Innovatív építkezéssel egész városokat le lehet hűteni

Innovatív építkezéssel egész városokat le lehet hűteni
2024. 01. 15., 13:10

Olyan új stratégiákat mutattak be a hőség leküzdésére, amelyek 4,5 fokkal enyhítik, akár egy szubtrópusi város hőmérsékletét is. Ez több mint harmadával csökkentené a hűtés energiafogyasztását. És nem: még több park önmagában nem megoldás, de a megfelelő építkezés mindenképpen az.

Egyre több olyan település van világszerte, ahol a nyári hőség elviselhetetlen, vagy szó szerint életveszélyes. A perzselő sivatagi hőség ellen nem ész nélkül ültetett zöld övezetekkel, hanem megfelelő építkezéssel lehet a leghatékonyabban harcolni. Ehhez fejlett hűtési technológiák és fényvisszaverő anyagok megfelelő alkalmazása kell – mutatnak rá a Nature Citiesben közzétett tanulmányukban az UNSW Sydney kutatói.

Az ausztrál tudósok egy olyan átfogó stratégiát írnak le, amivel akár 4,5°C-kal lehűthető, például Rijád, a világ egyik legforróbb városa.

Szaúd-Arábia fővárosa nyáron 50°C-ot meghaladó hővel küzd, amit tovább súlyosbít az éghajlatváltozás és a gyors urbanizáció. Mattheos Santamouris professzor, a Sydney-i Egyetem, a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium, a Kalkuttai Egyetem és az Athéni Egyetem közös kutatása alapján készült tanulmány vezető szerzője hangsúlyozza: a város korlátozott zöldfelületei, valamint hatalmas mesterséges felületei hozzájárulnak a hő megkötéséhez és felerősítik a hőszigethatást. A járművek kibocsátásaiból és az ipari tevékenységekből származó hő tovább fokozza a hőséget, ami nem csak az energiaigényt növeli, hanem a közegészségügyi kockázatokat is.

Az UNSW Sydney Rijádi Királyi Bizottsággal közösen végzett kutatása során Al Masiaf városrészre alkalmaztak nagyszabású hűtési és energetikai szimulációit, amihez 3323 épület energiateljesítményét vették számításba és nyolc különböző hőcsökkentési forgatókönyvet vezettek le. Az optimális stratégiák azonosítása után arra jutottak, hogy háztetőkbe ágyazott fényvisszaverő építőanyagok használatával és az öntözött fák számának jelentős növelésével jelentős hűtőhatás érhető el.

Az eredmények megerősítették, hogy a legmodernebb hűtési technológiák kombinálásával teljesen új lehetőségek rejlenek a városi hőmérséklet és energiafogyasztás csökkentésében, ami a környezeti fenntarthatóság és az életminőség javításában szintén komoly szerepet játszik.

A tanulmány ugyanakkor óvva int a városi hűtési technikák olyan ész nélküli alkalmazásától, mint a nem öntözött zöldfelületek telepítése, ami éppen ellenkező hatást válthat ki. Santamouris szerint az optimális hűtési technológiák és az utólag felszeret energetikai megoldások – például a jobb nyílászárók, a szigetelések vagy a napelemek – kombinációja akár 35 százalékkal is csökkentheti egy város hűtési igényét, ami jelentős visszaesést jelent az energiaszükségletben és az ahhoz kapcsolódó költségekben.

A kutatók a rijádi kormányzattal együttműködve személyekre lebontott hőcsökkentési tervet dolgoznak ki, ami a világ legnagyobb ilyen jellegű stratégiája lehet. A professzor arra számít, hogy ezek a fejlett hőcsökkentő technológiák hosszú távú egészségügyi, fenntarthatósági és gazdasági előnyökkel járnak. Mivel a városok világszerte küzdenek a hőség okozta kihívásokkal, ez a kutatás reménysugárral szolgál, bemutatva az innovatív technológiákban rejlő lehetőségeket, egy élhetőbb és fenntarthatóbb városi környezet megteremtésére.

Gábor János

Főoldali kép: lifeforstock - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS