2024. január 25. – Információk, hírek vállalkozóknak

2024. 01. 25., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Munkavállalási engedélyezési változások 2024-ben: új lehetőségek a magyar kkv-k előtt

A 2024-es év fordulópontot jelent a magyar munkaerőpiac történetében. A munkavállalási engedélyezési rendszer átalakulása nemcsak új kihívásokat hozott, de új lehetőségeket is kínál a kis- és középvállalkozásoknak a harmadik országbeli munkaerő bevonására – hívja fel a figyelmet a Híd Consulting.

NKFI Alap: 147 milliárd forint értékben jönnek új pályázatok 2024-ben

A Kulturális és Innovációs Minisztérium kihirdette a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2024. évi Programstratégiáját.

K&H: a kkv-k még nem mernek hinni az uniós pályázatokban

Tavaly: 9 és 15 százalék között mozgott azoknak a cégeknek az aránya, amelyek hallottak a vállalkozása számára érdekes pályázati lehetőségről.

1 ponttal csökkent az MNB vállalati konjunktúraindexe novemberben

Az MNB vállalati konjunktúraindexe az októberi mínusz 7 pontról mínusz 8 pontra csökkent 2023 novemberben.

Jelentős versenyelőnyre tehetnek szert a Gyármentő Programban részt vevő hazai nagyvállalatok

A HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség által kezelt Gyármentő Program keretében 150 milliárd forintot biztosított a Kormány a nagyvállalatok energiahatékonysági és megújulóenergia-fejlesztéseire.

Utasbiztosítás: Ausztria mindent visz a magyaroknál

Szlovákia és Lengyelország is helyet kapott a dobogón.

Állampapír-kamatkifizetés: „pénzeső” jön februárban és márciusban

„Már egymillió forint befektetés is 150–160 ezer forintot fialhat egy év alatt, ezt érdemes rögtön tovább kamatoztatni.”

Tíz százalék alatti az áremelkedés a használt ingatlanok piacán a fővárosban

Lassult a fővárosi ingatlanpiacon a drágulás üteme, az előző évben mindhárom szegmensben tíz százalék alatti áremelkedést mért az Otthon Centrum (OC), ami trendfordulót jelez. Kosztolánczy György vezérigazgató szerint idén is egyszámjegyű áremelkedés várható.

CSOK Plusz Budapesten: tizennégy kerület várja a házra vágyókat

A budai I., illetve a pesti oldal V., VI., VII., VIII., IX. kerülete teljesen kiesik a családi házat keresők preferenciái közül.

Elindult az építési termékek új környezeti információs rendszere

Az ÉMI Nonprofit Kft. megkezdte az építési termékek egyszerűsített környezeti értékelését és elindította az ehhez kapcsolódó információs rendszert.

156 millió köbméterrel több gázt használtunk a fűtési szezon első felében

A kismértékű növekedés jórészt az alacsony bázisra vezethető vissza.

Egymilliárd forintos beruházással fejlesztette kapacitását a BioTechUSA-cégcsoport Szadán

Egymilliárd forintos beruházással – amelyből 245,4 millió forint az állami támogatás – automata csomag-összeválogató készárú raktárral bővítette gyártó- és logisztikai központját a BioTechUSA-cégcsoport.

1,5 milliárdból épült palackozóüzem Pannonhalmán

Az üzem éves gyártókapacitása több mint 50 millió darab.

Ez az új drón kiütéssel győzhet az áruszállító versenyben

A Google anyavállalatának kifejezetten utolsó mérföldes áruszállításra specializálódott cége, a Wing akár egy pizzarendelés időtartama alatt kézbesít a megszokottnál nagyobb tömegű csomagokat. Az erre a célra kifejlesztett drón annyira új, hogy még neve sincs.

„Továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy minden gyermek és fiatal hozzáférhessen az oktatáshoz”

„Az oktatás lehetővé teszi az egyének és a társadalmak számára a fennmaradást és a kibontakozást, valamint a 21. század kihívásaira és lehetőségeire való felkészülést” – írta az oktatás nemzetközi napja alkalmából Josep Borrell.

3+3 technológiai trend 2024-ben

A meglévő rendszereket és befektetéseket jól kell integrálni az úttörő innovációkhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS