Koczka Máté: 101 évesen is a médiában szeretnék dolgozni

2018. 12. 23., 09:00

Édesapám piacosként nagyon értett az emberek nyelvén, ezt az érzéket tőle tanultam, nagy hasznát veszem a mindennapokban – mondja az Üzletemnek adott interjúban Koczka Máté. A PR tanácsadó, újságíró tervei között szerepel egy utazási hírportál indítása.

Koczka Máté már több mint tíz éve cégek, rendezvények és sztárok sajtósa. Mellette újságíró, legutóbb 6 évig volt a 24.hu munkatársa. Azt állítja magáról, és sokan így is látják, hogy univerzális médiaharcos, mindenki barátja. Most az ő gondolatait olvashatják az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Szabadúszó PR tanácsadóként és újságíróként is rengeteg olyan dolog van, amire szívesen emlékszem vissza. Azt hiszem, mindkét munkakörben akkor vagyok megelégedve magammal a leginkább, ha egy-egy izgalmas és értékes embert új oldaláról tudok bemutatni a nagyközönségnek. Emellett jó látni a hosszú és kitartó munka gyümölcsét is: amikor egyszer csak beérik az éveken át tartó kitartó munka egy céggel, amit mindenki megismer.

Milyen távra tervez?

– Bár egy nagyon hangzatos új cél sokaknál, én nem hajtok arra, hogy 30 évesen nyugdíjba vonuljak. Élvezem, amit csinálok, és remélem, megérem, hogy még 101 évesen is a médiában dolgozzak.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szeretném kipróbálni magam nemzetközi terepen is, remélem, hamarosan erre is sor kerül.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Édesapám piacosként nagyon értett az emberek nyelvén, ezt az érzéket azt hiszem tőle tanultam, és nagy hasznát veszem a mindennapokban.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– A magam régészéről mindenképpen Magyarországon, hiszen a munkám során a magyar nyelvet használom és a régóta épített helyi kapcsolatrendszeremmel dolgozom. Ugyanakkor sokat tanulhatunk, és kell is tanulnunk külföldi példákból.

Mibe fektetne be? Gondolkodik új vállalkozáson?

– Azt vallom, hogy mindenki maradjon a saját szakterületénél, így csak abba fektetnék be, amihez értek is. Mindig vannak új ötleteim, hamarosan például egy új utazási hírportált indítunk egy barátommal. Remélem, legközelebb annak a sikertörténete kapcsán tudunk beszélgetni.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?

– A PR tanácsadásnál nagyon fontos a kölcsönös bizalom, hogy alaposan megismerjük egymást az ügyfelekkel. Akkor tudok jó sajtóközleményt írni vagy jó sajtótájékoztatót szervezni, ha száz százalékosan azonosulni tudok az ügyfelemmel, a termékeivel/szolgáltatásaival, és ezt szerintem a partnereim is érzik. Úgy gondolom, ennek is köszönhető, hogy sajtósként új ügyfeleket szinte mindig elégedett partnerek ajánlásai alapján szerzek, meglévő üzleti partneri kapcsolataim pedig többnyire hosszútávúak.

Mire sajnálja az idejét?

– Meddő vitákra és rossz filmekre.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Utazásra. Amikor csak tehetem, megyek, mert annyi minden van, amit látni érdemes. Családdal, barátokkal, de sokszor egyedül is nekivágok egy-egy új országnak.

Milyen célra, kiknek adakozna?

– Kétgyermekes apaként mindig mélyen érintenek a bajba jutott, nehéz helyzetben lévő gyermekek, legtöbbször nekik szoktam segíteni.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Egy-egy nehéz nap után a főzés tud leginkább kikapcsolni. Szeretek új recepteket, új alapanyagokat kipróbálni – még akkor is, ha nem mindig sikerül tökéletesen a vacsora. A lényeg, hogy a konyhában csak az étel és én létezünk, egy rövid ideig még az e-mail értesítések csipogása sem tud bezavarni.

Szerdahelyi Csaba

Olvasson el más cikkeket is a 12 kérdés – 12 válasz sorozatból!

Oszlánczi Réka:

https://uzletem.hu/velemeny/oszlanczi-reka-vagyam-egy-nemzetkozi-halozat-mukodtetese

Honti Edit:

https://uzletem.hu/velemeny/honti-edit-nem-csak-a-bort-a-lelkeket-is-apolom

Winter Ádám:

https://uzletem.hu/velemeny/winter-adam-vegtelenek-a-lehetosegek-csak-elni-kell-veluk

Rippel Ferenc:

https://uzletem.hu/velemeny/rippel-ferenc-megtanultam-normalis-paraszti-esszel-gondolkodni

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 14:10:00
Az Európai Unió Tanácsának elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak a digitális elemeket tartalmazó termékekre vonatkozó kiberbiztonsági követelményekről szóló jogszabályjavaslatról, amelynek célja annak szavatolása, hogy a forgalomba hozott termékek, például a csatlakoztatott otthoni kamerák, hűtőszekrények, televíziók és játékok biztonságosak legyenek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS