A BAMOSZ áprilisi kérdései: Stagnálás? Trendforduló?

2024. 05. 15., 17:10

Gyakorlatilag stagnált áprilisban a befektetési alapokban kezelt vagyon.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) a hazai alap- és vagyonkezelő szakmát képviselő szövetség. A BAMOSZ 24 tagja összesen 20 600 milliárd forint vagyont kezel, ezen belül mintegy 15 600 milliárd forintot befektetési alapokban.

A befektetési alapok összességét tekintve 2024. áprilisban a tőkeáramlások eredője plusz 10 milliárd forintot mutat.

A kategóriák esetében ugyanakkor nagyon vegyes a kép. A legszembetűnőbb, hogy a kötvényalapokból ezúttal áramlik ki a tőke. A vegyes és az abszolúthozamú alapok viszont jelentős mennyiségű tőkét vonzanak. A tőkevonzás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona gyakorlatilag nem változott (6 milliárd forinttal csökkent) az év negyedik hónapjában. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 15 618 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban – olvasható a szövetség áprilisi hírlevelében.

A pénzpiaci alapoktól
9 milliárd forintnyi tőke távozott. A kiáramlást a hozamok némileg tompítani tudták, így összességében csak 1,1 százalékkal csökkent a kategória vagyona a hónapban.

A kötvényalapoknálaz elmúlt hónapban tőkekiáramlást tapasztaltunk, amelyiknek nagysága 43,8 milliárd. A nyilvános alapoknál ez a legnagyobb érték. A rövid futamidejű kötvények jártak az élen, ahonnan 24,1 milliárdnyi tőke távozott. A hosszú futamidejű kötvényalapok esetében a tőkekiáramlás 7,2 milliárd forint volt a hónap folyamán, míg a szabad futamidejű kötvényalapoktól 12,5 milliárd távozott. A hozamok sem tudtak hozzájárulni a vagyonnövekedéshez, így 0,9 százalékos csökkenést könyvelhetett el a kategória vagyona.

A vegyes alapokhoz 68,3 milliárdnyi tőke érkezett, amely a legmagasabb érték a hónapban. Ha az alkategóriákra ránézünk, akkor jól láthatjuk, hogy az óvatos alapok esetében volt 23,2 milliárdnyi tőkebeáramlás; míg a kiegyensúlyozott alapokhoz 33,3 milliárd érkezett. A dinamikus alapok 11,7 milliárdnyi tőkét vonzottak. A kategória vagyonát nem tudták növelni a hozamok, de a vagyon így is 2,7 százalékkal tudott növekedni az elmúlt hónapban. Megtörtént, amire számítani lehetett, azaz a kategória – a nettó eszközérték tekintetében – megelőzte az ingatlanalapokat.

A részvényalapokhoz 28.7 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások nem segítették a növekedést, ám így is 2,2 százalékos növekedést láthatunk a kategória vagyonában az elmúlt hónapban. A következő hónapban a részvényalapok nettó eszközértéke nagy valószínűséggel átlépi az ezer milliárdot.

A tőkevédett alapoktól6,7 milliárdnyi tőke távozott a hónap során. A hozamok sem hozzátenni, sem elvenni nem tudtak, így a kategória vagyona 1 százalékkal csökkent az elmúlt hónapban.

Az abszolút hozamú alapokesetében 58,4 milliárd áll az értékesítési soron, amely a második legnagyobb érték. A hozamok is kedvezően alakultak, így 4,2 százalékos növekedés jelentkezett a kategória vagyonában a hónap során.

A származtatott alapoktól1,8 milliárdnyi tőke távozott, amely részben egy lejárt alappal magyarázható. A hozamok sem tudtak hozzájárulni a növekedéshez, így 5,3 százalékkal csökkent a kategória vagyona a hónapban.

Az ingatlanalapokesetében ezúttal csak alig mérhető tőkekiáramlást láthattunk, aminek nagysága 0,7 milliárdnyi volt a hónap során. A hozamokra az ingatlanalapoknál természetesen most is lehetett számítani. Végül a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték gyakorlatilag nem változott. Változott azonban a kategória helyezése a vagyon tekintetében. A kategória a dobogó harmadik helyére szorult az elmúlt hónapban.

Az árupiaci alapok esetében 4 milliárdnyi tőke érkezését láthatjuk. A hozamok is hozzá tudtak tenni a növekedéshez, így a vagyonváltozás 6,9 százalék lett a hónapban, amely a legnagyobb növekedés a kategóriák között.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban 87 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok sem alakultak kedvezően, így összességében a vagyon 5,8 százalékkal csökkent a hónap során.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS