Ipsos: a napenergiára szavaznak a magyarok, a földgáz leszerepelt

2023. 07. 25., 17:17

A magyar felnőttkorú lakosság a földgázhasználat csökkentését, ezzel szemben a nap- és szélenergia fokozott használatát szorgalmazza, valamint követendő iránynak látná a geotermikus és vízenergia nagyobb arányú alkalmazását a hazai energiamixben. Kifejezetten szűk, de elkötelezett támogatóbázisa van az atomenergiának Magyarországon – olvasható az Ipsos felmérésében.

Bár jelenleg Magyarország villamosenergia-termelésének közele fele a Paksi atomerőműből (44,7 százalék), negyede pedig földgázból (24,5 százalék) származik, és csak 13,1 százalék a napenergia részesedése (forrás: MEKH, 2022), a földgázt a lakosság mindössze 2 százaléka kezelné elsőszámú energiaforrásként, míg a napenergia a magyarok 43 százaléka számára jelentené a követendő irányt a jövőben. A napfényből nyert energia legjobb alternatívája a szél-, a geotermikus valamint az atomenergia, a magyarok ítélete szerint.

A szélenergia alkalmazásától a legfiatalabb felnőttek az átlagnál jobban idegenkednek, míg az idősebb korosztály erősebben kiáll annak használata mellett (9 százalék vs. 16 százalék említés). A geotermikus energiahasználat fő támogató bázisát szintén a 60 év felettiek, továbbá a főiskolai vagy egyetemi diplomával rendelkező lakosok, valamint az A ESOMAR státuszúak képezik (15 százalék feletti említés). Az atomenergia elfogadottsága a Ratkó-korosztályban a legerősebb, ám ebben a szegmensben is csak a második helyre kerül, jóval lemaradva a napenergia mögött (14 százalék vs. 47 százalék említés). 

A magyarok 72 százaléka véli természetbarát megoldásnak a napból, 56 százalék pedig a szélből nyert energiát. Ezekkel szemben a fosszilis források megítélése kifejezetten negatív a lakossági körben.

Az Ipsos júniusi országos, az internetező lakosságra reprezentatív kutatásának eredményei szerint a biztonság tekintetében az atomenergia és a geotermikus források használata bizonyulnak igazán megosztónak az egyes társadalmi szegmensek között.

Az atomenergia előállítását a 60 év felettiek 25 százaléka, a diplomások 29 százaléka sorolja a három legbiztonságosabb megoldás közé, de különösen magas értek mérhető a legjobb anyagi körülmények közt élők körében is (30 százalék).

Az a körülbelül egytizednyi válaszadó, akik szerint elsősorban az atomenergiára kellene támaszkodnia Magyarországnak, kiemelkedően nagy arányban (73 százalék) nevezték ezt az energiaforrást a három legbiztonságosabb lehetőség egyikének – megelőzve a napenergiát (54 százalék) és a szélenergiát is (31 százalék) az említési sorrendben.

Az említési arányokban mért különbségek ellenére kijelenthető, hogy a preferált energiatípusok végső sorrendje nagy hasonlóságot mutat valamennyi szociodemográfiai csoportban. A bizonytalan válaszadók esetenként magas aránya ugyanakkor az ismeretek hiányáról árulkodik (az e státuszúak körében 15 százalék, és például a 40 év alattiak vagy a legfeljebb általános iskolát végzettek körében is 10 százalék fölé kúszik a nem válaszolók aránya).

A magyar népítélet szerint a nap-, a szél és a vízenergia mellett a geotermikus források energia célú felhasználásába kellene leginkább fektetnie az országnak.

A kőolaj és földgáz energia célú felhasználását pedig a lakosság túlnyomó többsége szerint vissza kellene szorítani a jövőben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 05., 10:10
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.
2023-12-07 16:10:00
Az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak egy olyan új jogszabályra vonatkozó tanácsi megbízásról, amely uniós szinten megkönnyíti az egészségügyi adatok cseréjét és az azokhoz való hozzáférést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS