2024. február 5. – Információk, hírek vállalkozóknak

2024. 02. 05., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Új BizniszPlusz Podcast!
Csizmadia Gábor: AI-val sokkal hatékonyabban találjuk meg a munkaerőt

A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.

Micski Marianna: A legjobban alkalmazkodni tudó vállalkozások maradhatnak talpon

Az idei gazdasági kilátásokról és a közvetlen uniós támogatásokról is szó volt a VOSZ fórumán Egerben.

Fekete Csongor: Az AI folyamatosan hozza az izgalmakat

A legnagyobb kihívás megtalálni, kinek mi okoz flow élményt úgy, hogy annak gazdasági haszna is legyen – mondta az Üzletemnek Fekete Csongor, a HolistiCRM alapítója és ügyvezető igazgatója.

Hol bukkanhatnak fel a NAV revizorai a 6. héten?

Az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből kiderül, hogy hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a február 5-én kezdődő héten.

Hétfőn 17 órától kérhetnek támogatást a vállalatok elektromos járművek beszerzéséhez

Az igénylő legutolsó éves beszámolója szerinti nettó árbevételének, egyéni vállalkozó és egyéb önálló vállalkozó esetén bevételének meg kell haladnia a projekt elszámolható költségét.

Újgenerációs EV-k születnek a Honda és az Infenion együttműködéséből

A vezető ipari vállalatok frissen kötött megállapodásával nagy teljesítményű félvezetők és fejlett vezetéstámogató rendszerek kerülnek a Honda új, teljesen elektromos modelljeibe. A partnerek céljai összetettek: nem csak a modern megoldások integrálását, hanem az ellátási láncok folyamatosságát is szavatolni akarják.

Hitelkamatok: a plafontól van még lejjebb

A két-három évvel ezelőtti 7-8 százalékos hitelektől még nagyon messze vagyunk.

„Berobbant a reálkamat” a bankbetéteknél

Gergely Péter: az MNB továbbra is rendkívül megfontoltam csökkenti az alapkamatot.

Február 2-tól nyugdíj-előtakarékossági célból is vásárolható állampapír

Az állampapírokkal mindenki jól jár, biztonságos, kamatadó mentes és magas hozamú befektetés a lakosságnak, egyúttal kiszámítható finanszírozás a magyar államnak – hangsúlyozta Varga Mihály.

Még 10 százalékkal sem drágult a casco 2023-ban

Az autósok közel 40 százaléka kiegészítő biztosítást is kötött a casco mellé.

Otthon Centrum: lélektani határon a fővárosi lakáspiac árszintje

A fővárosban az új építésű lakások négyzetméterára mindenhol átlépte az egymillió forintos szintet.

K&H: lakásvásárlás helyett az öröklést vagy az ajándékozást látják lehetséges megoldásnak a középkorúak

A megkérdezettek 62 százaléka úgy véli, hogy a lakásbérlés pénzpocsékolás.

A Nébih tájékoztatója a permetezési napló feltöltéséről

Február 15-ig rögzíthetik az érintettek a támogatási programokhoz kötődő gazdálkodási naplókat az eGN rendszerben.

Már elérhető a kiszereléscsökkentést bejelentő űrlap

A Nébih az érintett termékekről nyilvános adatbázist állít össze.

Bankkártyás csalások: ismert szolgáltatók partnereinél is óvatosnak kell lenni

A kibertámadások ellen célszerű korlátozni (főképp egy külföldi útról való visszatérésünk után) bankkártyánk vásárlási, készpénzfelvételi limitjeit.

Hogyan tartsuk be az újévi üzleti fogadalmakat?

Már eltelt egy hónap az évből, de még mindig nem késő elővenni egy noteszt és tollat a tervezéshez.

WIPO-továbbképzések 2024-ben

Megjelent a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) 2024. évi továbbképzési portfóliója.

23 milliárd forintos bevétellel rekordot döntött a Budapesti Gyógyfürdői és Hévízei Zrt.

A BGYH üzleti tervében szerepel az is, hogy idén az árbevételt 24 milliárd forintra növelik.

Stratégiai partner lett a JVSZ és az NGM

A JVSZ 6 kategóriában tüntette ki tagvállalatait.

Töröltetheti-e az adatait egy elítélt a rendőrségi nyilvántartásból a büntetés letöltése után?

A nemzeti hatóságoknak az adatkezelőt kötelezniük kell arra, hogy rendszeresen felülvizsgálja ezen adattárolás további szükségességét, és elismerje az érintett számára az adatok törléséhez való jogot, amint a tárolás már nem szükséges – mondta ki egy nemrég született ítéletében az Európai Unió Bírósága.

Az Apple egy év alatt 208 milliárd dollárt vert az Amazonra

A Tesla kikerült a Top-10-ből, a tavalyi 9. helyről a 18. helyre esett 58,27 milliárd dolláros márkaértékkel.

„Javításhoz való jog”: szigorodik az uniós szabályozás

Az Európai Parlament és a Tanács politikai megállapodásra jutott a „javításhoz való jog” megerősítéséről: az elfogadott szabályok pontosítják a gyártók kötelezettségeit, a fogyasztókat pedig arra ösztönzik, hogy javítással hosszabbítsák meg a termék életciklusát.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-28 10:10:00
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-28 08:00:44
Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS