K&H: a kkv-k még nem mernek hinni az uniós pályázatokban

2024. 01. 24., 20:10

A vállalkozások egyelőre kevésbé számolnak az uniós pályázatokkal, alig felük tartja reálisnak, hogy forráshoz juthat idén – derül ki a K&H kkv bizalmi index 2023 negyedik negyedéves felmérésből. Ez az arány azonban jelentősen emelkedhet, mivel megnyíltak a pénzcsapok.

2024-ben erősebb lehet a cégek pályázati aktivitása. Első körben 2023 év végén közel 300 milliárd forint érkezett az Európai Uniós helyreállítási forrásokból, január elején pedig további 170 milliárd forintot utaltak a jelenlegi, 2027-ig tartó uniós költségvetési időszak keretéből.

„A nemrég átutalt összegből közel 80 milliárd forint a Gazdaságfejlesztési és Innováció Operatív Program Plusz (GINOP Plusz) fejlesztéseit támogatja, amelyek a hazai vállalkozások versenyképességének fokozását és a foglalkoztatottság élénkülését segíthetik elő. A mostani költségvetési ciklusban már nagy hangsúlyt kapnak a zöld beruházások is, mint például a megújuló energiaforrások vagy elektromos járművek beszerzése, amelyekkel jelentős költségmegtakarítás érhető el és egyúttal az agrárium fenntarthatóbb működését is segítheti” – tájékoztatott Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője.

Egyelőre kevésbé számolnak uniós forrásokkal

A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évi várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index legutóbbi, 2023 negyedik negyedéves felmérése szerint a kkv-k egyelőre még bizonytalanok az uniós pályázatokkal kapcsolatban.

„A felmérés novemberben zajlott, amikor még nem volt biztos eredménye a brüsszeli tárgyalásoknak.  Ez érezhető is a kkv-k válaszaiban, ugyanis harmadik negyedéve változatlanul 10-ből csupán 4 cég (42 százalék) tartja reálisnak, hogy uniós támogatáshoz juthat. Ilyen alacsony arányra 5 évvel korábban volt példa” – mondta Rammacher Zoltán.

Az uniós pályázatok ismertsége eddig nem látott szintre zuhant tavaly: 9 és 15 százalék között mozgott azoknak a cégeknek az aránya, amelyek hallottak a vállalkozás számára érdekes pályázati lehetőségről.

„Az alacsony értékek hátterében az állhat, hogy 2023-ban sok volt a kérdőjel az uniós forrásokkal kapcsolatban, és a folyósítás is leállt egy időre. Azóta azonban elindult a kifizetés, folyamatosan érkeznek az összegek, így idén feltehetően jóval kedvezőbb megítélése lehet az pályázati lehetőségeknek a kkv-k körében” – hangsúlyozta a szakértő.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-16 09:10:00
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS