Koczka Máté: 101 évesen is a médiában szeretnék dolgozni

2018. 12. 23., 09:00

Édesapám piacosként nagyon értett az emberek nyelvén, ezt az érzéket tőle tanultam, nagy hasznát veszem a mindennapokban – mondja az Üzletemnek adott interjúban Koczka Máté. A PR tanácsadó, újságíró tervei között szerepel egy utazási hírportál indítása.

Koczka Máté már több mint tíz éve cégek, rendezvények és sztárok sajtósa. Mellette újságíró, legutóbb 6 évig volt a 24.hu munkatársa. Azt állítja magáról, és sokan így is látják, hogy univerzális médiaharcos, mindenki barátja. Most az ő gondolatait olvashatják az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Szabadúszó PR tanácsadóként és újságíróként is rengeteg olyan dolog van, amire szívesen emlékszem vissza. Azt hiszem, mindkét munkakörben akkor vagyok megelégedve magammal a leginkább, ha egy-egy izgalmas és értékes embert új oldaláról tudok bemutatni a nagyközönségnek. Emellett jó látni a hosszú és kitartó munka gyümölcsét is: amikor egyszer csak beérik az éveken át tartó kitartó munka egy céggel, amit mindenki megismer.

Milyen távra tervez?

– Bár egy nagyon hangzatos új cél sokaknál, én nem hajtok arra, hogy 30 évesen nyugdíjba vonuljak. Élvezem, amit csinálok, és remélem, megérem, hogy még 101 évesen is a médiában dolgozzak.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szeretném kipróbálni magam nemzetközi terepen is, remélem, hamarosan erre is sor kerül.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Édesapám piacosként nagyon értett az emberek nyelvén, ezt az érzéket azt hiszem tőle tanultam, és nagy hasznát veszem a mindennapokban.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– A magam régészéről mindenképpen Magyarországon, hiszen a munkám során a magyar nyelvet használom és a régóta épített helyi kapcsolatrendszeremmel dolgozom. Ugyanakkor sokat tanulhatunk, és kell is tanulnunk külföldi példákból.

Mibe fektetne be? Gondolkodik új vállalkozáson?

– Azt vallom, hogy mindenki maradjon a saját szakterületénél, így csak abba fektetnék be, amihez értek is. Mindig vannak új ötleteim, hamarosan például egy új utazási hírportált indítunk egy barátommal. Remélem, legközelebb annak a sikertörténete kapcsán tudunk beszélgetni.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?

– A PR tanácsadásnál nagyon fontos a kölcsönös bizalom, hogy alaposan megismerjük egymást az ügyfelekkel. Akkor tudok jó sajtóközleményt írni vagy jó sajtótájékoztatót szervezni, ha száz százalékosan azonosulni tudok az ügyfelemmel, a termékeivel/szolgáltatásaival, és ezt szerintem a partnereim is érzik. Úgy gondolom, ennek is köszönhető, hogy sajtósként új ügyfeleket szinte mindig elégedett partnerek ajánlásai alapján szerzek, meglévő üzleti partneri kapcsolataim pedig többnyire hosszútávúak.

Mire sajnálja az idejét?

– Meddő vitákra és rossz filmekre.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Utazásra. Amikor csak tehetem, megyek, mert annyi minden van, amit látni érdemes. Családdal, barátokkal, de sokszor egyedül is nekivágok egy-egy új országnak.

Milyen célra, kiknek adakozna?

– Kétgyermekes apaként mindig mélyen érintenek a bajba jutott, nehéz helyzetben lévő gyermekek, legtöbbször nekik szoktam segíteni.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Egy-egy nehéz nap után a főzés tud leginkább kikapcsolni. Szeretek új recepteket, új alapanyagokat kipróbálni – még akkor is, ha nem mindig sikerül tökéletesen a vacsora. A lényeg, hogy a konyhában csak az étel és én létezünk, egy rövid ideig még az e-mail értesítések csipogása sem tud bezavarni.

Szerdahelyi Csaba

Olvasson el más cikkeket is a 12 kérdés – 12 válasz sorozatból!

Oszlánczi Réka:

https://uzletem.hu/velemeny/oszlanczi-reka-vagyam-egy-nemzetkozi-halozat-mukodtetese

Honti Edit:

https://uzletem.hu/velemeny/honti-edit-nem-csak-a-bort-a-lelkeket-is-apolom

Winter Ádám:

https://uzletem.hu/velemeny/winter-adam-vegtelenek-a-lehetosegek-csak-elni-kell-veluk

Rippel Ferenc:

https://uzletem.hu/velemeny/rippel-ferenc-megtanultam-normalis-paraszti-esszel-gondolkodni

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS