„Formálódik” a digitális euró

2023. 06. 28., 19:19

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, amely meghatározza az euró lehetséges új digitális formájának kereteit.

A javaslat biztosítaná, hogy a polgárok és a vállalkozások – a jelenleg elérhető magánkezdeményezéseken túl, a magánüzemeltetők által fenntartott megoldásokat kiegészítve további választási lehetőséggel rendelkezzenek, amely lehetővé teszi számukra, hogy államilag működtetett, széles körben elfogadott, olcsó, biztonságos és rugalmas digitális fizetőeszközzel fizethessenek az euróövezetben. A javaslat – amennyiben azt az Európai Parlament és a Tanács elfogadja – megteremtené a digitális euró jogi keretét, végső soron azonban az Európai Központi Bank feladata lesz eldönteni, hogy kibocsátja-e a digitális eurót, és ha igen, mikor – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Milyen lesz a digitális euró?

A gazdaság fokozódó digitalizációjához való alkalmazkodás érdekében az Európai Központi Bank – a világ számos más központi bankjához hasonlóan – vizsgálja a készpénzt kiegészítő digitális fizetőeszköz, a digitális euró bevezetésének lehetőségét. A digitális euró a jelenlegi lehetőségek mellett európai szintű alternatív fizetési megoldást kínálna a fogyasztóknak, ami bővítené választási lehetőségeiket, és erősítené az euró nemzetközi szerepét is.

A digitális euró a jelenlegi készpénzhez hasonlóan a meglévő nemzeti és nemzetközi magánszolgáltatók által működtetett fizetési megoldások, például kártyák vagy alkalmazások mellett lenne elérhető, digitális pénztárcaként működne. A polgárok és a vállalkozások az euróövezeten belül bárhol és bármikor fizethetnének a digitális euróval.

Lényeges, hogy online és offline fizetésekhez is rendelkezésre állna, azaz a fizetések internetkapcsolat nélküli eszközök között is, egy távoli területről vagy mélygarázsból is teljesíthetők lennének. Míg az online tranzakciók ugyanolyan szintű adatvédelmet biztosítanának, mint a meglévő digitális fizetési eszközök, az offline fizetések esetében garantált lenne a magánélet és az adatok magas szintű védelme: az offline műveltek esetében a digitális fizetéshez kevesebb személyes adatot kellene megadni, mint ma a kártyás fizetéskor – ahhoz hasonlóan, mint amikor készpénzzel fizetünk vagy amikor készpénzt veszünk ki egy ATM-ből. Senki sem láthatja majd, hogy mit fizetünk digitális euróban.

A digitális eurót a bankok és más pénzforgalmi szolgáltatók bocsátanák a lakosság és a vállalkozások rendelkezésére az Unió egészében. Az alapvető digitális eurószolgáltatások ingyenesek lennének a magánszemélyek számára. A pénzügyi befogadás elősegítése érdekében a bankszámlával nem rendelkező magánszemélyek akár egy postahivatalnál vagy más közintézménynél, például egy helyi önkormányzatnál is nyithatnának és vezethetnének számlát. A számla mindenki számára könnyen használható lenne, beleértve a fogyatékossággal élő személyeket is.

A kereskedők az egész euróövezetben kötelesek lennének elfogadni a digitális eurót, kivéve azon nagyon kis kereskedőket, akik úgy döntenek, hogy nem fogadnak el digitális fizetéseket, mivel a digitális euróban történő fizetések elfogadásához szükséges új infrastruktúra kialakítása számukra aránytalanul költséges lenne.

A digitális euró szilárd alapot jelenthet a további innovációhoz is, lehetővé téve például, hogy a bankok innovatív megoldásokat kínáljanak ügyfeleiknek.

A digitális központi banki pénz széles körű rendelkezésre állása és használata az EU monetáris szuverenitása szempontjából is fontos lenne, különösen akkor, ha a világ más központi bankjai is elkezdenek digitális valutákat fejleszteni, és a fejlődő kriptovaluta-piacra is tekintettel kell lenni.

Üdvözlő szavak

Valdis Dombrovskis,az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnök: „Az euró egyértelmű európai sikertörténet: az erőnket, egységünket és szolidaritásunkat jelképező, megbízható globális valuta. Mivel azonban egyre többen választják a digitális fizetést, az eurónak tükröznie kell a digitális kort, és alkalmazkodnia kell ahhoz. A digitális euró nem felváltaná, hanem kiegészítené a készpénzt. A mai javaslatok azt is biztosítani fogják, hogy a készpénz továbbra is teljes mértékben rendelkezésre álljon, egyúttal lehetővé teszik az Európai Központi Bank számára, hogy idővel kidolgozza a digitális euró gyakorlati vonatkozásait. Legyen bár szó online vagy offline fizetésről, a digitális euró biztonságos, azonnali és kényelmes fizetést tenne lehetővé, amely a magánszolgáltatók által működtetett digitális fizetési lehetőségek, például kártyák és alkalmazások mellett több választási lehetőséget kínálna a fogyasztók számára. A digitális euró mindenki számára ingyenesen elérhető lenne és szigorú adatvédelmi szabályozás vonatkozna rá.”

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos: „A digitális euró jogi keretére irányuló javaslatunkkal együtt ma intézkedéseket hozunk a készpénz társadalmunkban betöltött szerepének megőrzése érdekében is. Az európaiak hatvan százaléka fontosnak tartja, hogy fennmaradjon a készpénzes fizetési forma, de egyre több nehézség merül fel van a készpénz elfogadásával és a készpénzhez való hozzáféréssel kapcsolatban. Ezért törekszünk arra, hogy az uniós jogban rögzítsük a törvényes fizetőeszköz fogalmát annak biztosítása érdekében, hogy polgáraink továbbra is készpénzben fizethessenek az euróövezet egész területén a mindennapi tranzakciók során.”

Mairead McGuinness, a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős biztos:Az euró digitális korba való átvezetése fontos európai projekt. Nincs kétségem afelől, hogy a készpénzes fizetési forma kiegészítéseként a digitális euró Unió-szerte kedvező fogadtatásra talál a polgárok és a vállalkozások körében. Ugyanakkor tisztában vagyok azzal, hogy ehhez szükség van az emberek bizalmára. A mai javaslat segít kijelölni a keretét a digitális euró mibenlétéről és a létrehozásának előnyeiről folyó eszmecserének. Egy hosszú, demokratikus folyamat kezdetén állunk, amely az Európai Parlament, a Tanács és természetesen az Európai Központi Bank szoros együttműködését igényli, és amelynek során az Európai Központi Bank dönthet majd arról, hogy bevezeti-e a digitális eurót, és ha igen, mikor”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos: „A digitális euró tovább erősíti az euró nemzetközi szerepét, és új, általánosan elfogadott digitális fizetési megoldást kínál a fogyasztók és a vállalkozások számára. Új lehetőségeket teremt a gyorsabb, biztonságosabb és innovatívabb fizetések tekintetében, miközben garantálja a felhasználók magánéletének legmagasabb szintű védelmét.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.
2024-05-27 07:30:05
Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS