Gerendy Zoltán: Egy tudásalapú feladatkörben a legjobb motiváló erő az érdekes és változatos munka

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 05. 11., 10:00

Dinamikusan fejlődő társadalom nem tud működni korszerű és széles körű közteherviselés nélkül – mondta az Üzletemnek Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat ügyvezetője és adótanácsadó partnere.

Gerendy Zoltán immár harminc éve, a pályakezdés óta dolgozik a BDO-nál. „Ez azt gondolom, sok mindent elárul arról, hogy mennyire szeretem a szakmámat és mennyire hiszek a cégünkben” – vallja. Gerendy Zoltán 1996 óta áll a BDO Magyarország élén, amely jelenleg a legnagyobb magyar tulajdonban lévő professzionális tanácsadó cégcsoporttá nőtte ki magát, így a BDO-t immár Magyarországon is a négy óriás tanácsadó cég mellett a „Big Fifth”-ként tartják számon. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 170. interjúja!

– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Ilyen pontokat nem tudok definiálni. A feladatok egymás után jönnek és oldjuk meg őket. Minden időszaknak megvan a maga szépsége és problémája is egyben.

– Milyen távra tervez?

– Stratégiailag 3-5 évre, a gyakorlatban csak rövidtávra.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szeretném az adózást, mint a közteherviselés alapkövét egy sokkal elfogadottabb feladattá/kötelességgé tenni a társadalmi köztudatban. Dinamikusan fejlődő társadalom nem tud működni korszerű és széles körű közteherviselés nélkül. Egy ilyen modern – a digitális korszak sajátosságait lekövető – de egyben jól tervezhető adórendszer elvi alapjainak kialakítása mindenképp nagyon érdekes kihívás lenne.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Folyamatosan tanulok, beleértve képzéseket, ügyfél feladatokat, kollégákkal történő egyeztetéseket. Kedvenc szakterületem a nemzetközi adózás, ebben a témában a legjobb szakemberek/specialisták sajnos külföldön vannak.

– Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Nem kell őket motiválni, ha jó volt a kiválasztásuk, megy az önmagától is. Egy tudásalapú feladatkörben a legjobb motiváló és megtartó erő az érdekes és változatos munka, valamint a megfelelő közösség.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Nincs ilyen ambícióm, de rengeteg minden érdekel. Talán zenei vagy filmproduceri feladatkör vonzana a legjobban, de ez csak a jéghegy csúcsa.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– A szakmai üzleti kapcsolatok alapvetően megbízásokon/feladatokon keresztül jönnek létre, ezekhez külön építkezés nem kell, de jó marketing és kommunikáció igen. A tartós ügyfélkapcsolat nagy érték és az évek során nagyon erős bizalmi kapcsolattá tud fejlődni, amelyet mindkét félnek ápolnia kell.

– Mire sajnálja az idejét?

– Felesleges és értelmetlen feladatokra.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Sok mindennel, de maradjon ez az én titkom. Annyit elmondok, hogy az őszinteséget nagyon nagyra értékelem az élet minden területén.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Több területen is vállaltam már ilyen feladatot, jelenleg a sport területén vagyok aktív. A jövőben ezt szeretném kiterjeszteni a filantrópia magyarországi erősítéséhez kapcsolódó feladatokkal (konkrétan: hogyan tudnak tehetősebb emberek jó célokat támogatni a vagyonukból). Meggyőződésem, hogy a filantrópia transzparens és széles körű jelenléte már önmagában nagyon sokat javítana a közhangulaton, jelentős pozitív hatást tudna az élet számos területén kifejteni, és megerősítené a sikeres magyar vállalkozók tiszteletét a köztudatban.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– A pénz számomra alapvetően eszköz, amit a hétköznapi dolgokon túl minden olyanra felhasználok, amit hasznosnak tartok vagy örömet tudok vele szerezni.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Család, zene, festészet, tenisz, vitorlázás.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-23 17:45:00
Az egész országban várható csapadéknak köszönhetően csökken a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2023. szeptember 24-től az ország egész területén visszavonja a tűzgyújtási tilalmat.
2023-09-23 11:30:00
A Komáromban készült és nyár elején a Dunán, majd a Sió-csatornán a Balatonhoz szétszerelt állapotban eljuttatott hajók közül egy kompot és egy katamaránt már sikerült összeszerelni, de még hátravan a beüzemelés, a hatósági szemlék, és a személyzet betanítása – tájékoztatott Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.
2023-09-22 19:22:00
Szeptember 21-én hatályba lépett a chipekről szóló európai jogszabály, amelynek célja, hogy a félvezető-technológiák és -alkalmazások terén biztosítsa az EU ellátásbiztonságát, rezilienciáját és technológiai vezető szerepét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS