CSOK Plusz Budapesten: tizennégy kerület várja a házra vágyókat

2024. 01. 24., 17:10

A megújult otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően fokozódhat a fővárosi új és használt családi házak iránti kereslet. A CSOK Plusszal házat vásárlók között a gyermekszám és az elvárt alapterület alapján a nagyobba költözőké a legnagyobb szabadság, ők legfeljebb 2,1 millió forintos négyzetméterárig nézelődhetnek, míg az egy gyermekes első lakást szerzőknek egy millióval alacsonyabb négyzetméterárú ingatlanok jelentik a maximumot. A Duna House adatai alapján új építésű házat átlagosan 946 ezer forintos, használtat 665 ezer forintos átlagos négyzetméteráron vásárolhattak az ügyfelek tavaly.

„Visszafogott évet zárt 2023-ban a hazai ingatlanpiac, ami nem csak a vidéki, de a fővárosi területeken is érezhető volt. Bár a tranzakciók terén a 2022-es számoknál összességében enyhébb eredményt produkált a szegmens, az otthonteremtési céllal vásárlók körében közkedvelt ingatlantípus, a családi ház mégis 1 százalékponttal erősebb, 12 százalékos arányban volt jelen a 2023-as budapesti adásvételek között” – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. – Az ingatlantípus népszerűsége a 2024-es év új támogatási rendszerének, azon belül is a CSOK Plusznak köszönhetően vélhetően tovább fokozódik majd, ami az árakra is hatással lehet.”

A KSH Ingatlanadattár információi szerint 2022-ben az összes, Budapesten értékesített, használt és új családi házat figyelembe véve átlagosan 750 ezer forint/m2-t fizettek a vevők az önálló házakért, ehhez képest a Duna House értékesítési adatai szerint 2023-ban mindössze közel 694 ezer forintnál állt meg az átlagos négyzetméterár. A tavalyi év során új tulajdonoshoz került fővárosi családi házak között viszonylag magas arányban, 10 százalékban jelentkeztek az újépítésű ingatlanok, amelyeknél az átlagos ingatlanérték 110,6 millió forint volt, ami 117 négyzetméteres alapterületet és közel 946 ezer forintos négyzetméterárat jelent. Négyzetméterárak tekintetében ez a 2022-es átlaghoz képest 21 százalékos emelkedést takar, az ingatlanra költött összeg esetében pedig 8 százalékkal nőtt a ráfordítás az ingatlanközvetítő statisztikája alapján. A szélesebb kör számára is elérhető használt családi házak 2023-ban 13 százalékos növekedést követően 665 ezer forintos átlagos négyzetméteráron keltek el Budapesten. „A négyzetméterárak drágulása azonban nem tántorította el azokat a családokat, akik ragaszkodtak a fővárosi lokációhoz, de szabadabb és tágasabb élettérre vágytak annál, amit egy lakás adhat. 2022-ben a használt, átlagosan körülbelül 150 négyzetméteres budapesti házakért közel 90 millió forintot adtak a vásárlók, akik 2023-ban az áremelkedés ellensúlyozása érdekében az alapterület terén hoztak kompromisszumot: 112 négyzetméteres átlagos ingatlanmérettel ugyanis mindössze 74,2 millió forintos kiadást jelentett számukra a tranzakció” – összegezte a folyamatokat Benedikt Károly.

Azoknak a családoknak, akik a fővárosban is elérhető otthonteremtési támogatás, a CSOK Plusz segítségével szeretnének ingatlant vásárolni, a szokásos paraméterek mellett kiemelten érdemes lesz alaposan – ingatlan- és pénzügyi szakértők segítségével – szemügyre venniük a választott házak alapterületét és vételárát is, ugyanis a támogatás igénylése csak az előírásoknak megfelelő ingatlanok esetében lehetséges. A támogatás igénybevételéhez az ingatlan vételára vagy bekerülési költsége – vásárlással egybekötött bővítés esetén a vételár és a bekerülési költség együttesen – nem haladhatja meg első közös otthon vásárlása esetén a 80 millió forintot, vagy egyéb esetben a 150 millió forintot. Használt és új lakás, illetve ház esetén fontos feltételek vonatkoznak a hasznos alapterületre is, amelynek vizsgálatánál a meglévő és vállalt gyermekek számát is figyelembe kell venni. Lakás esetében kisebb alapterület is elegendő, míg az egylakásos lakóingatlanok, lakóházak esetében egy gyermeknél a 70, két gyermek esetén a 80, három vagy több gyermek esetén pedig a 90 négyzetméter a minimum.

Az ingatlanközvetítő tavalyi értékesítési adatainak vizsgálata során – részben a főváros kerületeinek és ingatlanállományának jellegzetessége miatt – megállapítható, hogy a budai I., illetve a pesti oldal V., VI., VII., VIII., IX. kerülete teljesen kiesik a családi házat keresők preferenciái közül. Azokban a kerületekben azonban, ahol jellemzően több családi ház is található, ott az adott ingatlan négyzetméterára, a vállalt és nevelt gyermekek összlétszáma és így az elvárt alapterület nagysága, valamint az ingatlanvásárlók típusa (első közös lakást vásárlók vagy nagyobba költözők) is befolyásolja, hogy van-e számukra elérhető CSOK Plusz képes ingatlan. Összességében elmondható, hogy a nagyobb ingatlanba költözők nyújtózkodhatnak leginkább, hiszen a számukra megszabott maximum értékhatár (150 millió forint) nagyobb szabadságot hagy. A megfelelő ingatlan megtalálása az első közös lakásukat szerzők számára, köztük az összesen három vagy több gyermeket nevelők/vállalók számára lesz a legnehezebb, ugyanis a maximum 80 millió forintos értékhatárt és az esetükben elvárt 90 négyzetméteres minimum alapterületet csak alacsonyabb négyzetméterárak esetén tudják teljesíteni.

A családi házakra vonatkozó átlagos négyzetméterárak nagyban segíthetik az ügyfeleket a keresés kezdete során. A 150 millió forintos maximum értékhatár viszonylag nagy szabadságot ad a nagyobb ingatlanba költöző vásárlóknak, hiszen a családi házzal alig vagy egyáltalán nem rendelkező kerületeken kívül és a 2023-ban átlagosan 2,5 millió forintos négyzetméterárú házakat kínáló XII. kerületen kívül elméletben szinte bármelyik budapesti kerületben találhatnak maguknak méretében és értékében is megfelelő, CSOK Pluszra alkalmas házat. Az első közös otthonukat szerzők számára azonban szűkebb a merítés, ugyanis az összesen három vagy annál több gyermeket nevelő, vállaló párok maximum 888 ezer forintos négyzetméterárig nézelődhetnek, tehát a tavalyi kerületi átlagos négyzetméterárak alapján kizárhatják az eddig felsoroltakon túl a II. és a XIII. kerületet is a keresés során. Két gyermek esetében a II. kerület a maga 1 millió forint körüli átlagos négyzetméterárával éppen csak szóba jöhet, ugyanis a kétgyermekes CSOK Plusz esetében ez a felső négyzetméterár-korlát. Az összesen egy gyermeket vállaló és nevelő családok esetében pedig szűkösen, de a többi mellett akár még a XIII. kerület (ahol 1,14 millió forint volt az átlagos ár négyzetméterenként a házak tekintetében) is esélyes lehet.

Ami az aktuális kínálatot illeti, a Duna House adatbázisában szereplő összes lakóingatlan közel harmada, 31 százaléka családi ház, amelyek között megtalálható a 9,9 millió forintért kínált III. kerületi zártkerti telek, a rajta található 12 négyzetméteres felújítandó nyaralóval, de találkozhatnak az ingatlant keresők külső kerületekben épülő modern, újépítésű, hőszivattyús házakkal vagy többmilliárdos, csúcspanorámás luxusvillákkal is. Az ingatlanközvetítő fővárosi házválasztékának közel fele, 48 százaléka a nagyobb ingatlanba költözők számára nyújt lehetőséget a CSOK Pluszos otthonteremtésre, míg csekélyebb számú ingatlan, a budapesti házpaletta mindössze 18 százaléka lehet megfelelő az első közös ingatlantulajdonukat szerzők számára. Az elérhető, CSOK Plusz képes házak 8 százaléka új, amelyeket lokációtól függően 644 ezer és 1,27 millió forint közötti négyzetméteráron vásárolhatnak meg a nagyobb ingatlanba költöző családok. A 80 millió forintban maximalizált értékhatár miatt ugyanakkor számottevően szűkül a paletta, a kínálatban szereplő új házak mindössze 9 százaléka felelhet csak meg az első közös ingatlanukat szerzőkkel szemben támasztott elvárásoknak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
2024-05-22 10:10:00
Az öröklési szerződés a végintézkedések egyik sajátos, kétoldalú formája. Megkötésére rendszerint azért kerül sor, mert az örökhagyó biztosítani kívánja saját ellátását, gondozását. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS