Óriási innováció: fénnyel készül fenntartható üzemanyag szén-dioxidból

Óriási innováció: fénnyel készül fenntartható üzemanyag szén-dioxidból
2024. 03. 26., 15:10

A technológia meglepően egyszerű elven nyugszik. Felfedezték, hogy ha rezed adnak egy fotokatalizátorhoz, megnégyszereződik a hatékonysága, és metán helyett metanol képződését eredményezi. Ami már remekül hasznosítható fenntartható üzemanyagként.

A tudósok sajátos megközelítése szerint a rézatomok segíthetnek a bolygót felmelegítő szén-dioxid fenntartható üzemanyaggá alakításában. Egy aktivált anyagra fényt vetve sikerült metanolt előállítaniuk, ami a fosszilis üzemanyagok egyik ismert alternatívája. Az eredmény azért óriási, mert a globális felmelegedést, ezáltal bolygónk elsivatagosodását gyorsító, szénalapú tüzelőanyagok mellékterméke visszaforgatható termékké változhat – megtámogatva például a világ számos pontján terjedő szén-dioxid-kivonó törekvésekkel. A megoldás nagyméretű alkalmazása a körkörös gazdaság részévé teheti emissziót.

A Queenslandi, Ulmi, Birminghami és a Nottinghami Egyetem kutatóinak közleménye alapján egyelőre nincs a kezükben végső megoldás. Ígéretes ugyanakkor maga az elv, hogy a fotokatalízis és az elektrokatalízis által felhasznált napfény és víz hasznos termékké alakíthatja a szén-dioxidot.

A folyamat hatékonyságát mindazonáltal növelni kell – ezt az ausztrál, brit és német tudósok úgy oldják meg, hogy a fotokatalízis során a napfényt egy félvezető anyagra sugározzák, így az elektronokat gerjeszt. Ezek az elektronok áthaladnak az anyagon, majd szén-dioxiddal és vízzel reakcióba lépve olyan termékeket hoznak létre, mint például a metanol. Számos anyagot használtak már ennek elérésére, de a kutatók most olyanokat keresnek, amelyek hatékonyan képesek a töltések továbbítására.

A kísérletek során felmelegítették a szén-nitridet, hogy maximalizálják a fotokatalízishez szükséges tulajdonságokat, majd ún. „magnetronporlasztással” rézatomokat helyeztek a folyamatba úgy, hogy azok szorosan kapcsolódjanak a félvezetőhöz. Kiemelkedő, hogy az egész folyamat során nem volt szükség oldószerre.

„A megközelítésünk nanoszinten irányítja az anyagot. A szén-nitrid egy új formáját fejlesztettük ki kristályos, nanoméretű tartományokkal, amelyek lehetővé teszik, egyrészt a hatékony kölcsönhatást a fénnyel, másrészt a megfelelő töltésleválasztást” – magyarázta Madasamy Thangamuthu, a Nottinghami Egyetem kutatója.

„Megmértük a fény által keltett áramot, és ezt használtuk kritériumként a katalizátor minőségének megítéléséhez. Kiderült, hogy a szén-nitrid új formája réz nélkül is 44-szer aktívabb, mint a hagyományos szén-nitrid” – fűzte hozzá Tara LeMercier, a Nottinghami Egyetem PhD-hallgatója, aki a tanulmányhoz szükséges laboratóriumi munkát végezte.

Mindössze egy milligramm réz hozzáadása egy gramm szén-nitridhez megnégyszerezte a fotokatalizátor hatékonyságát. A félvezető pedig, ahelyett, hogy szintén üvegházhatású metánt bocsátott volna ki, értékes üzemanyagot, metanolt kezdett termelni.

A találmány fontos lépés a szén-dioxid átalakítását segítő fotokatalitikus anyagok megértésében. Lehetővé teszi a szelektív, hangolható katalizátorok létrehozását, és ezek a katalizátorok aztán nanoméretű változtatásokkal növelhetők. Arra vonatkozóan szintén zajlanak kutatások (az Egyesült Királyság Metal Atoms on Surfaces and Interfaces for Sustainable Future, vagyis MASI program keretében), hogy a katalizátorok olyan bőségesen rendelkezésre álló anyagok felhasználásával készüljenek (ritka földfémek helyett), mint a szén és a nitrogén.

Gábor János

Főoldali kép: Nottinghami Egyetem

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS