Állampapír-kamatkifizetés: „pénzeső” jön februárban és márciusban

2024. 01. 24., 11:10

Az első negyedévben fizeti ki az állampapírokra a lakossági befektetőknek a legtöbb kamatot a magyar állam. A sok százmilliárd forintot nem fektetik be automatikusan új kötvényekbe, mindenkinek magának kell intézkednie a kamatokról és a lejárt állampapírok után kapott összegről.

Hatalmas összeghez jutnak az államtól a kisbefektetők az első negyedévben. A lakossági állampapírok kamatára és a lejárt állampapírok után több mint ezer milliárd forintot fizet majd az állam. A múlt hét végén már fizetett kamatot a PMÁP-ok közül a 2033/I sorozat, és a hét végén esedékes a 2027/J sorozatnál a kamatfizetés. A kisbefektetők csak e két állampapír után mintegy 150 milliárd forintnyi kamatot kapnak.

Pusztán a Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) kamatfizetése meghaladhatja a 750 milliárd forintot az első negyedévben, de februárban le is jár egy sorozat, amelyben több mint 105 milliárd forint van. A Bónusz Magyar Állampapírokra (BMÁP) is több tízmilliárd forintnyi kamatot fizet az állam, a Egyéves Magyar Állampapírok (1MÁP) is folyamatosan járnak le minden héten. Ezt a pénzt pedig nem árt újra befektetni, ugyanis nem vásárol belőlük automatikusan új értékpapírokat sem a kincstár, sem más szolgáltató. Már egymillió forint befektetés is 150-160 ezer forintot fialhat egy év alatt, ezt érdemes rögtön tovább kamatoztatni – mondja Herman Bernadett, a Bank360.hu szakértője.

A Magyar Államkincstárnál értékapapírszámlát vezető ügyfelek sms-értesítést kapnak, amikor megérkezik a kamat a számlájukra. Nem biztos azonban, hogy minden befektetési szolgáltató így tesz majd, ezért akinek állampapírjai vannak, jól teszi, ha odafigyel a kamatfizetési napokra.

Pénzeső jön februárban

Február második felében indul be igazán az állampapírok kamatkifizetése. 21-én lejár a 2024/I sorozat, amelyben az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) honlapja szerint több mint 105,5 milliárd forint van. Egy nappal korábban esedékes a 2025/I, a 2026/J és a 2030/I sorozatok kamatfizetése, február 21-én fizeti ki a kamatot a 2029/I, ezt követi 23-án a 2028/I sorozat, 24-én pedig a 2027/K. Összesen akár 360 milliárd forintnyi kamat is a befektetők számlájára kerülhet ezáltal.

Márciusban is mintegy 240 milliárd forintnyi kamat várható a PMÁP-okból, ekkor esedékes a 2030/J, a 2029/J, a 2027/I és a 2025/K állampapírok kamatfizetése. Az év hátralévő része csöndesebb lesz, az egyes hónapokban egyelőre várhatóan csak néhány tízmilliárd forintnyi kamat terheli majd az államot, emellett két kisebb sorozat jár le, az egyik szeptemberben, a másik decemberben.

Aki továbbra is PMÁP-ban szeretné tartani a pénzét, egyelőre csak a 2032/I sorozatot választhatja, amely az idén egyáltalán nem fizet kamatot, az első alkalom, hogy a befektetők kamathoz juthatnak, 2025 áprilisában lesz. Kezdetben az éves kamat 9,9 százalék, vagyis időarányosan 13,8 százalékos kamatot kapnak majd az állampapír-tulajdonosok. Az ÁKK feltehetően a kifizetésekkel alaposan megterhelt január, február és március miatt döntött úgy, hogy a tavaly november végén piacra dobott új PMÁP első kamatfizetésével csaknem másfél évet vár majd.

Milyen lehetőségek vannak?

Aki állampapírban gondolkodik, a már említett PMÁP mellett választhatja még a három hónapos diszkontkincstárjegyek (dkj) hozamát követő BMÁP-ot, ennek az aktuális kamata 9,31, illetve 8,01 százalékos. A BMÁP-ok egyelőre a 3 havi dkj-hozam fölött 1,5 százalékpontos kamatot fizetnek, a legutolsó ilyen aukción 6,93 százalékos átlaghozam alakult ki, ez alapján az egyik kötvény hozama akár emelkedhet is, a másiknál viszont csökkenéssel kell számolni már februárban.

Új állampapír a FIX MÁP, amely szintén negyedévente fizet kamatot három éven át, ennek mértéke évi 7 százalék, és rövidebb futamidejű lakossági papírok is vannak ennél valamivel kisebb kamattal. A magánszemélyek ezek mellett intézményi kötvényeket és dkj-t is vásárolhatnak.

A Magyar Államkincstár kizárólag állampapírokat forgalmaz, de a befektetési szolgáltatóknál, bankoknál, brókercégeknél más értékpapírok is elérhetők, köztük befektetési alapok, kötvények és részvények is. Néhány banknak már van vonzó betéti ajánlata is, 7-8 százalékos kamattal.

(Fotó: MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-26 20:10:49
A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara megtartotta hagyományos Gazdasági Évnyitó rendezvényét, amelyen dr. Pogátsa Zoltán közgazdász és Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója tartott előadást, továbbá a VOSZ Veszprém Vármegyei Szervezete és a VKIK együttműködési megállapodását is aláírták.
2024-02-26 19:10:00
A 2023-as év minimális cégszámcsökkenéssel zárult az építőiparban. Az alapítások száma mélypontra, ötezer alá csökkent, míg a megszűnések száma ötezer fölé emelkedett. Az építőipari szektorban tevékenykedő egyéni vállalkozások többsége kivárt, minden hatodik vállalkozó ideiglenesen felfüggesztette tevékenységét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS