„Van néhány fontos teendő a megszokott záráson túl is”

2018. 12. 11., 17:16

Az adózással kapcsolatos év végi teendőkre Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója hívja fel a figyelmet.

Az év vége mindig sok feladattal jár a vállalkozások számára. Különösen így van ez, ha az adóváltozások új feltételeket teremtenek már az új év első napjaiban. „A november végén kihirdetett adócsomagban is számos olyan változás van, amely az eddigi működési keretek átgondolására és gyors döntésre készteti a cégvezetőket” – hangsúlyozta Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere. – „De ezeken túl is van néhány fontos teendő a megszokott záráson túl is, melyekre szeretnénk az érintettek figyelmét felhívni.”

Jövőre hazánkban is lehetségessé válik a csoportos társasági adózás. A legalább 75%-os szavazati jog egyezőséggel működő cégek adózási csoportot hozhatnak létre, és közös eredményük alapján adózhatnak. Ennek hatására a veszteségek csoporton belül megoszthatóvá válnak, illetve az adócsoporton belüli ügyletek mentesülhetnek a transzferár-nyilvántartási kötelezettség alól. Tekintettel a csoportos társasági adóalanyiság rövid bejelentési határidejére, a csoport alakításának lehetőségét érdemes minél előbb mérlegelnie, és a felkészülést elkezdenie minden vállalatcsoportnak, amelynek több hazai képviselője is van.

Az Európai Uniós szabályrendszerhez igazodóan változnak az utalványok áfakezelési szabályai is. Az egycélú utalványokat a jövőben már azok kibocsátásakor, illetve ezt követő forgalmazásuk során le kell majd adózni, mely előrehozza az adóterhelést, és többlet adminisztrációval jár az utalvány kibocsátója számára. Ezért az utalványokat, kuponokat, valamint egyéb speciális vásárlásösztönző marketing eszközöket alkalmazó cégeknek érdemes mihamarabb felmérniük a jogszabályváltozásból fakadó teendőiket.

Jövőre radikálisan megváltoznak a munkavállalói ösztönző csomagok, a cafeteria elemek és az adómentes juttatások. Sok kedvezmény idén érvényesíthető utoljára, így mindenképpen felül kell vizsgálni a korábbi cafetériarendszert az ezt alkalmazó cégeknél.

Ismét itt az országonkénti jelentés (Country–by–Country Report, CbCR) készítésének és a kapcsolódó bejelentések megtételének határideje. Ez a teher azon adózókat érinti, amelyek 750 millió euró éves konszolidált árbevételt meghaladó multinacionális vállalatcsoport tagjai. Ugyanis még akkor is van adminisztrációs adatszolgáltatási kötelezettsége a csoporthoz tartozó magyar leányvállalatoknak és telephelyeknek, ha az országonkénti jelentést magát egy külföldi csoporttag teljesíti. A naptári éves adózóknál a határidő 2018. december 31. A jelentés elmaradásáért, az adatszolgáltatás és változás-bejelentési kötelezettség késedelmes, hibás vagy hiányos teljesítéséért 20 millió forintig terjedő mulasztási bírságot is kiszabhatnak. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a 2018-as adóévről már sokkal összetettebb, új formájú és kibővített tartalmú transzferár-nyilvántartásokat kell készíteni.

Jó hír azonban, hogy szélesebb körben válik elérhetővé a KIVA szerinti adózás. Ugyan továbbra is maximum 50 fős cégek választhatják a kisvállalati adóalanyiságot, de a bevétel és a mérlegfőösszeg felső korlátja egyaránt 1 milliárd forintra nő a jelenlegi 500 millió forintról, és már 2018. december 1-jétől alkalmazható. Ezzel összhangban az adóalanyiság megszűnéséhez kapcsolódó bevétel túllépési határ is megemelkedik 1-ről 3 milliárd forintra. A létszám- és bevételkorlátokat a kapcsolt vállalkozások adataival együtt kell számítani. A KIVA kulcsa továbbra is 13% marad, mely kiváltja a szociális hozzájárulási adót, a szakképzési hozzájárulást és a társasági adót is, így a nagyobb bértömeggel rendelkező vállalkozások számára a legvonzóbb, ezért az áttérést érdemes megfontolni.

Végül, de nem utolsósorban: aki szeretné elkerülni a kellemetlen meglepetéseket januárban, jó, ha elkezdi a felkészülést a Cégkapu használatára. Ugyanis jövőre az adóügyeket elektronikusan csak ezen keresztül lehet majd intézni. Mindez speciális adminisztrációs feladatokkal, az adótanácsadókkal, könyvelőkkel való egyeztetéssel jár minden gazdasági társaság számára.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS