Érdemes lehet változtatni a transzferárelemzések módszertanán

2020. 12. 01., 16:45

A hazai szabályozás értelmében transzferár nyilvántartást kell készíteni minden olyan kapcsolt felek közötti ügyletnél, amelynek éves volumene meghaladja az 50 millió forintos értékhatárt – hívja fel a figyelmet a Deloitte. Ennek részeként háromévente új benchmark elemzést kell elkészíteni, amit köztes években az ügylet szokásos piaci jellegének alátámasztása céljából elég frissíteni, ha a piaci körülmények változatlanok. Kérdés, hogy mi történjen az adatbázis-kutatásokkal egy járványügyi helyzetben, ami egyértelműen számos piaci szektor esetében drasztikus változást hozott.

A transzferár politika alapján rutin jellegű tevékenységet végző leányvállalatoknak garantált jövedelmezőség jár. A jelen világjárvány okozta gazdasági visszaesés mellett azonban kérdés, hogy továbbra is elvárható-e a rutin jellegű tevékenységet végző leányvállalatok jövedelmezőségének garantálása, amennyiben a teljes vállalatcsoport jövedelmezősége csökken vagy akár negatívvá válik. Van-e lehetőség a jövedelmezőség csökkentésére, vagy éppen a csoport által realizált veszteség csoporttagok közötti szétterítésére? Jogosnak tekinthető-e, hogy a gazdasági visszaesés esetén ezek az alacsony kockázatú vállalkozások is viseljék a csoportot érő veszteségeket úgy, hogy kedvező piaci körülmények között a csoport által realizált magasabb jövedelmezőségből viszont nem részesültek?

Nem elég a hagyományos historikus adatsor

Gyártási, ill. disztribúciós tevékenységet végző vállalatok esetében elterjedt piaci gyakorlat, hogy a piaci ártartomány számítása céljából különböző adatbázisokban elérhető - tipikusan historikus - adatok kerülnek felhasználásra. A rendelkezésre álló adatok historikus jellegéből adódóan a világjárvány hatásait már tükröző pénzügyi adatok vélhetően leghamarabb csak 2021 második felében lesznek elérhetőek” – mondta Tóth Hedvig, a Deloitte transzferárazási csoportjának vezetője. Ezáltal, a hagyományos megközelítés szerint a 2021. májusi határidő előtt készített benchmark elemzések nem lesznek megfelelőek, hiszen a rendelkezésre álló pénzügyi adatok még a világjárvány előtti időszakra fognak vonatkozni. Ezzel szemben a pénzügyi tranzakcióknál akár valós idejű adatokat is lehet használni az elemzéshez, amelyek azonnal és közvetlenül tükrözhetik a piaci tendenciákat.

Változtatás vagy kiigazítás? Nem mindegy a teher szempontjából

Amennyiben veszteség keletkezik, felmerül a kérdés, hogy ennek szétterítése a csoporttagok között milyen módon és mértékben lehetséges. Ez a gyakorlatban többféleképpen történhet, például egyszeri alkalommal kiigazítás jelleggel, vagy akár a csoporttagok transzferár politikájának átalakításával. Előzetesen azonban mindenképp érdemes megvizsgálni, hogy valóban szükséges-e a transzferár politika megváltoztatása, amely vélhetően adminisztrációs szempontból is nagyobb terhet jelenthet a társaságok részére, vagy változatlan funkcionális profil fennállása esetén elégséges lehet-e a pénzügyi adatok kiigazítása. Kiigazítások esetén az alábbi kérdésekre érdemes figyelni.

  • Az elemzés szempontjából kiválasztott társaság (tesztelt fél) pénzügyi adatai vagy az összehasonlítás céljából használni kívánt független felek pénzügyi adatai kerüljenek kiigazításra?
  • A költség és bevételstruktúra vonatkozásában alkalmazzunk-e kiigazításokat?
  • A kiigazításokat mikro vagy makro-szintű adatok alapján végezzük?
  • Milyen időszakra vonatkozó (rövid vagy hosszú távú) adatok kerüljenek figyelembevételre?
  • Hogyan kezeljük az adatbázis-kutatás eredményeként kapott mintában szerepelő veszteséges cégeket?

Új perspektívát nyithat a prediktív regressziós modell

Az elemzések szempontjából új perspektívát nyithat az olyan makrogazdasági mutatókhoz viszonyított pénzügyi modellek – pl. prediktív regressziós modellek – felállítása, amelyek a piac mozgása szempontjából is kulcsfontossággal bírnak, illetve figyelembe veszik korábbi, válsággal érintett évek adatait is. Ebben az esetben fontos, hogy a modellek kidolgozottságának és megbízhatóságának biztosítása céljából javasolt nagy tapasztalattal és rutinnal rendelkező szakemberek bevonása.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS