Sérelemdíj: a legfontosabb tudnivalók

2021. 11. 08., 13:09

A személyiségi jogokat a polgári jog védelemben részesíti. Megsértésük esetén többféle jogi következménnyel számolhatnak a jogsértők. A személyiségi jogok megsértése esetén kerülhet sor sérelemdíj megfizetésére is.

1. A sérelemdíj a személyiségi jogok megsértésének egyik következménye

A polgári jog általános védelmet nyújt a személyiségi jogok valamennyi formájának, amely jogokat mindenki köteles tiszteletben tartani. A személyiségi jogok számos formában megjelenhetnek és nem alkotnak zárt kört, mivel újabb személyiségi jogok is rendre megjelennek. A Polgári Törvénykönyv ezért csak egyes személyiségi jogokat nevesít kifejezetten (pl. az emberi méltósághoz, élethez, testi épséghez és az egészséghez való jog, a személyes szabadsághoz való jog, becsülethez és jó hírnévhez való jog), de a védelem a nem nevesített személyiségi jogokra is kiterjed.

A személyiségi jogok megsértése esetén többféle jogkövetkezmény alkalmazására kerülhet sor, függően attól is, hogy melyik eszköz szükséges és alkalmas a jogsértés elhárítására, illetve orvoslására. Ilyen következmények például a jogsértő eltiltása a további jogsértéstől, az elégtétel adására kötelezés, a jogsértést megelőző állapot helyreállítása stb.

A személyiségi jogok megsértésének jogkövetkezményei közé tartozik a sérelemdíj is.

2. A sérelemdíj nem vagyoni sérelem orvoslására szolgál

A személyiségi jogok megsértésével összefüggésben többféle hátránya is keletkezhet az érintett személynek. Érheti őt vagyoni jellegű sérelem, például jövedelemtől eshet el. Érheti nem vagyoni hátrány is, például a személyét ért fizikai sérülés vagy szellemi, lelki sérelem.

A személyiségi jogok megsértése miatt előállt vagyoni károk megtérítését a kártérítés szabályai szerint követelheti a jogosult.

A sérelemdíj a jogosultat ért nem vagyoni sérelem kompenzálására szolgál. A sérelemdíj elsődleges szerepe tehát a személyiségi jogsértés miatti elégtétel biztosítása. Emellett jelen van a sérelemdíj azon szerepe is, hogy egyfajta büntetésként szolgál a jogsértő számára és így elősegíti a jövőbeli jogsértéstől való visszatartást is

3. Nem szükséges további hátrány bizonyítása

Szemben a kártérítéssel, a sérelemdíj fizetésére kötelezésnek nem feltétele, hogy a sérelmet szenvedett személy a személyiségi jogsértés tényén kívül további hátrány bekövetkeztét bizonyítsa.

Azonban önmagában a személyiségi jog megsértése mégsem jelenti, hogy az érintett személy automatikusan sérelemdíj követelésére lenne jogosult. A bírósági gyakorlat több esetben is megállapította, hogy nem jár sérelemdíj akkor, ha a jogsértés következében érintettet nem érte olyan nem vagyoni sérelem, ami sérelemdíj megítélésére ad alapot. Ilyen eset lehet, ha például a jogsértés nagyon szűk körben, két személy között történt és a megsértett személyt nem érte érdemi hátrányos következmény.

Természetesen annak a személynek, akivel szemben a sérelemdíj követelést érvényesítik lehetősége van arra, hogy kimentse magát a követelés alól. Mentesül például, ha bizonyítja, hogy a magatartása személyiségi jogot nem sértett vagy nem személyiségi, hanem más jogot sértett meg. Mentesülhet a sérelemdíj alól akkor is, ha bizonyítja, hogy a jogsértő magatartáshoz a sérelmet szenvedett személy hozzájárult vagy pedig a magatartás következtében az érintettet nem érte nem vagyoni sérelem.

4. A jelentéktelen összegű sérelemdíj kizárt

A sérelemdíj összegének meghatározása sokszor nem egyszerű feladat. Ez nem meglepő, hiszen pénzben kell meghatározni egy olyan sérelem kompenzálásához szükséges összeget, amely nem vagyoni jellegű, tehát alapvetően pénzben nem kifejezhető.

A sérelemdíj összegét a bíróságnak egy összegben kell meghatároznia. Ennek során az adott eset összes körülményét figyelembe kell vennie. Így különösen a jogsértés súlyát, ismétlődő jellegét, a jogsértés felróhatóságának mértékét, a jogsértésnek a sértettre és környezetére gyakorolt hatását.

Fontos, hogy ha a személyiségi jog megsértése következtében az érintettet ért nem vagyoni sérelem jelentéktelen súlyú, elenyésző jelentőségű, akkor a bírósági gyakorlat szerint sérelemdíjat nem lehet megítélni. Tehát nincs mód arra, hogy csekély súlyú nem vagyoni sérelem esetén jelképes összegű sérelemdíjat ítéljen meg a bíróság

5. Személyesen érvényesíthető igény

A személyiségi jogok megsértéséből eredő igényeket, beleértve a sérelemdíjat is, a jogosult kizárólag személyesen érvényesítheti. Ez azt jelenti, hogy a sérelemdíj iránti követelés másra nem ruházható át és nem is örökölhető.

Amennyiben a jogosult a sérelemdíjat bírósági úton érvényesíti és az eljárás befejezése előtt meghal, akkor örököse jogutódként a perbe beléphet. Ha azonban a perindításra a jogosult haláláig nem került sor, akkor az örökös az elhunyt jogosult sérelemdíj igényét már nem érvényesítheti a bíróságon.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 30., 15:10
Hektikusan mozogtak az árak a vidéki ingatlanpiacon 2024 első négy hónapjában; a használt házak átlagos négyzetméterára egy év alatt majdnem negyedével emelkedett, addig a téglalakásoké csökkent – ismertette Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója a piac legfrissebb változásait.
2024-05-30 18:10:34
A Temu megjelenése nagyobb piaci sokkot okozott a hazai e-kereskedelemben, mint a koronavírus-járvány és az ukrán háború. Aki átgondoltan használja a mesterséges intelligenciát, kiemelkedhet a versenytársai közül, ugyanakkor az új technológia olyan eszközt ad a kiberbűnözők kezébe, amellyel manipulált ajánlatokat hozhatnak létre.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS