Gerendy Zoltán: Egy tudásalapú feladatkörben a legjobb motiváló erő az érdekes és változatos munka

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 05. 11., 10:00

Dinamikusan fejlődő társadalom nem tud működni korszerű és széles körű közteherviselés nélkül – mondta az Üzletemnek Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat ügyvezetője és adótanácsadó partnere.

Gerendy Zoltán immár harminc éve, a pályakezdés óta dolgozik a BDO-nál. „Ez azt gondolom, sok mindent elárul arról, hogy mennyire szeretem a szakmámat és mennyire hiszek a cégünkben” – vallja. Gerendy Zoltán 1996 óta áll a BDO Magyarország élén, amely jelenleg a legnagyobb magyar tulajdonban lévő professzionális tanácsadó cégcsoporttá nőtte ki magát, így a BDO-t immár Magyarországon is a négy óriás tanácsadó cég mellett a „Big Fifth”-ként tartják számon. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 170. interjúja!

– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Ilyen pontokat nem tudok definiálni. A feladatok egymás után jönnek és oldjuk meg őket. Minden időszaknak megvan a maga szépsége és problémája is egyben.

– Milyen távra tervez?

– Stratégiailag 3-5 évre, a gyakorlatban csak rövidtávra.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szeretném az adózást, mint a közteherviselés alapkövét egy sokkal elfogadottabb feladattá/kötelességgé tenni a társadalmi köztudatban. Dinamikusan fejlődő társadalom nem tud működni korszerű és széles körű közteherviselés nélkül. Egy ilyen modern – a digitális korszak sajátosságait lekövető – de egyben jól tervezhető adórendszer elvi alapjainak kialakítása mindenképp nagyon érdekes kihívás lenne.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Folyamatosan tanulok, beleértve képzéseket, ügyfél feladatokat, kollégákkal történő egyeztetéseket. Kedvenc szakterületem a nemzetközi adózás, ebben a témában a legjobb szakemberek/specialisták sajnos külföldön vannak.

– Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Nem kell őket motiválni, ha jó volt a kiválasztásuk, megy az önmagától is. Egy tudásalapú feladatkörben a legjobb motiváló és megtartó erő az érdekes és változatos munka, valamint a megfelelő közösség.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Nincs ilyen ambícióm, de rengeteg minden érdekel. Talán zenei vagy filmproduceri feladatkör vonzana a legjobban, de ez csak a jéghegy csúcsa.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– A szakmai üzleti kapcsolatok alapvetően megbízásokon/feladatokon keresztül jönnek létre, ezekhez külön építkezés nem kell, de jó marketing és kommunikáció igen. A tartós ügyfélkapcsolat nagy érték és az évek során nagyon erős bizalmi kapcsolattá tud fejlődni, amelyet mindkét félnek ápolnia kell.

– Mire sajnálja az idejét?

– Felesleges és értelmetlen feladatokra.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Sok mindennel, de maradjon ez az én titkom. Annyit elmondok, hogy az őszinteséget nagyon nagyra értékelem az élet minden területén.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Több területen is vállaltam már ilyen feladatot, jelenleg a sport területén vagyok aktív. A jövőben ezt szeretném kiterjeszteni a filantrópia magyarországi erősítéséhez kapcsolódó feladatokkal (konkrétan: hogyan tudnak tehetősebb emberek jó célokat támogatni a vagyonukból). Meggyőződésem, hogy a filantrópia transzparens és széles körű jelenléte már önmagában nagyon sokat javítana a közhangulaton, jelentős pozitív hatást tudna az élet számos területén kifejteni, és megerősítené a sikeres magyar vállalkozók tiszteletét a köztudatban.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– A pénz számomra alapvetően eszköz, amit a hétköznapi dolgokon túl minden olyanra felhasználok, amit hasznosnak tartok vagy örömet tudok vele szerezni.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Család, zene, festészet, tenisz, vitorlázás.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS