoldás a tömegközlekedésben, azzal a csavarral, hogy nem csak a jármű meghajtásához szükséges energiát veszi fel a villamosított szakaszokon, hanem feltölti az akkumulátorcsomagokat is. A Blues vonatok egyébként olyan területeken is futnak, ahol nincs áramszedési lehetőség. Ebben a szcenárióban dízel meghajtást használnak, de az akkumulátorokban is hagynak elég energiát arra, hogy a lakott területekhez közeledve már csak tisztán elektromos forrásra támaszkodjanak.

Bár a vonatok akkumulátorról történő üzemeltetése nem újdonság, a Hitachi Rail és a Trenitalia együttműködésében először jönnek létre Európában olyan vasúti vonalak, amelyeken az elektromos áram az elsődleges energiaforrás. Az új szerelvények akkumulátorcsomagjai egyelőre 15 kilométeres hatótávolságot képesek áthidalni, viszont a töltésük nem csak hálózatról, hanem az út során dízelmotorról és a regeneratív fékezéssel is kivitelezhető.

A vonatokat a Hitachi Rail a Firenzéhez közeli Pistoriában található gyárában építi, és a szicíliai, illetve szardíniai partok mentén, valamint „a csizma talpán”, a Jón-tenger mellett már ilyenek járják a legnépszerűbb útvonalakat.

A Trenitalia és a Hitachi szerződése egyelőre 135 elektromos vonat forgalomba állításáról szól. Az akár 160 km/órás sebességre képes szerelvények mindegyike 300 fő befogadására alkalmas, de az utasok nem csak a csomagjaikat vihetik magukkal, hiszen – megfelelő belső térkialakítással, ami egyébként variálható – akad rajtuk hely kerékpárok snowboardok, kerékpárok tárolására is.

A vállalat arra számít, hogy az akkumulátor-technológia a következő néhány évben tovább fog fejlődni, és a jelenlegi 15-ről 100 kilométerre nő a hatótáv. A következő generációs Bluesok akár ennél is többre lesznek képesek, míg a jelenlegiekben nagyobb teljesítményű akkumulátorokra lehet majd cserélni a mai csomagokat. Ha mindez nem lenne elég zöld: a Hitachi Rail forradalmi járművei 93 százalékban újrahasznosított anyagokból készülnek.

Gábor János

Főoldali kép: Hitachi Rail

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS