Sérelemdíj: a legfontosabb tudnivalók

2021. 11. 08., 13:09

A személyiségi jogokat a polgári jog védelemben részesíti. Megsértésük esetén többféle jogi következménnyel számolhatnak a jogsértők. A személyiségi jogok megsértése esetén kerülhet sor sérelemdíj megfizetésére is.

1. A sérelemdíj a személyiségi jogok megsértésének egyik következménye

A polgári jog általános védelmet nyújt a személyiségi jogok valamennyi formájának, amely jogokat mindenki köteles tiszteletben tartani. A személyiségi jogok számos formában megjelenhetnek és nem alkotnak zárt kört, mivel újabb személyiségi jogok is rendre megjelennek. A Polgári Törvénykönyv ezért csak egyes személyiségi jogokat nevesít kifejezetten (pl. az emberi méltósághoz, élethez, testi épséghez és az egészséghez való jog, a személyes szabadsághoz való jog, becsülethez és jó hírnévhez való jog), de a védelem a nem nevesített személyiségi jogokra is kiterjed.

A személyiségi jogok megsértése esetén többféle jogkövetkezmény alkalmazására kerülhet sor, függően attól is, hogy melyik eszköz szükséges és alkalmas a jogsértés elhárítására, illetve orvoslására. Ilyen következmények például a jogsértő eltiltása a további jogsértéstől, az elégtétel adására kötelezés, a jogsértést megelőző állapot helyreállítása stb.

A személyiségi jogok megsértésének jogkövetkezményei közé tartozik a sérelemdíj is.

2. A sérelemdíj nem vagyoni sérelem orvoslására szolgál

A személyiségi jogok megsértésével összefüggésben többféle hátránya is keletkezhet az érintett személynek. Érheti őt vagyoni jellegű sérelem, például jövedelemtől eshet el. Érheti nem vagyoni hátrány is, például a személyét ért fizikai sérülés vagy szellemi, lelki sérelem.

A személyiségi jogok megsértése miatt előállt vagyoni károk megtérítését a kártérítés szabályai szerint követelheti a jogosult.

A sérelemdíj a jogosultat ért nem vagyoni sérelem kompenzálására szolgál. A sérelemdíj elsődleges szerepe tehát a személyiségi jogsértés miatti elégtétel biztosítása. Emellett jelen van a sérelemdíj azon szerepe is, hogy egyfajta büntetésként szolgál a jogsértő számára és így elősegíti a jövőbeli jogsértéstől való visszatartást is

3. Nem szükséges további hátrány bizonyítása

Szemben a kártérítéssel, a sérelemdíj fizetésére kötelezésnek nem feltétele, hogy a sérelmet szenvedett személy a személyiségi jogsértés tényén kívül további hátrány bekövetkeztét bizonyítsa.

Azonban önmagában a személyiségi jog megsértése mégsem jelenti, hogy az érintett személy automatikusan sérelemdíj követelésére lenne jogosult. A bírósági gyakorlat több esetben is megállapította, hogy nem jár sérelemdíj akkor, ha a jogsértés következében érintettet nem érte olyan nem vagyoni sérelem, ami sérelemdíj megítélésére ad alapot. Ilyen eset lehet, ha például a jogsértés nagyon szűk körben, két személy között történt és a megsértett személyt nem érte érdemi hátrányos következmény.

Természetesen annak a személynek, akivel szemben a sérelemdíj követelést érvényesítik lehetősége van arra, hogy kimentse magát a követelés alól. Mentesül például, ha bizonyítja, hogy a magatartása személyiségi jogot nem sértett vagy nem személyiségi, hanem más jogot sértett meg. Mentesülhet a sérelemdíj alól akkor is, ha bizonyítja, hogy a jogsértő magatartáshoz a sérelmet szenvedett személy hozzájárult vagy pedig a magatartás következtében az érintettet nem érte nem vagyoni sérelem.

4. A jelentéktelen összegű sérelemdíj kizárt

A sérelemdíj összegének meghatározása sokszor nem egyszerű feladat. Ez nem meglepő, hiszen pénzben kell meghatározni egy olyan sérelem kompenzálásához szükséges összeget, amely nem vagyoni jellegű, tehát alapvetően pénzben nem kifejezhető.

A sérelemdíj összegét a bíróságnak egy összegben kell meghatároznia. Ennek során az adott eset összes körülményét figyelembe kell vennie. Így különösen a jogsértés súlyát, ismétlődő jellegét, a jogsértés felróhatóságának mértékét, a jogsértésnek a sértettre és környezetére gyakorolt hatását.

Fontos, hogy ha a személyiségi jog megsértése következtében az érintettet ért nem vagyoni sérelem jelentéktelen súlyú, elenyésző jelentőségű, akkor a bírósági gyakorlat szerint sérelemdíjat nem lehet megítélni. Tehát nincs mód arra, hogy csekély súlyú nem vagyoni sérelem esetén jelképes összegű sérelemdíjat ítéljen meg a bíróság

5. Személyesen érvényesíthető igény

A személyiségi jogok megsértéséből eredő igényeket, beleértve a sérelemdíjat is, a jogosult kizárólag személyesen érvényesítheti. Ez azt jelenti, hogy a sérelemdíj iránti követelés másra nem ruházható át és nem is örökölhető.

Amennyiben a jogosult a sérelemdíjat bírósági úton érvényesíti és az eljárás befejezése előtt meghal, akkor örököse jogutódként a perbe beléphet. Ha azonban a perindításra a jogosult haláláig nem került sor, akkor az örökös az elhunyt jogosult sérelemdíj igényét már nem érvényesítheti a bíróságon.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS