Repülőrajtot vett a CSOK Plusz

2024. 05. 05., 16:10

Miközben a bankok zöme nem kínál változó kamatozású lakáshitelt, márciusban minden ötödik szerződés és 10-ből 3 forint hitel ilyen konstrukcióban került az ügyfelekhez. Az ellentmondás feloldását Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a rendkívül jól induló CSOK Pluszban kell keresni.

Első ránézésre teljesen érthetetlen módon, 6 éves csúcsra futott fel a változó kamatozású vagy maximum 1 éves kamatperiódussal bíró lakáshitelek részaránya: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2024 márciusában minden ötödik, a családok által felvett hitelnek maximum egy évre volt fixálva a törlesztő részlete – hívta fel a figyelmet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a folyósított összegen belül még magasabb a változó kamatozású lakáshitelek aránya: az idei év harmadik hónapjában folyósított 97,84 milliárd forint 27 százaléka, 25,35 milliárd forintot rövid kamatfixálás mellett folyósítottak a bankok. Ilyen adatokkal 2018 óta nem találkoztunk.

Kamatcsökkenéskor áldás, kamatemeléskor átok

A változó kamatozású hiteleken az ügyfelek akkor nyernek, amikor a kamatszintek hónapról-hónapra csökkennek, hiszen a rövid kamatperiódusoknak köszönhetően hitelük kamatát gyakrabban igazítják az aktuális piaci kamatszinthez, így kisebb törlesztőrészletet fizethetnek. Abban az esetben viszont, ha a pénzpiaci kamatok emelkedésnek indulnak, a változó kamatozású hitelek kamatai is gyorsan emelkedni kezdenek és így a törlesztőrészletek is jelentősen megugorhatnak.

Épp ezért a lakossági hitelezésben, kiváltképp pedig a hosszú távú, 10-20 éves időtartamra felvett lakáshitelek esetében általános az a vélekedés, hogy a hitelek törlesztő részletének stabilitása a legfontosabb, épp ezért az MNB is a hosszan fix hiteleket ajánlja az ügyfelek figyelmébe. A bankok megfogadták ezt az ajánlást, és így a legtöbb pénzintézetnél ma nem is érhető el változó kamatozású lakáshitel.

Olcsó finanszírozást kínál a CSOK Plusz

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a mostani adatok valójában nem a változó kamatozású piaci hitelek előretörését jelzik, hanem azt, hogy a lakáshitelezésen belül számottevő részarányt értek el idén a támogatott a lakáshitelek, kiemelten a CSOK Plusz.

A januártól érvényes új szabályok szerint a folyósítást követő első két évben a CSOK Plusz éves kamatfixálású hitelként működik, és csak a harmadik évtől lesz a hitel kamatciklusa 5 év. A kamatciklus meghatározása az ügyfelek számára valójában nem jelent semmit, hiszen ők évi maximum 3 százalékos kamaton juthatnak hozzá a CSOK Pluszhoz. A költségvetésnek ugyanakkor, aminek az ügyfelek által fizetett kamat és a rendelet alapján meghatározott ügyleti kamat közötti különbséget kamattámogatásként kell kifizetnie a bankoknak, jól jöhet az, hogy nem az év eleji magas kamatokkal kell éveken keresztül elszámolnia.

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a következő hónapokban a piaci hitelezés még inkább magára találhat, ám miután a piaci kamatszintekben érdemi csökkenés már nem várható, azok számára, akik a feltételeknek megfelelnek, rendkívül olcsó finanszírozást kínál majd a CSOK Plusz, így a támogatott hitelek részaránya továbbra is markáns maradhat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS