Bankmonitor.hu: megpecsételődött a Bónusz Magyar Állampapír sorsa

2023. 07. 11., 19:23

A jelenleg vásárolható BMÁP-sorozat következő kamatperiódusra szóló kamata csaknem 4 százalékpontot fog zuhanni a mostani periódushoz képest. Ezzel a Bankmonitor.hu szakértői szerint végleg eldőlt a kamatverseny az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír és vetélytársa, a Bónusz Magyar Állampapír között.

Megtartották az utolsó olyan diszkont-kincstárjegy-aukciót, amelynek eredményére szükség volt a Bónusz Magyar Állampapír következő kamatának meghatározásához. A befektetők nem fognak örülni az új információknak: a BMÁP-kamat jelentős csökkenése várható.

Hogyan számítják ki a Bónusz Magyar Állampapír kamatát?

A Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) háromhavonta változó kamatozású állampapír, kamata a kamatbázisból és a kamatprémiumból tevődik össze. Kamatbázisát a diszkont kincstárjegy-hozamok alkotják: egészen pontosan a kamat meghatározása előtti négy, 3 hónapos DKJ-aukción kialakult, elfogadott mennyiségekkel súlyozott átlaghozamot kell alapul venni.

Az erre ráépülő kamatbázis további 1 százalékpont. A jelenleg elérhető BMÁP-sorozat (2026/O) jelenlegi kamata 15,90 százalék, amelynek időarányos részét július 21-én fizetik ki, egyúttal aznap elindul a következő kamatperiódusa.

Mennyi lesz a BMÁP következő kamata?

A mai DKJ-aukció eredményei ismeretében már azt is tudjuk, hogy mennyi lesz a BMÁP következő 3 havi kamata. A kamatbázis meghatározásakor az alábbi DKJ-hozamokat és elfogadott mennyiségeket veszik majd figyelembe:

  • június 20.: 12,50 százalék (29 milliárd forint)
  • június 27.: 10,14 százalék (24,99999 milliárd forint)
  • július 4.: 10,14 százalék (19,5 milliárd forint)
  • július 11.: 10,20 százalék (14,99999 milliárd forint)

Ezek alapján az elfogadott mennyiségekkel súlyozott átlaghozam 10,92 százalék, amelyhez további 1 százalékpont kamatprémiumot hozzáadva megkapjuk, hogy évi 11,92 százalék lesz a BMÁP kamata a következő, július 21-én kezdődő kamatperiódusban.Ez a Bankmonitor.hu számításai szerint drasztikus, csaknem 4 százalékpontos csökkenést jelent a mostani, 15,90 százalékos kamathoz képest.

Végleg megnyerte a versenyt az inflációkövető papír

Az utóbbi hónapokban izgalmas verseny zajlott a DKJ-hozam-követő Bónusz Magyar Állampapír és az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) között. Egy rövid ideig hajszálnyival vezetett a BMÁP, hiszen a 15,90 százalékos kamatával szemben a hosszabb futamidejű PMÁP „csak” 15,50 százalék kamatot termel. Fontos különbség azonban, hogy míg a BMÁP kamata háromhavonta változik, addig a PMÁP esetében évente egy alkalommal állapítanak meg új kamatot.

Az új BMÁP-kamat ismeretében elmondható, hogy beigazolódtak a várakozások, és jövő héttől behozhatatlan előnyre tesz szert az inflációkövető állampapír. Miközben a 2031-ben lejáró PMÁP kamata továbbra is évi 15,50 százalék lesz, addig a BMÁP csaknem 4 százalékponttal alacsonyabb kamatot fog termelni. Sőt, a csökkenő hozamszintek és a tavalyinál várhatóan lényegesen magasabb idei infláció együttesen azt eredményezhetik, hogy a PMÁP és a BMÁP kamatai közötti különbség a jövőben még nőni is fog.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS