Ipari paradicsom: a hazai termés közel háromnegyedét az Univer vásárolta fel

Ipari paradicsom: a hazai termés közel háromnegyedét az Univer vásárolta fel
2021. 10. 26., 13:09

Magyarországon az idén 115 ezer tonna ipari paradicsom termett, aminek több mint 70 százalékát a kecskeméti Univer Product Zrt. vásárolta fel.

paradicsomot. A most elért 115 ezer tonnás mennyiségnél jóval többet is fel tudnának vásárolni a hazai élelmiszerfeldolgozók. Ezért a legmodernebb termesztési ismeretekre és technológiákra nyitott magyar agrártermelők számára az ipari paradicsom lehet az egyike azoknak a szántóföldi növényeknek, amelyek hosszú távon is versenyképes jövedelmezőséggel és kiszámítható felvásárlási háttérrel termeszthetők.

A feldolgozási szezon lezárultéval már megvonható az ipari paradicsom termesztésének idei mérlege. A hazai kertészeti ágazat egyik legfontosabb szántóföldi növényét 2021-ben 1450 hektáron termesztették. Az elmúlt években a terület folyamatosan nőtt, ami azt jelzi a szakembereknek, hogy egyre többen ismerik fel az ipari paradicsomban rejlő lehetőségeket. A magyar termesztőknek jó hír, hogy tartósan emelkedik a világ paradicsomfogyasztása, amit tovább erősítenek az egészségestudatos étkezési trendek. Ebből fakadóan a paradicsomalapú élelmiszerek alapanyaga iránt folyamatosan bővülő globális kereslettel lehet számolni.

Magyarországon az idén 115 ezer tonna ipari paradicsom termett, aminek több mint 70 százalékát a legnagyobb hazai feldolgozó, a kecskeméti Univer Product Zrt. vásárolta fel, amely a régióban is jelentős kapacitású kecskeméti üzemében sűrített paradicsomot készít az alapanyagból. A hektáronkénti hozam évek óta 80-90 tonna között mozog, ami még fokozható a minőség romlása nélkül. A felvásárlási árak az elmúlt időszakban évről-évre emelkedtek, 2020-hoz képest az idén 13 százalékos volt a növekedés – vonta meg az idei év mérlegét Ágoston Béla, az Univer Product nyersanyag beszerzési igazgatója. Az Univer célja, hogy a szezont megelőző év őszén meghatározza a felvásárlási árakat, melyeket az világpiaci változások tavaszig korrigálhatnak. A felvásárlási árakat tehát optimális esetben már ősszel, de legkésőbb a tavaszi szezonkezdet előtt megtudják a termelők, ami biztonságot jelent számukra.

A termelést az elmúlt években folyamatosan bővülő fajtaválaszték, technológiai fejlesztések, valamint a precíziós gazdálkodás legújabb módszereinek (előrejelzésre alapozott növényvédelem és öntözés, talajvizsgálatokra alapozott differenciált tápanyagkijuttatás) alkalmazása jellemezte. Ennek is köszönhetően más szabadföldi zöldségekhez képest (például zöldborsó, csemege kukorica) az ipari paradicsom termesztése stabil és versenyképes jövedelmezőségű maradt. Mindezek alapján a környezet- és klímaváltozás nyertese lehet ez a szántóföldi növény, hiszen öntözéssel egyaránt jövedelmezően termeszthető Magyarországon a jobb minőségű és a homoktalajokon. Növényvédelme pedig az uniós környezetvédelmi törekvések mellet is megoldott, hatékony, kidolgozott technológiák vannak erre.

Az Univer Product Zrt. piaci lehetőségei és feldolgozó kapacitása alapján az idei több mint 80 ezer tonnánál sokkal nagyobb mennyiségű ipari paradicsom felvásárlására is kész, ami jó lehetőséget kínál azoknak a termelőknek, akik magas jövedelmezőségű, hosszú távon is stabil felvásárlású növényt akarnak termeszteni – mondta Ágoston Béla. Az Univer az ipari paradicsom termesztésébe kezdők számára sok év tapasztalatával kidolgozott szakmai-pénzügyi rendszert kínál. Ebbe a hazai agráriumban általánosnak nem mondható pontos, határidőre fizetés és finanszírozás mellett beletartozik a folyamatos szaktanácsadás, a fajtaválasztásban, palántázásban, betakarításban való segítség, valamint a termés feldolgozóüzembe szállítása.

Dunai László, az Univer-Agro Kft. ügyvezető igazgatója szerint az Univer termeltetési programjába bárki bekapcsolódhat, akinek 10 hektárnál nagyobb öntözhető területe van Kecskeméttől maximum 100 kilométerre. A legfontosabbnak azt tartja, hogy a partner legyen nyitott az új módszerek, ismeretek folyamatos megismerésére, és a termesztésbe való beépítésére. Az ipari paradicsom a szántóföldi növénytermesztés tudásintenzív ága, ahol a magasabb jövedelmezőséget szakértelemmel és az állomány tenyészidőszak alatti folyamatos gondozásával, ellenőrzésével lehet elérni. Annak a termelőnek viszont, aki erre hajlandó és képes, megtérül a munkája az elért jövedelmezőségben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS