Érdemes lehet változtatni a transzferárelemzések módszertanán

2020. 12. 01., 16:45

A hazai szabályozás értelmében transzferár nyilvántartást kell készíteni minden olyan kapcsolt felek közötti ügyletnél, amelynek éves volumene meghaladja az 50 millió forintos értékhatárt – hívja fel a figyelmet a Deloitte. Ennek részeként háromévente új benchmark elemzést kell elkészíteni, amit köztes években az ügylet szokásos piaci jellegének alátámasztása céljából elég frissíteni, ha a piaci körülmények változatlanok. Kérdés, hogy mi történjen az adatbázis-kutatásokkal egy járványügyi helyzetben, ami egyértelműen számos piaci szektor esetében drasztikus változást hozott.

A transzferár politika alapján rutin jellegű tevékenységet végző leányvállalatoknak garantált jövedelmezőség jár. A jelen világjárvány okozta gazdasági visszaesés mellett azonban kérdés, hogy továbbra is elvárható-e a rutin jellegű tevékenységet végző leányvállalatok jövedelmezőségének garantálása, amennyiben a teljes vállalatcsoport jövedelmezősége csökken vagy akár negatívvá válik. Van-e lehetőség a jövedelmezőség csökkentésére, vagy éppen a csoport által realizált veszteség csoporttagok közötti szétterítésére? Jogosnak tekinthető-e, hogy a gazdasági visszaesés esetén ezek az alacsony kockázatú vállalkozások is viseljék a csoportot érő veszteségeket úgy, hogy kedvező piaci körülmények között a csoport által realizált magasabb jövedelmezőségből viszont nem részesültek?

Nem elég a hagyományos historikus adatsor

Gyártási, ill. disztribúciós tevékenységet végző vállalatok esetében elterjedt piaci gyakorlat, hogy a piaci ártartomány számítása céljából különböző adatbázisokban elérhető - tipikusan historikus - adatok kerülnek felhasználásra. A rendelkezésre álló adatok historikus jellegéből adódóan a világjárvány hatásait már tükröző pénzügyi adatok vélhetően leghamarabb csak 2021 második felében lesznek elérhetőek” – mondta Tóth Hedvig, a Deloitte transzferárazási csoportjának vezetője. Ezáltal, a hagyományos megközelítés szerint a 2021. májusi határidő előtt készített benchmark elemzések nem lesznek megfelelőek, hiszen a rendelkezésre álló pénzügyi adatok még a világjárvány előtti időszakra fognak vonatkozni. Ezzel szemben a pénzügyi tranzakcióknál akár valós idejű adatokat is lehet használni az elemzéshez, amelyek azonnal és közvetlenül tükrözhetik a piaci tendenciákat.

Változtatás vagy kiigazítás? Nem mindegy a teher szempontjából

Amennyiben veszteség keletkezik, felmerül a kérdés, hogy ennek szétterítése a csoporttagok között milyen módon és mértékben lehetséges. Ez a gyakorlatban többféleképpen történhet, például egyszeri alkalommal kiigazítás jelleggel, vagy akár a csoporttagok transzferár politikájának átalakításával. Előzetesen azonban mindenképp érdemes megvizsgálni, hogy valóban szükséges-e a transzferár politika megváltoztatása, amely vélhetően adminisztrációs szempontból is nagyobb terhet jelenthet a társaságok részére, vagy változatlan funkcionális profil fennállása esetén elégséges lehet-e a pénzügyi adatok kiigazítása. Kiigazítások esetén az alábbi kérdésekre érdemes figyelni.

  • Az elemzés szempontjából kiválasztott társaság (tesztelt fél) pénzügyi adatai vagy az összehasonlítás céljából használni kívánt független felek pénzügyi adatai kerüljenek kiigazításra?
  • A költség és bevételstruktúra vonatkozásában alkalmazzunk-e kiigazításokat?
  • A kiigazításokat mikro vagy makro-szintű adatok alapján végezzük?
  • Milyen időszakra vonatkozó (rövid vagy hosszú távú) adatok kerüljenek figyelembevételre?
  • Hogyan kezeljük az adatbázis-kutatás eredményeként kapott mintában szerepelő veszteséges cégeket?

Új perspektívát nyithat a prediktív regressziós modell

Az elemzések szempontjából új perspektívát nyithat az olyan makrogazdasági mutatókhoz viszonyított pénzügyi modellek – pl. prediktív regressziós modellek – felállítása, amelyek a piac mozgása szempontjából is kulcsfontossággal bírnak, illetve figyelembe veszik korábbi, válsággal érintett évek adatait is. Ebben az esetben fontos, hogy a modellek kidolgozottságának és megbízhatóságának biztosítása céljából javasolt nagy tapasztalattal és rutinnal rendelkező szakemberek bevonása.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-02 09:18:58
A januári csend után több nagybank is lépett, és elkezdte csökkenteni a kölcsönök kamatait. Volt olyan közülük, amelyik ezt a lakáshiteleknél és a személyi kölcsönöknél is megtette.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS