Péntek Károly: Soha nem tudhatom, hogy mi ihlet meg

Péntek Károly: Soha nem tudhatom, hogy mi ihlet meg
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 12. 06., 12:11

Az utóbbi években nem a pénz lett a legfontosabb motivációs eszköz, sokat számít a munkahelyi környezet, a rugalmasság és a baráti légkör – mondta az Üzletemnek Péntek Károly, a Windoor Cégcsoport tulajdonosa.

Péntek Károlyra nagy hatással van a 10 éve létrejött Zalaegerszegi Vállalkozói Klub, ahol a legfiatalabb vállalkozóként tevékenykedik. Sokat tanul a nála tapasztaltabbaktól, ahogy ő is igyekszik minél több tudást átadni. Hosszú távú tervei között szerepel, hogy egyszer majd sikeresen vigye végig a generációváltást. Károly idén kiérdemelte a FIVOSZ Év Fiatal Vállalkozója címét. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz 362. interjúja!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Az Év Fiatal Vállalkozója elismerést, mert ez is megmutatja, hogy jó úton haladok, hosszú évek kemény munkája lassan megtérül.

Milyen távra tervez?

– Hosszú távra tervezek, mert szeretném átélni, megoldani a generációváltást.  Két fiú gyermekem van, bízom benne, hogy megtalálják az önálló hangot azon belül, amit felépítettem és lesz kedvük továbbvinni.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Soha nem tudhatom, mi ihlet meg és lépek új irányba. Kifejezett szakmai bakancslistám nincs, apróbb célpontokat pedig nem árulok el. Annyi tisztán látható, hogy olyan helyzetben működöm jól, ahol sok a kihívás és alkothatok.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Gyermekkoromban természetesen a szüleimtől. Kiemelten édesapámtól, akitől szorgalmat és precizitást tanultam. Későbbiekben nagy hatással volt rám a 10 éve létrejött Zalaegerszegi Vállalkozói Klub. Legfiatalabb vállalkozóként vagyok tagja ennek a társaságnak, ahol tapasztalt üzletemberektől rengeteget kérdeztem, tanultam az elmúlt évtizedben.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Az utóbbi években nem a pénz lett a legfontosabb motivációs eszköz, sokat számít a munkahelyi környezet, a rugalmasság és a baráti légkör. Rendszeresen tartunk céges/családi rendezvényeket a kollégáink részére, hogy jobban megismerjük egymást és családjukat egy kötetlen beszélgetés során.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Nagyon szeretem, amit csinálok, nem változtatnék rajta. Napi, aktív feladataim mindig más cégemhez, projektemhez kötődnek. Elég változatos a tevékenységem, jelen vagyok az építőiparban és az autóiparban is. Mi lehet egy fiú álma ezen kívül?

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Sokat számít a személyes kapcsolattartás, ezért amíg a Covid-19 járvány engedte, rendszeres résztvevője voltam az európai nemzetközi építőipari vásároknak. Sok szakmabeli emberrel tudtam találkozni ezeken az eseményeken és új ötletekkel/impulzusokkal tértem haza. A helyi üzleti kapcsolatokat szintén rendezvényeken, fórumokon építettem ki.

Mire sajnálja az idejét?

– Ami nem szolgálja a hatékony működést, illetve a fejlődést. Nagyon szoros az időbeosztásom. Kénytelen vagyok mérlegelni milyen projektre és kire fordítom az időmet.

Mivel lehet felbosszantani?

– Hozzá nem értéssel és lustasággal.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Egyelőre időm nem engedi, hogy ilyesmin gondolkozzam.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A jó munkatárs megbecsülésére.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A családommal töltött idő. Egy 3 éves kisfiú igazán a pillanatban tartja az embert. A sport az életem szerves része. Korábban atletizáltam, futballoztam, manapság rendszeresen futok. Általában kora reggel lekocogok pár kilométert, ez teljesen kiszellőzteti a fejemet és jól indul a napom. Már többször teljesítettem a maratoni távot is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS