Koczka Máté: 101 évesen is a médiában szeretnék dolgozni

2018. 12. 23., 09:00

Édesapám piacosként nagyon értett az emberek nyelvén, ezt az érzéket tőle tanultam, nagy hasznát veszem a mindennapokban – mondja az Üzletemnek adott interjúban Koczka Máté. A PR tanácsadó, újságíró tervei között szerepel egy utazási hírportál indítása.

Koczka Máté már több mint tíz éve cégek, rendezvények és sztárok sajtósa. Mellette újságíró, legutóbb 6 évig volt a 24.hu munkatársa. Azt állítja magáról, és sokan így is látják, hogy univerzális médiaharcos, mindenki barátja. Most az ő gondolatait olvashatják az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Szabadúszó PR tanácsadóként és újságíróként is rengeteg olyan dolog van, amire szívesen emlékszem vissza. Azt hiszem, mindkét munkakörben akkor vagyok megelégedve magammal a leginkább, ha egy-egy izgalmas és értékes embert új oldaláról tudok bemutatni a nagyközönségnek. Emellett jó látni a hosszú és kitartó munka gyümölcsét is: amikor egyszer csak beérik az éveken át tartó kitartó munka egy céggel, amit mindenki megismer.

Milyen távra tervez?

– Bár egy nagyon hangzatos új cél sokaknál, én nem hajtok arra, hogy 30 évesen nyugdíjba vonuljak. Élvezem, amit csinálok, és remélem, megérem, hogy még 101 évesen is a médiában dolgozzak.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szeretném kipróbálni magam nemzetközi terepen is, remélem, hamarosan erre is sor kerül.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Édesapám piacosként nagyon értett az emberek nyelvén, ezt az érzéket azt hiszem tőle tanultam, és nagy hasznát veszem a mindennapokban.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– A magam régészéről mindenképpen Magyarországon, hiszen a munkám során a magyar nyelvet használom és a régóta épített helyi kapcsolatrendszeremmel dolgozom. Ugyanakkor sokat tanulhatunk, és kell is tanulnunk külföldi példákból.

Mibe fektetne be? Gondolkodik új vállalkozáson?

– Azt vallom, hogy mindenki maradjon a saját szakterületénél, így csak abba fektetnék be, amihez értek is. Mindig vannak új ötleteim, hamarosan például egy új utazási hírportált indítunk egy barátommal. Remélem, legközelebb annak a sikertörténete kapcsán tudunk beszélgetni.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?

– A PR tanácsadásnál nagyon fontos a kölcsönös bizalom, hogy alaposan megismerjük egymást az ügyfelekkel. Akkor tudok jó sajtóközleményt írni vagy jó sajtótájékoztatót szervezni, ha száz százalékosan azonosulni tudok az ügyfelemmel, a termékeivel/szolgáltatásaival, és ezt szerintem a partnereim is érzik. Úgy gondolom, ennek is köszönhető, hogy sajtósként új ügyfeleket szinte mindig elégedett partnerek ajánlásai alapján szerzek, meglévő üzleti partneri kapcsolataim pedig többnyire hosszútávúak.

Mire sajnálja az idejét?

– Meddő vitákra és rossz filmekre.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Utazásra. Amikor csak tehetem, megyek, mert annyi minden van, amit látni érdemes. Családdal, barátokkal, de sokszor egyedül is nekivágok egy-egy új országnak.

Milyen célra, kiknek adakozna?

– Kétgyermekes apaként mindig mélyen érintenek a bajba jutott, nehéz helyzetben lévő gyermekek, legtöbbször nekik szoktam segíteni.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Egy-egy nehéz nap után a főzés tud leginkább kikapcsolni. Szeretek új recepteket, új alapanyagokat kipróbálni – még akkor is, ha nem mindig sikerül tökéletesen a vacsora. A lényeg, hogy a konyhában csak az étel és én létezünk, egy rövid ideig még az e-mail értesítések csipogása sem tud bezavarni.

Szerdahelyi Csaba

Olvasson el más cikkeket is a 12 kérdés – 12 válasz sorozatból!

Oszlánczi Réka:

https://uzletem.hu/velemeny/oszlanczi-reka-vagyam-egy-nemzetkozi-halozat-mukodtetese

Honti Edit:

https://uzletem.hu/velemeny/honti-edit-nem-csak-a-bort-a-lelkeket-is-apolom

Winter Ádám:

https://uzletem.hu/velemeny/winter-adam-vegtelenek-a-lehetosegek-csak-elni-kell-veluk

Rippel Ferenc:

https://uzletem.hu/velemeny/rippel-ferenc-megtanultam-normalis-paraszti-esszel-gondolkodni

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-08 12:41:03
A lakásbiztosítások kiemelt szerepet kapnak a nyár elején gyakran előforduló viharok és az azok okozta károk miatt – közölte a Netrisk.hu. Ha régen, akár 5 évvel vagy korábban kötött lakásbiztosításról van szó, érdemes megnézni, milyen értékű az ingatlan.
2023-06-08 09:41:20
Nem árt figyelni, hogy milyen jogviszonyban foglalkoztatják a diákmunkásokat, mert az eltérő formákhoz tartozó különféle adózási kötelezettségek jelentős hatással vannak a nettó jövedelem alakulására. A főbb lehetőségeket járja körül a Moore Hungary elemzése.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS