A CSOK Plusz és Falusi CSOK eddig 8500 családnak jelentett segítséget

2024. 07. 09., 15:40

2024 első 5 hónapjában a jelzáloghitelt igénylő magyar lakásvásárlók több, mint 32 százaléka használt valamilyen támogatott hitelt a lakásvásárláshoz a Duna House és pénzügyi közvetítője, a Credipass legfrissebb adatai alapján. A Duna House Barométer becslése alapján május végéig 52 322 adásvételi szerződés zárult, a kormányzati adatok alapján ugyanezen időszak alatt 6 000 esetben igényelték a CSOK Pluszt és 2 500-an a Falusi CSOK-ot, amelyek összesen így az adásvételek 16százalék-ában, azaz minden hatodik ingatlanvásárlásban jelentettek segítséget.

A kormány legfrissebb adatai szerint, az idén januártól életbe lépő új CSOK Plusz támogatott hitelre május végéig már mintegy 6000 igénylés érkezett be, országos szinten, átlagosan 26 millió forint hitelösszeg értékben – ezt támasztja alá a Credipass statisztikája is, miszerint a cégnél az év első 5 hónapjában igényelt átlagos hitelösszeg a CSOK Plusz esetén 25 millió forint körül realizálódott. A Credipass adatai szerint legtöbben – az ügyfelek 65 százaléka – 2 gyermekre vette fel a támogatott hitelt, 25 százalékuk egy gyermekre, míg 10 százalékuk a 3 gyermekes támogatást választotta. A Falusi CSOK esetében az átlagosan felvett hitelösszeg 8 millió forint volt.

„A Credipass elmúlt 5 hónapban gyűjtött adatai alapján ebben az időszakban a teljes beadott jelzáloghitel-állományhoz képest a támogatott lakáshitelek volumenének aránya 32 százalék volt – ezen felül jelentős volt a nem csak lakásvásárlásra fordítható támogatott hitelek volumene is (mint például a Babaváró támogatás). A támogatott lakáshitelek között jelentős és kiemelt elem mind a CSOK Plusz, mind a Falusi CSOK, amelyek térnyerése egyértelműen tovább nőtt az utóbbi hónapokban, országos szinten is” – mondta Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

A kormányzati kommunikáció azt is kiemelte, hogy a CSOK Pluszt igénylők 83 százaléka használt ingatlan vásárlására, 16 százaléka új ingatlan építésére vagy vásárlására, 1 százaléka pedig a meglévő otthonuk bővítésére kérte a támogatást. Ezzel párhuzamosan a Falusi CSOK népszerűsége is növekedett: május végéig már mintegy 2500-an igényelték a preferált kistelepüléseken elérhető támogatást. A családok 56 százaléka használt ingatlan korszerűsítéssel vagy bővítéssel egybekötött vásárlására, 36 százaléka a meglévő ingatlan korszerűsítésére vagy bővítésére, míg 7 százaléka új családi ház építésére vagy vásárlására, nyújtotta be kérelmét.

„Az első öt hónapról közölt kormányzati adatok megerősítik a Duna House várakozását, amely szerint a megújult otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően vélhetően 10–15 ezerrel több tranzakció zárulhat majd éves szinten a 2024-es ingatlanpiacon. Jelenleg azt látjuk: minden hatodik ingatlanvásárló az állami támogatások segítségével tesz szert saját otthonra, azaz óriási segítséget jelentenek ezek a konstrukciók az emberek lakáscéljainak megvalósításában” – tette hozzá Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A rovat támogatója a KAVOSZ Zrt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS