Fekete Csongor: Az AI folyamatosan hozza az izgalmakat

Fekete Csongor: Az AI folyamatosan hozza az izgalmakat
Szerdahelyi Csaba  |  2024. 02. 01., 10:10

A legnagyobb kihívás megtalálni, kinek mi okoz flow élményt úgy, hogy annak gazdasági haszna is legyen – mondta az Üzletemnek Fekete Csongor, a HolistiCRM alapítója és ügyvezető igazgatója.

Fekete Csongor nem sajnálja a pénzt tanulásra. Kollégái mondják is néha, hogy olyan, mint az AI: folyton tanul. Nem véletlen, hogy szinte valamennyi válaszát összeköti a mesterséges intelligenciával kapcsolatos problémákkal. Nagyon érdekli az elméleti fizika és az epigenetika is, de ma már nem olyan könnyű tudás területet váltani, mint Leonardo de Vinci korában, ezért Csongor marad az AI-nál. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 505. interjúja!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Több mérföldkő is volt, mindegyik más szempontból érdekes. Ha ki kell emelnem egyet, akkor talán az első Üzleti intelligencia kompetencia központ kialakítása lenne az. Itthon hoztuk létre a világ egyik vezető multinacionális vállalatával, és szolgáltatásait több országnak is exportáltuk. Ezzel feltettük Magyarországot a nemzetközi AI térképre. Sikerült elérnünk, hogy több, mint 100 ország közül az egyik legtöbb AI modellt fejlesztettük és alkalmaztuk. „Magyarország az az ország, ahol több az AI modell, mint az ügyfél” – ahogy a globális vezetők fogalmaztak. Ennek köszönhető volt az EMEA régiós vezetői szerep, ahol mélyebben ismerhettem meg a többi ország működési modelljét. Ezt követően még izgalmasabb volt a Grape Solutions Zrt. vezérigazgatójaként a bevételek megötszörözése mellett innovációs és év alkalmazása díjakat nyerni. De a legizgalmasabb és a legnagyobb sikerek a saját alapítású cégemben, a Holisticrm -nél jöttek. E-commerce ajánló motor megoldásunkat Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója is inspirálónak találta. De az Európai Űrügynökségnek fejlesztett AI megoldásaink is hozzájárulnak a hatékonyság növekedéshez a navigációtól a hirdetések optimalizálásáig egy cég folyamataiban.

Milyen távra tervez?

– Nagyon rövid és nagyon hosszú távra. Mindig van tervem, egy következő projekt vagy szint, ahova szeretnék eljutni. Ezek a hosszú távú terveim. Ahhoz, hogy ezek meg tudjanak valósulni, látnom kell a lépéseket, amelyekkel sikerülni fog. Ezek a lépések képezik mindig a rövid távú terveimet.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Az AI és Quantum computing ( kvantummechanikai jelenségeket használó kvantumszámítógép) kapcsolata nagyon izgalmas terület.  Az AI-nak szüksége van arra a skálázhatóságra, amit a Quantum computing képes lehet megadni, viszont a quantum computing még nem elég fejlett ahhoz, hogy azonnali megoldást tudjon nyújtani. Egymás szimbiózisában viszont mindkét technológia ugrásszerűen fejlődhet, a matematikai gyökerük is összefonódik. Szeretnénk az AI-t demokratizálni. Illetve, az AI versenyszférán túli társadalmi hasznosításában kiemelkedő szerepet vállalni.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, sok jó vezető inspirált, sok kollégától és ügyféltől is rengeteget tanultam. Nemzetközi cégvezetésről a legtöbbet Sianturi Batarától (az indonéziai Citibank N.A. vezérigazgatója), hazai vállalkozásfejlesztésről pedig Bencsik Tamástól, a Grape Solutions alapítójától.

Mivel motiválja a kollégáit?

– A legnagyobb kihívás megtalálni, kinek mi okoz flow élményt úgy, hogy annak gazdasági haszna is legyen. Nem mindig egyszerű összehangolni, de már értünk el benne sikereket.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Nagyon érdekel az elméleti fizika, az epigenetika, a környezet egészségre gyakorolt hatása vagy a viselkedési közgazdaságtan is. Tudás területet viszont már nem olyan könnyű váltani, mint Leonardo idejében, ezért maradok az AI-nál, az is folyamatosan hozza az izgalmakat. Szívesen vennék részt például olyan projectekben, ahol az AI-t interdiszciplináris módon lehetne alkalmazni ezekkel a tudományterületekkel kapcsolatosan.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Többnyire ajánlásokon keresztül, de sok konferencián is előadok. Ezeken bárkivel szívesen találkozom.

Mire sajnálja az idejét?

– Adminisztrációs feladatokra. Inkább alkotnék vagy tanulnék helyette.

Mivel lehet felbosszantani?

– Viszonylag nehéz felbosszantani, türelmes vagyok. De az elvesztegetett idő például olyan, amit már nem lehet pótolni.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Valamilyen társadalmilag hasznos kutatást szívesen támogatnék AI alapú megoldással.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Tanulásra. Kollégáim mondják néha, hogy olyan vagyok, mint az AI, folyton tanulok.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A társasjátékok és a BBQ. Akár ebben a sorrendben, egészen kellemes szokott lenni.

(Fotó: Kiss Bianka)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-14 22:30:00
A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból – jelentette be az energiaügyi miniszter.
2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS