Nyaralót hitelből?

2024. 03. 06., 12:40

A vidéki, természetközeli ingatlanok egyre népszerűbbé váltak az utóbbi években. A Credipass pénzügyi szakértői most annak jártak utána, hogy mit kell tudni ezekről a besorolású ingatlanokról, és milyen finanszírozási lehetőségek állnak rendelkezésre azok számára, akik abban gondolkodnak, hogy az idei nyarat – esetleg a home office-t – már az új, vidéki ingatlanban töltenék.

Időszakos tartózkodásra alkalmas nyaralót, hétvégi házat a vevők a legtöbb esetben második ingatlanként vásárolnak, a gyakorlati tapasztalatok alapján az ilyen ügyleteket zömmel saját erőből, hitel igénylése nélkül teljesítik az ügyfelek. A pandémia következtében ugyanakkor felértékelődött a természetközeli ingatlanok szerepe, a belterületi otthonok áremelkedése és a nehéz gazdasági helyzet, valamint a magas kamatszint ugyanakkor olyannyira formálta a keresletet, hogy az elmúlt években egyre többen választottak téliesített nyaralókat, zártkerti ingatlanokat állandó lakhatás céljából is. Ráadásul ugyanúgy, ahogy a belterületi otthonok esetében, pénztárcafüggő, hogy egy ilyen ingatlan finanszírozásához szükséges-e kiegészítésként hitelfelvétel vagy sem.

Az időszakos tartózkodásra alkalmas hétvégi házakat keresők számára az idei szezonban is érdemes felkészülni arra, hogy a nyaralópiac túlárazottsága miatt még egy 30 millió forintos megtakarítás sem feltétlenül elegendő például egy balatoni nyaraló megvásárlásához. Ha az ügyfél nem rendelkezik kellő mennyiségű tőkével, de a lokáció tekintetében sem szeretne kompromisszumot kötni és olcsóbb nyaralóövezetben, például a Velencei-tó vagy a Tisza-tó partján található ingatlanok közül választani, akkor sem kell lemondania álmai hétvégi házáról. Kevesen tudják ugyanis, hogy hétvégi ház vásárlására többféle banki megoldás is rendelkezésre áll, attól függően, hogy hol található az ingatlan, milyen besorolása van a földhivatali nyilvántartásban, illetve mekkora összegre van szükség a megvásárlásához.

„Amennyiben belterületi a besorolás és a tulajdoni lapon hétvégi ház, üdülő vagy nyaraló megnevezés szerepel, akkor általában piaci lakáshitel felvételével működhet a finanszírozás” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. – Erre egy sima lakásvásárlási hitellel megegyező, kedvező kamatokat is kaphat az ügyfél. Pénzügyi szakértő igénybevétele esetén pedig egyedi árazás is szóba jöhet. Ez a lehetőség lehet az ügyfél számára a legkedvezőbb, viszont fontos tudni, hogy nem minden banknál érhető el, éppen ezért is érdemes megfelelően tájékozódni és előzetesen szakértővel konzultálni, ha már megtaláltuk a vágyott ingatlant.”

Ha olyan külterületi, vagy zártkerti ingatlan a cél, aminek a megnevezése például présház, szántó, szőlő, erdő, kert, gazdasági épület vagy művelési ág alól ki nem vett terület, ezek többsége nem elfogadható fedezet egyik banknál sem. Erre az esetre megoldást jelenthet a szakértők szerint, ha saját, meglévő lakóingatlanra vesz fel az ügyfél szabad felhasználású jelzáloghitelt. Ez ugyan valamivel drágább, mint a lakáshitel, de ebben az esetben is érdemes szakértő segítségét igénybe venni, aki felkutatja az egyéni igényeknek megfelelő, legkedvezőbb banki ajánlatot. A lakáshitel és a szabad felhasználású hitel mellett, a harmadik fajta finanszírozási lehetőség a saját tőke kiegészítésére a személyi kölcsön felvétele. Ez a megoldás jó döntés lehet, amennyiben nem tud vagy nem akar jelzálogterhelést választani az ingatlanvásárló, vagy például 15 millió forint alatti összeg is elegendő, esetleg, ha gyorsan van szükség a kívánt összegre. A személyi kölcsön átfutási ideje ugyanis sok esetben akár egy napon belül is megtörténhet. Fontos azt is számításba venni, hogy ha a nyaraló könnyűszerkezetes megoldással épült, esetleg vályog vagy rönkház, akkor speciális szabályok érvényesek rá és egy ilyen típusú ingatlan nem minden banknál nyújt megfelelő fedezetet.

Amennyiben az ügyfelek teljesítik a feltételeket és ingatlancéljuk eléréséhez elegendő egy 11 millió forint összegű kiegészítés is, úgy a fentieken túl a szabadon felhasználható, kamatmentes Babaváró támogatás is ideális választás lehet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 16:10:00
Átadták a CallComm Zrt. új irodáját Nyíregyházán, amelyet a vállalat a Nyíregyházi Egyetem épületében alakított ki. A 2,7 millió euró összértékű beruházással a cég 100 új munkahelyet teremtett és 150 munkavállaló részére indította el szakmai és idegen nyelvi képzési programját.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS