Gerendy Zoltán: Egy tudásalapú feladatkörben a legjobb motiváló erő az érdekes és változatos munka

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 05. 11., 10:00

Dinamikusan fejlődő társadalom nem tud működni korszerű és széles körű közteherviselés nélkül – mondta az Üzletemnek Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat ügyvezetője és adótanácsadó partnere.

Gerendy Zoltán immár harminc éve, a pályakezdés óta dolgozik a BDO-nál. „Ez azt gondolom, sok mindent elárul arról, hogy mennyire szeretem a szakmámat és mennyire hiszek a cégünkben” – vallja. Gerendy Zoltán 1996 óta áll a BDO Magyarország élén, amely jelenleg a legnagyobb magyar tulajdonban lévő professzionális tanácsadó cégcsoporttá nőtte ki magát, így a BDO-t immár Magyarországon is a négy óriás tanácsadó cég mellett a „Big Fifth”-ként tartják számon. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 170. interjúja!

– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Ilyen pontokat nem tudok definiálni. A feladatok egymás után jönnek és oldjuk meg őket. Minden időszaknak megvan a maga szépsége és problémája is egyben.

– Milyen távra tervez?

– Stratégiailag 3-5 évre, a gyakorlatban csak rövidtávra.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szeretném az adózást, mint a közteherviselés alapkövét egy sokkal elfogadottabb feladattá/kötelességgé tenni a társadalmi köztudatban. Dinamikusan fejlődő társadalom nem tud működni korszerű és széles körű közteherviselés nélkül. Egy ilyen modern – a digitális korszak sajátosságait lekövető – de egyben jól tervezhető adórendszer elvi alapjainak kialakítása mindenképp nagyon érdekes kihívás lenne.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Folyamatosan tanulok, beleértve képzéseket, ügyfél feladatokat, kollégákkal történő egyeztetéseket. Kedvenc szakterületem a nemzetközi adózás, ebben a témában a legjobb szakemberek/specialisták sajnos külföldön vannak.

– Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Nem kell őket motiválni, ha jó volt a kiválasztásuk, megy az önmagától is. Egy tudásalapú feladatkörben a legjobb motiváló és megtartó erő az érdekes és változatos munka, valamint a megfelelő közösség.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Nincs ilyen ambícióm, de rengeteg minden érdekel. Talán zenei vagy filmproduceri feladatkör vonzana a legjobban, de ez csak a jéghegy csúcsa.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– A szakmai üzleti kapcsolatok alapvetően megbízásokon/feladatokon keresztül jönnek létre, ezekhez külön építkezés nem kell, de jó marketing és kommunikáció igen. A tartós ügyfélkapcsolat nagy érték és az évek során nagyon erős bizalmi kapcsolattá tud fejlődni, amelyet mindkét félnek ápolnia kell.

– Mire sajnálja az idejét?

– Felesleges és értelmetlen feladatokra.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Sok mindennel, de maradjon ez az én titkom. Annyit elmondok, hogy az őszinteséget nagyon nagyra értékelem az élet minden területén.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Több területen is vállaltam már ilyen feladatot, jelenleg a sport területén vagyok aktív. A jövőben ezt szeretném kiterjeszteni a filantrópia magyarországi erősítéséhez kapcsolódó feladatokkal (konkrétan: hogyan tudnak tehetősebb emberek jó célokat támogatni a vagyonukból). Meggyőződésem, hogy a filantrópia transzparens és széles körű jelenléte már önmagában nagyon sokat javítana a közhangulaton, jelentős pozitív hatást tudna az élet számos területén kifejteni, és megerősítené a sikeres magyar vállalkozók tiszteletét a köztudatban.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– A pénz számomra alapvetően eszköz, amit a hétköznapi dolgokon túl minden olyanra felhasználok, amit hasznosnak tartok vagy örömet tudok vele szerezni.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Család, zene, festészet, tenisz, vitorlázás.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-28 17:27:00
A borászok kiválóan alkalmazkodnak a változásokhoz, úttörői a mezőgazdasági újításoknak, és utat mutatnak az egész magyar agrárium számára – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 41. Országos Borverseny megnyitóján.
2022-06-28 15:37:00
2021-ben az országnak három olyan megyéje volt, ahol a természetes fogyás ellenére a belföldi és a nemzetközi vándorlás együttes hatásának köszönhetően a lakosság lélekszáma ténylegesen nőtt – olvasható a statisztikai hivatal „Népmozgalom, 2021” című kiadványában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS