Még 10 százalékkal sem drágult a casco 2023-ban

2024. 02. 02., 11:10

A személygépkocsikra tavaly megkötött teljes körű casco szerződések éves átlagdíja 205 200 forint volt, ami 9,5 százalékkal volt magasabb a 2022-ben tapasztalt 187 400 forintos szintnél – közölte adatai alapján az Insura.hu biztosításközvetítő.

„A díjemelkedés mértéke meg sem közelítette az éves átlagos infláció 17,6 százalékos mértékét, annak ellenére, hogy mind az alkatrészárak, mind a rezsióradíjak folyamatosan emelkedtek ebben az időszakban is – mondta dr. Kozma Gábor, az Insura vezérigazgatója. – A növekedést kis mértékben az is visszafogta, hogy tavaly kevesebb új autót helyeztek forgalomba, így nagyobb volt a használt autókra kötött, alacsonyabb díjú casco szerződések aránya.”

Az új autók átlagos cascodíja 2023-ban 238 300 forint volt, ami 61 százalékkal magasabb, mint az évfordulós váltók 147 600 forintos éves összege. Azok az ügyfelek, akik használt autó vásárlásakor kötötték meg a casco biztosításukat, átlagosan 198 200 forintos díjat fizettek.

Casco idősebb autókra is

A hazai személygépkocsi-állomány folyamatosan öregszik, átlagos életkora 2023 végén már közel 16 év volt. Ezért is törekszenek a biztosítók arra, hogy különböző termékekkel a korosabb autóknak is tudjanak megfelelő casco fedezetet nyújtani. Az Insura.hu adatai szerint a tavaly kötött casco biztosítások 12 százalékát 10 évnél idősebb járművekre kötötték.

Spórolunk az önrésszel?

Továbbra is szinte egyeduralkodók a 10 százalékos önrész vállalásával megkötött casco módozatok, ám míg egy évvel ezelőtt még a legkedvezőbb 10 százalék/50 ezer forintos verziót az autósok 23 százaléka választotta, ma már csupán 10 százaléka dönt e módozat mellett. Jelenleg messze a 10 százalék/100 ezer forintos önrész a legnépszerűbb (60 százalék), de elgondolkodtató, hogy a 10 százalék/200 ezer forintos önrész aránya a tavalyi cascokötésekben az előző évi 16-ról 27 százalék közelébe emelkedett.

„A 10 százalék/200 ezer forintos önerő azt jelenti, hogy a károsult autós csak nagyobb összegű károk esetén tudja kihasználni a casco nyújtotta védelmet. Ezt mindenképpen célszerű mérlegelni akkor, amikor a magasabb önrész vállalásával akarunk évi néhány ezer forintot megspórolni” – hívta fel a figyelmet a vezérigazgató.

Sokan kötnek kiegészítő biztosítást a cascóhoz

Pozitív fejlemény ugyanakkor, hogy a megkötött casco szerződések mellé igen sokan, a szerződők több mint 38 százaléka köt valamilyen kiegészítő biztosítást is, közülük számosan több plusz fedezetet is igényelnek. A leggyakoribb kiegészítő fedezet az üvegkár-önrészbiztosítás, ez tette ki az összes ilyen szerződés 22 százalékát. Szintén igen népszerű az avulásmentes térítés (9 százalék) és a hibás tankolás biztosítása (8 százalék) is. Ezeken kívül főként a poggyász- és balesetbiztosítást, illetve a kölcsöngépjárművet biztosító termékeket választották az ügyfelek.

A többség az egyösszegű, elektronikus díjrendezést választja

Az ezzel járó díjkedvezmények hatására messze a legnépszerűbb díjfizetési gyakoriság az egyösszegű éves befizetés (52 százalék) volt tavaly, ezt követte a negyedéves díjfizetés (38 százalék), megelőzve a havi és a féléves gyakoriságot. Érdekesség, hogy 2022-ben még magasabb, 55 százalékos volt azok aránya, akik egy összegben fizették be a casco díját. Vélhetően a reálbérek időszakos romlása miatt tavaly többen döntöttek úgy, hogy kissé magasabb díjat fizetnek, de több részletben.

Ezzel egy időben nagyot esett a csekkes befizetések részaránya: a 2022-es 18 százalék helyett tavaly már mindössze 8 százaléknyian választották ezt a formát.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-17 19:40:21
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ismételten kiállítóként vett részt a már harmadik alkalommal megrendezett üzleti eseményen, ahol olyan égető kérdésekre igyekeztek vállalkozások vezetői számára válaszokkal adni, mint a fenntarthatóság, finanszírozás, munkaerő-kölcsönzés és atipikus foglalkoztatási formák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS