Dencső Blanka: Erős csapattal többet érünk el, mint egyéni erőfeszítésekkel

Dencső Blanka: Erős csapattal többet érünk el, mint egyéni erőfeszítésekkel
Szerdahelyi Csaba  |  2023. 10. 03., 12:09

A pozitív visszajelzések kultúrája Magyarországon a cégek többségénél nem alakult még ki, pedig rendkívül fontos ösztönző erővel bír a mindennapi munkában – mondta az Üzletemnek Dencső Blanka, a Profession.hu piackutatási és üzletfejlesztési szakértője.

Dencső Blanka fontosnak tartja a kreativitást és az innovációt, mert ezek nélkülözhetetlenek a versenyképesség fenntartásához. Úgy érzi, hogy a mesterséges intelligencia területe óriási lehetőségeket kínál a jövőben. A céggel és magánemberként is végez önkéntes munkát a „valamit mindig adj vissza” szabály alapján. Ha érdekli, hogy Blanka kitől tanulta eddig a legtöbbet, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 487. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Esetemben sem csúcsokról, sem völgyekről nem lehet beszélni. Azt érzem, mióta belekerültem a munka világába, hogy folyamatosan egymásra építkezik minden tapasztalat, van egy folyamatos, stabil, emelkedő íve a karrierutamnak. Hol lassabban, hol gyorsabban emelkedik ez az ív, amiben mérföldköveket is meg lehet jelölni persze, amik meghatározóak voltak. Nincs konkrét elérendő csúcs, folyamatosan fenn szeretném tartani a munkám iránti szenvedélyt, kíváncsiságot és pontosságot – ez visz előre és biztosítja, hogy ez az ív mindig pozitív irányba menjen; és ehhez a munkahelyem és a vezetőim is tevőlegesen hozzásegítenek.

Milyen távra tervez?

– A Profession.hu-nál nagyon tisztán megfogalmazott, konkrét és több évre előremutató célok mentén dolgozunk. Mindannyian tudjuk, merre tartunk, merre „toljuk” együtt a többiekkel a projekteket, feladatokat, stratégiát.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A szakmai bakancslistámon olyan kulcsfontosságú készségek és képességek fejlesztése szerepel, amelyek nélkülözhetetlenek a piackutatás és üzletfejlesztés területén. Ezek közé tartozik az adatelemzés mélyreható ismerete, a piaci trendek és versenytársak elemzése, a stratégiai tervezés. Emellett fontosnak tartom a kreativitást és az innovációt, hiszen ezek nélkülözhetetlenek a versenyképesség fenntartásához és a folyamatos fejlődéshez.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Mind a tudományos, mind a piaci szférában több kiváló mentorom volt, akiktől rengeteget tanultam. Szerencsés vagyok, mert évek óta olyan környezetben dolgozom, ahol a kollégák és a vezetők is egymást motiválják, ösztönzik, hogy soha ne álljunk meg a tanulásban, mindig keressük az új lehetőségeket a fejlődésre. Mivel ők maguk jó példát mutatnak ebben, így ezt az értékrendet könnyű követni.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Kollégáimat a közösség és a közös célok motiválják leginkább. Hiszek abban, hogy egy erős csapat mindig többet ér el, mint az egyéni erőfeszítések. Az ötletek megosztása, a problémamegoldás a közös munkában, és a csoportos eredmények folyamatos elismerése mind hozzájárul a motivációhoz. Az inspiráló vezetés és a pozitív példamutatás is fontos szerepet játszik, és arra is nagy figyelmet fordítunk, hogy folyamatosan adjunk és kapjunk pozitív és (esetlegesen) negatív visszajelzéseket. Előbbi – a pozitív visszajelzések kultúrája – az, ami szerintem Magyarországon a cégek többségénél nem alakult még ki (a financiális elismerés van inkább fókuszban), pedig rendkívül fontos ösztönző erővel bír a mindennapi munkában.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Bár a piackutatás és üzletfejlesztés területe mindig is a szenvedélyem volt, állandóan vonzódtam az innovációhoz és a technológiai fejlődéshez, ha nem is early birdként, hanem inkább followerként. Úgy érzem, hogy a mesterséges intelligencia területe óriási lehetőségeket kínál a jövőben. Így nem egy másik szakma, hanem a jelenleginek egy másik dimenzióba való emelése az, amivel szívesen fogok foglalkozni. Szerintem ezek kulcsfontosságúak lesznek a versenyképesség fenntartásához.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Büszke vagyok arra, hogy a Profession.hu-nál évek alatt felépítettünk egy olyan belső irányítású rendszert, ahol az ügyfeleinkkel (legyen az munkavállaló vagy munkaadó) közvetlen módon tudunk kommunikálni, folyamatosan a véleményüket kérdezni, visszajelzést kapni, ezáltal havonta több ezer ember és több száz cég válaszol azokra a munkaerő-piaci kérdésekre, amelyekkel folyamatosan monitorozhatjuk a piacot, megoldásokat kereshetünk problémáikra. Ebben az is benne van, hogy adatalapú döntéseket hozunk, és nem megérzésekre alapozottakat.

Mire sajnálja az idejét?

– Pusztán időrabló tevékenységekre: a túlzott mértékű szórakoztató online platformok használatára vagy a céltalan böngészésre gondolok.

Mivel lehet felbosszantani?

– Az alkalmatlansággal és az „összecsapott”, rutinból végzett munkával. Azok a helyzetek, amikor valaki nem hajlandó megtenni a szükséges erőfeszítést vagy nem veszi komolyan a feladatait, képesek felbosszantani. Ahogy kisfiam mondaná, ha valaki „unprecíz”. A közös munka során az alapos munka és szakmai felelősségvállalás alapvető fontosságúak a sikeres együttműködéshez, és ezért nagyon zavar, ha valaki nem felel meg ezeknek az elvárásoknak.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Cégünk 2020-ban indította el Az emberi oldal nevű CSR projektet a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévők megsegítésére, amiben mindenki aktívan részt vesz. Emellett magánemberként évek óta három szervezetnek végzek állandó és ad-hoc módon önkéntes munkát sport és gyermekvédelem területén. A „Valamit mindig adj vissza!” szabály nálam mindig is fontos volt, ez egy belső késztetés.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Az egészségünkre és az utazásokra.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Curling meccs (játszva, nem nézve).

(Fotó: Profession.hu)

Olvassa el ezt is!

Sokan kedvelik a home office-t, mégis szűkülnek a lehetőségek.

Több vállalatnál volt fizetésemelés, mint amennyinél az év elején tervezték.

A béremelés erősebb versenyhelyzetet jelenthet a cégeknek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS