Bankmonitor.hu: megpecsételődött a Bónusz Magyar Állampapír sorsa

2023. 07. 11., 19:23

A jelenleg vásárolható BMÁP-sorozat következő kamatperiódusra szóló kamata csaknem 4 százalékpontot fog zuhanni a mostani periódushoz képest. Ezzel a Bankmonitor.hu szakértői szerint végleg eldőlt a kamatverseny az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír és vetélytársa, a Bónusz Magyar Állampapír között.

Megtartották az utolsó olyan diszkont-kincstárjegy-aukciót, amelynek eredményére szükség volt a Bónusz Magyar Állampapír következő kamatának meghatározásához. A befektetők nem fognak örülni az új információknak: a BMÁP-kamat jelentős csökkenése várható.

Hogyan számítják ki a Bónusz Magyar Állampapír kamatát?

A Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) háromhavonta változó kamatozású állampapír, kamata a kamatbázisból és a kamatprémiumból tevődik össze. Kamatbázisát a diszkont kincstárjegy-hozamok alkotják: egészen pontosan a kamat meghatározása előtti négy, 3 hónapos DKJ-aukción kialakult, elfogadott mennyiségekkel súlyozott átlaghozamot kell alapul venni.

Az erre ráépülő kamatbázis további 1 százalékpont. A jelenleg elérhető BMÁP-sorozat (2026/O) jelenlegi kamata 15,90 százalék, amelynek időarányos részét július 21-én fizetik ki, egyúttal aznap elindul a következő kamatperiódusa.

Mennyi lesz a BMÁP következő kamata?

A mai DKJ-aukció eredményei ismeretében már azt is tudjuk, hogy mennyi lesz a BMÁP következő 3 havi kamata. A kamatbázis meghatározásakor az alábbi DKJ-hozamokat és elfogadott mennyiségeket veszik majd figyelembe:

  • június 20.: 12,50 százalék (29 milliárd forint)
  • június 27.: 10,14 százalék (24,99999 milliárd forint)
  • július 4.: 10,14 százalék (19,5 milliárd forint)
  • július 11.: 10,20 százalék (14,99999 milliárd forint)

Ezek alapján az elfogadott mennyiségekkel súlyozott átlaghozam 10,92 százalék, amelyhez további 1 százalékpont kamatprémiumot hozzáadva megkapjuk, hogy évi 11,92 százalék lesz a BMÁP kamata a következő, július 21-én kezdődő kamatperiódusban.Ez a Bankmonitor.hu számításai szerint drasztikus, csaknem 4 százalékpontos csökkenést jelent a mostani, 15,90 százalékos kamathoz képest.

Végleg megnyerte a versenyt az inflációkövető papír

Az utóbbi hónapokban izgalmas verseny zajlott a DKJ-hozam-követő Bónusz Magyar Állampapír és az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) között. Egy rövid ideig hajszálnyival vezetett a BMÁP, hiszen a 15,90 százalékos kamatával szemben a hosszabb futamidejű PMÁP „csak” 15,50 százalék kamatot termel. Fontos különbség azonban, hogy míg a BMÁP kamata háromhavonta változik, addig a PMÁP esetében évente egy alkalommal állapítanak meg új kamatot.

Az új BMÁP-kamat ismeretében elmondható, hogy beigazolódtak a várakozások, és jövő héttől behozhatatlan előnyre tesz szert az inflációkövető állampapír. Miközben a 2031-ben lejáró PMÁP kamata továbbra is évi 15,50 százalék lesz, addig a BMÁP csaknem 4 százalékponttal alacsonyabb kamatot fog termelni. Sőt, a csökkenő hozamszintek és a tavalyinál várhatóan lényegesen magasabb idei infláció együttesen azt eredményezhetik, hogy a PMÁP és a BMÁP kamatai közötti különbség a jövőben még nőni is fog.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.
2024-02-23 15:10:00
A Credipass és a Duna House szakértői górcső alá vették a fővárosi ingatlan- és albérlet árakat és kiszámolták, hogy mikor éri meg saját ingatlant vásárolni a jelenlegi támogatási rendszerben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS