Péntek Károly: Soha nem tudhatom, hogy mi ihlet meg

Péntek Károly: Soha nem tudhatom, hogy mi ihlet meg
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 12. 06., 12:11

Az utóbbi években nem a pénz lett a legfontosabb motivációs eszköz, sokat számít a munkahelyi környezet, a rugalmasság és a baráti légkör – mondta az Üzletemnek Péntek Károly, a Windoor Cégcsoport tulajdonosa.

Péntek Károlyra nagy hatással van a 10 éve létrejött Zalaegerszegi Vállalkozói Klub, ahol a legfiatalabb vállalkozóként tevékenykedik. Sokat tanul a nála tapasztaltabbaktól, ahogy ő is igyekszik minél több tudást átadni. Hosszú távú tervei között szerepel, hogy egyszer majd sikeresen vigye végig a generációváltást. Károly idén kiérdemelte a FIVOSZ Év Fiatal Vállalkozója címét. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz 362. interjúja!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Az Év Fiatal Vállalkozója elismerést, mert ez is megmutatja, hogy jó úton haladok, hosszú évek kemény munkája lassan megtérül.

Milyen távra tervez?

– Hosszú távra tervezek, mert szeretném átélni, megoldani a generációváltást.  Két fiú gyermekem van, bízom benne, hogy megtalálják az önálló hangot azon belül, amit felépítettem és lesz kedvük továbbvinni.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Soha nem tudhatom, mi ihlet meg és lépek új irányba. Kifejezett szakmai bakancslistám nincs, apróbb célpontokat pedig nem árulok el. Annyi tisztán látható, hogy olyan helyzetben működöm jól, ahol sok a kihívás és alkothatok.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Gyermekkoromban természetesen a szüleimtől. Kiemelten édesapámtól, akitől szorgalmat és precizitást tanultam. Későbbiekben nagy hatással volt rám a 10 éve létrejött Zalaegerszegi Vállalkozói Klub. Legfiatalabb vállalkozóként vagyok tagja ennek a társaságnak, ahol tapasztalt üzletemberektől rengeteget kérdeztem, tanultam az elmúlt évtizedben.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Az utóbbi években nem a pénz lett a legfontosabb motivációs eszköz, sokat számít a munkahelyi környezet, a rugalmasság és a baráti légkör. Rendszeresen tartunk céges/családi rendezvényeket a kollégáink részére, hogy jobban megismerjük egymást és családjukat egy kötetlen beszélgetés során.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Nagyon szeretem, amit csinálok, nem változtatnék rajta. Napi, aktív feladataim mindig más cégemhez, projektemhez kötődnek. Elég változatos a tevékenységem, jelen vagyok az építőiparban és az autóiparban is. Mi lehet egy fiú álma ezen kívül?

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Sokat számít a személyes kapcsolattartás, ezért amíg a Covid-19 járvány engedte, rendszeres résztvevője voltam az európai nemzetközi építőipari vásároknak. Sok szakmabeli emberrel tudtam találkozni ezeken az eseményeken és új ötletekkel/impulzusokkal tértem haza. A helyi üzleti kapcsolatokat szintén rendezvényeken, fórumokon építettem ki.

Mire sajnálja az idejét?

– Ami nem szolgálja a hatékony működést, illetve a fejlődést. Nagyon szoros az időbeosztásom. Kénytelen vagyok mérlegelni milyen projektre és kire fordítom az időmet.

Mivel lehet felbosszantani?

– Hozzá nem értéssel és lustasággal.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Egyelőre időm nem engedi, hogy ilyesmin gondolkozzam.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A jó munkatárs megbecsülésére.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A családommal töltött idő. Egy 3 éves kisfiú igazán a pillanatban tartja az embert. A sport az életem szerves része. Korábban atletizáltam, futballoztam, manapság rendszeresen futok. Általában kora reggel lekocogok pár kilométert, ez teljesen kiszellőzteti a fejemet és jól indul a napom. Már többször teljesítettem a maratoni távot is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS