Bamosz: decemberben 694 milliárddal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon

2024. 01. 16., 15:10

Tavaly decemberben 5,2 százalékkal, 694 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) tagjai a hónap végén 14 012 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A kategóriák közül egyedül az ingatlanalapoknál volt tőkekiáramlás. A kötvényalapok továbbra is toronymagasan emelkednek ki a tőkebeáramlásokat tekintve. 2023-ban 50,8 százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon.

A kötvényalapok kategóriája, amely 2022 júliusában még csak a harmadik legnagyobb kategória volt, 2022 augusztusától már a legnagyobb vagyonú kategória lett, a 2023-as év pedig az újabb és újabb mérföldkövek eléréséről szólt: februárban a kategória vagyona átlépte a 3 ezer milliárdot, augusztusban a 4 ezret, majd decemberben az 5 ezer milliárdot.

Tavaly a második legnagyobb kategória az ingatlanalapok, míg a harmadik legnagyobb a vegyes alapok voltak.

A kötvényalapokhoz továbbra is áramlik a friss tőke, tavaly decemberben 290,9 milliárdnyi érkezett, amely kiemelkedő a kategóriák között. A hozamok is hozzájárultak a vagyonnövekedéshez, amely így 7,7 százalékkal nőtt a hónap során. Az éves növekedés kereken 100 százalék volt, a kategória vagyona tehát megduplázódott az év folyamán, 5234 milliárd forint volt december végén.

Decemberben a pénzpiaci alapokba 15,3 milliárd forintnyi tőke érkezett, amin a hozamok még némileg javítani is tudtak, így 3,5 százalékkal nőtt a kategória vagyona decemberben. Éves szinten 69,3 százalékos a növekedés, ami a folyamatos tőkebeáramlással és az alacsony bázissal magyarázható, a kategória vagyona év végén 559 milliárd forint volt.

A vegyes alapokhoz mindössze 0,7 milliárdnyi tőke érkezett 2023 utolsó hónapjában. Az elemzésben megemlítették, hogy egy alap hat sorozattal kategóriát váltott, így a kötvénytúlsúlyos alapok esetében csak a technikai visszaváltás miatt negatív a forgalom. A kategória vagyona a kedvező hozamok miatt 2,5 százalékkal nőtt decemberben. Éves szinten 7,3 százalékkal 1788 milliárd forintra emelkedett a vagyon.

A részvényalapoknál a tőkemozgások kiegyenlítették egymást, az árfolyammozgások azonban segítettek, így 4,8 százalékos volt a növekedés a kategória vagyonában a hónap során. 2023-ban 18,3 százalékkal 849 milliárd forintra nőtt a vagyon.

Az ingatlanalapok esetében 8,4 milliárdnyi tőke áramlott kidecemberben, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,3 százalékkal lett több a második legnagyobb kategóriánál. A teljes évben az ingatlanalapok vagyona 15,3 százalékkal 2016 milliárd forintra nőtt.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban 91,6 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok összességében nem tudtak jelentősen hozzájárulni a növekedéshez, ezzel együtt is a vagyon 7,1 százalékkal emelkedett a hónap során. A teljes évet értékelve 33 százalékkal 1453 milliárd forintra nőttek a zártkörű alapok.

A Bamosz 24 tagja összesen 18 400 milliárd forint vagyont kezel. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.