BAMOSZ: 11 351 milliárd forintra nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon júniusban

2023. 07. 14., 15:08

Júniusban 7,9 százalékkal, 11 351 milliárd forintra nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

A pénzpiaci alapokhoz 115 milliárd forintnyi tőke érkezett, ami a nettó eszközértékhez viszonyítva is nagy összeg, ennek megfelelően összességében 32,9 százalékkal nőtt a kategória vagyona júniusban – emelte ki közleményében a szövetség.

A kötvényalapokhoz 22,3 milliárd forint friss tőke érkezett, ami a korábbi hónapokhoz viszonyítva kevésnek tűnik. A BAMOSZ tájékoztatása szerint a rövid futamidejű és a szabad futamidejű kötvényalapok közül – befektetési politikájuk módosításával – több is kategóriát váltott júniusban. Emiatt a rövid futamidejű kötvényalapok összvagyona 47 milliárd forinttal csökkent. A hosszú futamidejű kötvényalapok esetében a tőkebeáramlás 54,7 milliárd forint volt, míg a szabad futamidejű kötvényalapokhoz 14,6 milliárd érkezett. A hozamok is hozzájárultak a vagyonnövekedéshez, de így is csak 2,4 százalékos növekedést tud felmutatni a legnagyobb vagyonú kategória.

A tőkevédett alapok vagyona egy új alap indulása, illetve a kategóriaváltások miatt jelentősen, több mint 400 milliárd forinttal nőtt.

A vegyes alapoktól 21,2 milliárdnyi tőke távozott, a hozamok ugyanakkor kedvezően alakultak, így a kategória vagyona 0,9 százalékkal nőtt.

A részvényalapoknál kisebb, 2,1 milliárd forintos tőkebeáramlás történt, az árfolyamok viszont kedvezően alakultak, így a részvényalapok vagyona 4,5 százalékkal nagyobb lett.

Az abszolút hozamú alapok vagyona 44,1 milliárd forinttal emelkedett. A hozamok is pozitívan alakultak, így 6,2 százalékkal bővült a kategória vagyona, ami már stabilan 1000 milliárd fölé került.

A származtatott alapok vagyona is gyarapodott, 15,7 milliárdos értékben, ami a kategória viszonylagosan kis mérete miatt jelentős, 62 százalékos növekedést idézett elő.

Az ingatlanalapok esetében 27,3 milliárdnyi tőke érkezett júniusban. A hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 2,5 százalékkal lett több a második legnagyobb kategóriánál.

Az árupiaci alapoknál 0,4 milliárdnyi tőke távozott, a hozamok azonban kedvezően alakultak, így a vagyon 3 százalékkal nőtt.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapoknál közel 4 milliárd forintos tőkebeáramlás történt, a vagyon 3,7 százalékkal nőtt júniusban.

A BAMOSZ 25 tagja összesen 14 800 milliárd forint vagyont kezel, ezen belül mintegy 11 350 milliárd forintot befektetési alapokban. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.