Jelentős versenyelőnyre tehetnek szert a Gyármentő Programban részt vevő hazai nagyvállalatok

2024. 01. 24., 09:10

A HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség által kezelt Gyármentő Program keretében 150 milliárd forintot biztosított a Kormány a nagyvállalatok energiahatékonysági és megújulóenergia-fejlesztéseire. Joó István, a HIPA vezérigazgatója elmondta: a kedvezményezett vállalatok mintegy 65 ezer munkahelyet óvnak meg, miközben számottevő versenyelőnyre tehetnek szert a beruházások eredményeképp. A megújuló energiatermelésnek köszönhetően a vállalatok a termeléshez szükséges energiaigényük egyharmadát lesznek képesek önellátással biztosítani.

A Gyármentő Programot abból a célból indította el a Kormány az ukrajnai háború kitörését követően, hogy a hazai vállalatok képesek legyenek megerősíteni függetlenségüket a nemzetközi energiapiac kilengéseivel szemben. A beruházási fókuszú, vissza nem térítendő támogatás mértéke Budapesten legfeljebb 30, vidéken pedig akár 45 százalékos lehetett. A tervezett beruházások eredményeként a kedvezményezett nagyvállalatok energiafogyasztása csökken, illetve energiafelhasználásuk jelentős részét tudják önállóan fedezni, így energiaköltségeik mérséklődnek, és versenyképességük már rövid távon is jelentősen növekedhet.

A HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség által kezelt program keretében 150 milliárd forint biztosításával közel 140 kedvezményezett cég energiahatékonysági és megújulóenergia-beruházásai nyomán megközelítőleg 390 milliárd forintnyi fejlesztés jön létre. A Programnak köszönhetően összesen mintegy 65 ezer munkahelyet sikerült megóvni Magyarországon. A kedvezményezettek többsége az élelmiszer-, valamint a fémiparból érkezett, de a járműgyártással és gépiparral foglalkozók is jelentős számban vesznek részt a programban.

„A Gyármentő Program keretében támogatásban részesülő vállalatok a termeléshez szükséges energiaigényük egyharmadát lesznek képesek önellátással biztosítani átlagosan, a megújuló energiatermelésnek köszönhetően” – emelt ki a Program várható eredményeiből egyet Joó István, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója.

A támogatásban részesülő vállalatok olyan megújuló energiatermelési beruházásokra pályázhattak, mint például napelemes rendszer, hőszivattyú, vagy geotermikus energia telepítése. Az energiahatékonysági fejlesztések, mint épületek fűtési, hűtési rendszereinek korszerűsítése, vagy meglévő gyártóeszközök energetikai hatékonyságának javítása pedig hozzájárul ahhoz, hogy a cégek rezsiszámlája évente több mint 100.000 MWh fogyasztással lesz alacsonyabb.

A cikk megírásában az Üzletem.hu együttműködő partnere a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség volt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS