„Megbízható, etikus, biztos és biztonságos generatív mesterséges intelligenciára van szükségünk”

2023. 10. 31., 15:10

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy a G7-ek vezetői megállapodtak a Mesterséges Intelligenciára (MI) vonatkozó Nemzetközi Vezérelvekről, valamint a hirosimai mesterségesintelligencia-folyamat keretében a Mesterséges Intelligencia fejlesztői számára kidolgozott önkéntes Magatartási Kódexről.

Ezek az elvek és az önkéntes magatartási kódex nemzetközi szinten kiegészítik azokat a jogilag kötelező erejű szabályokat, amelyeket az uniós társjogalkotók a mesterséges intelligenciáról szóló uniós jogszabály keretében jelenleg véglegesítenek. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is csatlakozott a G7-ek vezetőinek nyilatkozatához, amelyet a G7-ek 2023. évi japán elnöksége adott ki.

Üdvözlő szavak

Ursula von der Leyen bizottságielnök: „A mesterséges intelligencia óriási előnyökkel járhat a polgárok és a gazdaság számára. A mesterséges intelligencia képességeinek gyors növekedése azonban új kihívásokat is jelent. A mesterséges intelligenciáról szóló jogszabállyal már jelenleg is a szabályozás éllovasának számító EU a globális szintű MI-védőintézkedésekhez és -irányításhoz is hozzájárul. Örömmel fogadom a G7-ek Nemzetközi Vezérelveit és az önkéntes Magatartási Kódexet, amelyek tükrözik a megbízható mesterséges intelligencia előmozdítását célzó uniós értékeket. Felkérem a mesterséges intelligencia fejlesztőit, hogy a lehető leghamarabb írják alá és alkalmazzák ezt a magatartási kódexet.”

Věra Jourová,az értékekért és az átláthatóságért felelős alelnök: Megbízható, etikus, biztos és biztonságos – ilyen generatív mesterséges intelligenciára van szükségünk, ilyet is akarunk. A nemzetközi elveknek és a Magatartási Kódexnek köszönhetően az EU és hasonló gondolkodású partnereink az élen járhatnak abban, hogy a mesterséges intelligencia kockázatainak kezelése mellett teljes mértékben kiaknázzák annak előnyeit. Felszólítjuk a generatív mesterséges intelligencia fejlesztőit, hogy kötelezzék el magukat a Magatartási Kódex alkalmazása mellett.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos: „A mesterséges intelligenciáról szóló jogszabály révén az EU már jelenleg is világelső abban, hogy a mesterséges intelligenciára vonatkozó egyértelmű és arányos szabályokat határozzon meg a kockázatok kezelése és az innováció előmozdítása érdekében. Örömmel látom, hogy a mesterséges intelligenciáról szóló uniós jogszabály kockázatalapú megközelítése tükröződik a ma elfogadott nemzetközi vezérelvekben.”

A technológia biztonsága és megbízhatósága

A G7-eket alkotó hét ország és az EU vezetői által elfogadott tizenegy vezérelv iránymutatást nyújt a fejlett mesterségesintelligencia-rendszereket – például általános célú MI-rendszereket és generatív MI-rendszereket – fejlesztő, alkalmazó és használó szervezetek számára a technológia biztonságosságának és megbízhatóságának előmozdítása érdekében. E vezérelvek kötelezettségvállalásokat foglalnak magukban a kockázatok és a visszaélések csökkentésére, a sebezhetőségek azonosítására, a felelős információmegosztásnak, a biztonsági események bejelentésének, valamint a kiberbiztonságba és egy olyan címkézési rendszerbe való beruházásnak az ösztönzésére, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a mesterséges intelligencia által létrehozott tartalmak azonosítását. 

Ezeket az elveket az EU az érdekelt felek körében végzett felmérés eredményei alapján a G7-ek többi tagjával közösen dolgozta ki a hirosimai mesterségesintelligencia-folyamat keretében. A Vezérelvek azután alapul szolgáltak egy Magatartási Kódex összeállításához, amely részletes és gyakorlati iránymutatást nyújt a mesterséges intelligenciát fejlesztő szervezetek számára. Az önkéntes Magatartási Kódex világszerte elő fogja mozdítani a mesterséges intelligencia felelős irányítását is. Mindkét dokumentumot szükség szerint felülvizsgálják és frissítik majd – többek között inkluzív, több érdekelt felet tömörítő konzultációk révén – annak biztosítása érdekében, hogy továbbra is megfeleljenek a céljuknak, illetve lépést tartsanak e gyorsan fejlődő technológiával. A G7-ek vezetői felszólították a fejlett MI-rendszereket fejlesztő szervezeteket, hogy kötelezzék el magukat a Nemzetközi Magatartási Kódex alkalmazása mellett. Hamarosan az első aláírókat is bejelentik.

MI-folyamat

A G7-ek hirosimai mesterségesintelligencia-folyamatát a G7-ek 2023. május 19-i csúcstalálkozóján hozták létre azzal a céllal, hogy világszerte előmozdítsák a fejlett MI-rendszerekre vonatkozó védőintézkedéseket. A kezdeményezés az MI-re vonatkozó védőintézkedésekről szóló, többek között az OECD, a mesterséges intelligenciával foglalkozó globális partnerség (GPAI), valamint az EU-USA Kereskedelmi és Technológiai Tanács és az EU digitális partnerségei keretében tartott nemzetközi megbeszélések szélesebb körébe illeszkedik.

Azóta, hogy az Európai Bizottság a Kereskedelmi és Technológiai Tanács 2023. május 31-i miniszteri találkozóján először bejelentette azon szándékát, hogy Magatartási Kódexet dolgozzon ki, aktívan együttműködött a G7 keretében a kulcsfontosságú nemzetközi partnereivel a mesterséges intelligenciára vonatkozó elvek és magatartási kódex kidolgozása érdekében. E nemzetközi kötelezettségvállalások összhangban vannak azokkal az MI-ről szóló átfogóbb jogszabály (a mesterséges intelligenciáról szóló uniós jogszabály) részeként jelenleg tárgyalt, jogilag kötelező erejű szabályokkal, amelyek az EU-ban alkalmazandók lesznek.

A mesterséges intelligenciáról szóló uniós jogszabályra irányuló javaslat egyrészt garantálja az emberek és a vállalkozások biztonságát és alapvető jogait, másrészt Unió-szerte megerősíti a mesterséges intelligencia térnyerését, továbbá az MI-re irányuló beruházásokat és innovációt. A mesterséges intelligenciáról szóló jogszabály kockázatalapú, jogilag kötelező erejű szabályokat fog előírni az uniós piacon forgalomba hozott vagy üzembe helyezett MI-rendszerekre vonatkozóan.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS