A legjelentősebb olasz munkaadói szervezettel kezdett együttműködést a VOSZ

A legjelentősebb olasz munkaadói szervezettel kezdett együttműködést a VOSZ
2024. 03. 08., 13:40

A VOSZ együttműködési megállapodást kötött a Confindustria Ungheria és a Confindustria Eastern Europe szervezettel. Az erről szóló dokumentumot március 7-én írták alá a VOSZ központi székházában.

A Confindustria a legjelentősebb olasz munkaadói szervezet, az olasz kormány partnere a munka világát érintő kérdésekben. Jelenleg 11 kelet- és közép-európai országban működtetnek irodát, köztük Budapesten is.

Dr. Maria Luisa Meroni, a Confindustria Eastern Europe elnöke a szerdai megbeszélésen ismertette a szervezet terveit, ami a páneurópai ipari fejlődés új perspektíváját kívánja nyújtani. Erre különösen nagy szükség van, hiszen Európa meglehetősen nehéz időket él. Alig gyógyultunk ki a Covidból, két éve pedig az ukrajnai háború miatt is aggódhatunk.

A Confindustria az olaszországi gyártó és szolgáltató cégeket képviselő központi szervezetként dolgozik, a kkv-k mellett nagyvállalatok is fantáziát látnak a tagságban, amely mára több mint 150 ezer tagvállalatra nőtt. Ezek a vállalkozások 5,4 millió dolgozót foglalkoztatnak, az olasz GDP megközelítőleg egyharmadát termelik. A Confindustria nem csak „kicsiben”, hanem nagyban is gondolkodik: küldetésének tekinti, hogy megerősítse az Olaszország gazdasági, társadalmi és városi növekedésének kulcsát jelentő vállalkozásokat. Ehhez a munkához külföldön is minél több partnert kívánnak találni.

Ilyen céllal alakult meg 2021-ben a Confindustria Ungheria, amelynek elnöke, dr. Roberto Massucco a megbeszélésen elmondta: a Magyarországon töltött rövid idő alatt is megbizonyosodtak róla, hogy számukra a VOSZ ideális partner. Mivel az Európai Unióban Olaszország Magyarország második legnagyobb kereskedelmi partnere, így bőven van lehetőség a fejlődésre. Magyarországot jó piacnak tartják, a VOSZ pedig kapcsolatrendszerével segítheti a partnerépítést, és egyben hozzájárulhat ahhoz, hogy az olasz cégek jobban megismerhessék a magyar vállalkozókat.

A Confindustria Ungheria nonprofit egyesület, a magyarországi olasz vállalatok érdekeit képviseli és védi. Innovatív, nemzetközi, etikus és fenntartható üzleti rendszer kiépítésén és meghonosításán is dolgozik, amely a magánszervezetek jelenlétén, a vállalatok közvetlen részvételén és a vállalkozások lehetőségeinek megteremtésén alapul. A régióban működő legismertebb olasz cégek közül már negyvenen csatlakoztak a kezdeményezéshez, és további vállalatokkal tárgyalnak.

Magyar részről dr. Kovács Patrik, a VOSZ társelnöke ismertette a szövetség munkáját, célkitűzéseit és 5 éves új stratégiájának elemeit. Barabás Tamás, a VOSZ társelnöke pedig a VOSZPort feladatairól is beszélt, amelyet az olasz partnerek kitűnő projektnek tartanak. A két ország munkaadói szervezetei közötti együttműködés kialakítását dr. Kovács Patrik, a nemzetközi ügyekért felelős társelnöke kezdeményezte és koordinálta. Barabás Tamásnak, a VOSZ szolgáltatási portfolió fejlesztéséért, valamint a partnerségi kapcsolatokért is felelős társelnökének lesz a feladata a jövőben, hogy sikeresen épüljön az olasz kapcsolat. A két társelnök együtt koordinálja a nemzetközi kapcsolatokat a VOSZ-ban.

A közös munka elkezdődött, a folytatásra akár a Confindustria római központjában is sor kerülhet, ahová meghívták a VOSZ képviselőit a szervezet júniusi közgyűlésére.

A vezető fotón (balról jobbra): dr. Roberto Massucco, dr. Maria Luisa Meroni, dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-28 10:10:00
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-28 08:00:44
Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS