Pályára álltak a SpaceX első mobilszolgáltató műholdjai

Pályára álltak a SpaceX első mobilszolgáltató műholdjai
2024. 01. 05., 10:10

Hagyományos mobiltelefonnal is elérhető hang, szöveg és adat, műholdon keresztül, bárhol a világon - ez a végső célja a Starlink szolgáltatást úttörő módon megreformáló SpaceX-nek. Fellőtték az első hat direct-to-cell (DTC) műholdat.

A SpaceX is tűzijátékkal kezdte az újévet: kedden este, a kaliforniai Vandenberg Űrkutatási Bázisról fellőtt Falcon 9 rakétával 21 Starlink műholdat küldtek az égbe, köztük hat olyat is, amit már felvérteztek a vállalat legújabb innovációjának számító DTC technológiával. A direct-to-cell funkció lehetővé teszi, hogy a meglévő mobiltelefonok földi infrastruktúra nélkül, közvetlenül a Starlink műholdakhoz kapcsolódjanak, így a felhasználók bárhol, akár mindenféle térerőtől távoli helyeken vagy katasztrófaövezetekben is hozzáférjenek a hang-, szöveg- és adatszolgáltatásokhoz.

Mint írtuk, a SpaceX decemberben kapott engedélyt az amerikai Szövetségi Hírközlési Bizottságtól (FCC) arra, hogy elindítsa a Starlink mobilszolgáltatás kísérleti projektjét. Ennek keretében tesztelik a hagyományos okostelefonok internet-hozzáférésének biztosítását műholdakon keresztül - egyelőre csak az Egyesült Államokban, a T-Mobile hálózatán. Az FCC 180 napra, azaz 2024. június 14-ig adott „különleges, ideiglenes kísérleti engedélyt” a SpaceX-nek.

A vállalat alapító-vezérigazgatója, Elon Musk az X-en közölte, hogy a DTC funkció hatalmas változást jelent, mivel felszámolja a mobilhálózati holtzónák problémáját. Azt is tisztázta, hogy a technológia nem a meglévő földfelszíni hálózatokkal való üzleti versenyre készült, mivel (egyelőre) csak 7 Mbit/s körüli adatsebességet támogat. A SpaceX úgy fogalmaz, hogy a DTC funkció „világszerte lehetővé tenné a mobilhálózat-üzemeltetők számára a zökkenőmentes, globális hozzáférést SMS-ezéshez, telefonáláshoz és internetböngészéshez, szárazföldön, tavakon és partmenti vizeken”.

Musk és a T-Mobile vezérigazgatója, Mike Sievert még 2022 augusztusában jelentette be a két vállalat közötti partnerséget. Utóbbi elmondta: a készülő szolgáltatás az Egyesült Államokban a T-Mobile meglévő középsávos PCS spektrumát fogja használni, ami már kompatibilis a legtöbb piacon lévő telefonnal. „Ez lehetővé teszi számunkra, hogy [a spektrumot] a Starlink által üzemeltetett konstellációnak szenteljük és az ország minden sarkából láthassuk ezeket a műholdakat.” Hozzátette: a telefonok nem fogják tudni, hogy „az űrhöz kapcsolódnak”, mivel ugyanazokat a szabványos iparági technológiákat és protokollokat fogják használni, mint a földi hálózatok esetében.

A SpaceX azt tervezi, hogy a következő hat hónapban további mintegy 840 DTC-képes műholdat indít útnak, hogy 2024 végére elérje a kereskedelmi szolgáltatásra alkalmas műholdak kritikus tömegét.

A vállalat a szolgáltatás globális bevezetéséhez ennél jóval több eszközt készül hosszú távon pályára állítani. Az Interesting Engineering emlékeztet: a SpaceX műholdas politikáért felelős igazgatója, Jameson Dempsey az FCC-nek küldött közvetlen cellamódosításra irányuló kérelmében 7500 műholdat emlegetett a szolgáltatással kapcsolatban.

Gábor János

Főoldali kép: SpaceX

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS