Schmidt András: Üzletfejlesztő mentorként száz éves koromig bőven lesz elfoglaltságom

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 06. 28., 10:15

Az üzletfejlesztésben egyértelműen mérhető az eredmény, amiért a felelősséget kell vállalnom – mondja az Üzletemnek Schmidt András üzletfejlesztő mentor és coach, a Gree-gree Kft. ügyvezető igazgatója. Szerinte a személyes kapcsolatok hatékonyságánál még nem találtak ki jobbat.

Schmidt András azt gondolja, ha vállalkozunk, akkor azt tegyük jókedvvel és sikerorientáltan. Az ActionCOACH-nál ők így dolgoznak. És dolgoznak azon is, hogy az üzleti mentor és coach tevékenység Magyarországon is egyre ismertebb legyen. Ők ráadásul garanciát vállalnak arra, hogy a munkájukba fektetett pénz megtérül akár egy kkv vezetőjének is. András szívesen részt venne egyszer egy űrmisszióban is. S hogy mi mindenre készül még? Megtudja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 86. interjújából.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Azt, hogy a saját vállalkozásomban dolgozhatok a saját időbeosztásom szerint, annyit, amennyit jónak látok és még meg is élek belőle. Az ActionCOACH franchise partnere vagyok, okleveles üzletfejlesztő mentor és tréner. Több évtizedes karrierút megtétele után most igazán azt csinálom, amit szeretek – hála a megszerzett üzleti tapasztalatnak, vállalkozói tudásnak és a kiváló mentori és coach képzéseknek – bár ezek az iskolák életem végéig tartani fognak.

Milyen távra tervez?

– Azért lettem üzletfejlesztő mentor és coach, mert ezt a munkát mindaddig szeretném végezni, amíg az elmém hatékonysága ezt megengedi. Ez azt jelenti, hogy cca. 100 éves koromig bőven lesz elfoglaltságom.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Tapasztalatot cserélni azzal a több mint 1100 ActionCOACH-csal, akik a világ 78 országában sikeresen dolgoznak. Van még vagy 100 könyv, amit el szeretnék olvasni és cca. 100 ember, akitől tudást szeretnék még szerezni.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A szüleimtől. Nem csoda, hiszen tudásom 90 százalékát hatéves koromig szereztem meg. A maradék 10 százalékot nagyon sok embertől kaptam meg. Mindegyik iskolámban, mindegyik munkahelyemen voltak olyanok, akiktől sokat tanultam. De igazán dialektikusan gondolkodni Marx és Engels tanított meg.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Az üzleti mentor és a coach szakma Ausztráliából és az USA-ból ered. Az ActionCOACH 25 évvel ezelőtt született meg. Magyarországon még csak most kezdenek ismerkedni vele a vállalkozók. Ezért van itthon lehetőség a piaci fejlődésre. Hazánkban sok az úgynevezett life coach, akik személyiségfejlesztőként, vezetőfejlesztőként, motivátorként működnek, de üzletfejlesztő coachként mutatkoznak be a cégeknél. Bár az üzletfejlesztés és a life coaching egy-két területen valóban fedi egymást, attól még elég markánsan különböznek is egymástól. Van life coach képzettségem is, de én kizárólag vállalkozásfejlesztési mentorként és coachként dolgozom. Miért?...mert az üzletfejlesztésben egyértelműen mérhető az eredmény, amiért a szerződésemből fakadó kötelezettségeim okán felelősséget kell vállalnom.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Űrhajósként nagyon szívesen kirándulnék egyet az űrállomásra. Ma már elérhető dolog az űrturizmus, de megvárom, amíg olcsóbb lesz.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?

– A személyes találkozók hatékonyságánál jobbat még nem talált ki senki semmilyen iparágban és semmilyen társadalmi kapcsolati rendszerben. Viszont az, hogy milyen tartalommal töltünk meg egy ilyen találkozót és milyen formában valósítjuk meg, az már az adott személy felkészültségén múlik.

Mire sajnálja az idejét?

– A szélmalomharcokra. Nem mindig derül ki a kezdéskor, hogy ilyenre kerül majd sor. Gyakran eltelik némi idő, mire tisztázódik, hogy felesleges valamiért, vagy valami ellen küzdeni, a legjobb túllépni rajta.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Bármire elköltöm, ami az életemet boldogabbá, szebbé, vidámabbá, gazdagabbá teszi. Soha sem vertem a fogamhoz a garast.

Mivel lehet felbosszantani?

– Nehéz engem felbosszantani. De ha már… akkor a legjobban azok bosszantanak, akikről kiderül, hogy csak színlelték a korrektséget és a barátságot. Fel tudok háborodni, ha valaki felrúgja a szóbeli megállapodásunkat, vagy egyenesen letagadja annak létezését. Utálom, ha olyan mondatokat adnak a számba, amelyeket nem mondtam ki soha. Dühít, ha valaki a megfogalmazásaiban csúsztat. Vagyis a legjobban az dühít, ha kiderül egy úriemberről, hogy soha sem volt az.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– Gyakran van önkéntes munkám. Üzletfejlesztőként a non-profit szervezeteknek segítem a munkájukat úgy megszervezni, hogy eredményesebben tudjanak támogatókat szerezni, a kapott forrásokat hatékonyabban tudják felhasználni, segítő embereket tudjanak maguk mellé állítani.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Ha együtt a család. Ezen kívül egy baráti összejövetel, az úszás, a természetjárás, az utazás, a tánc, egy jó könyv, egy jó film.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS