Töröltetheti-e az adatait egy elítélt a rendőrségi nyilvántartásból a büntetés letöltése után?

Töröltetheti-e az adatait egy elítélt a rendőrségi nyilvántartásból a büntetés letöltése után?
2024. 02. 02., 13:10

A nemzeti hatóságoknak az adatkezelőt kötelezniük kell arra, hogy rendszeresen felülvizsgálja ezen adattárolás további szükségességét, és elismerje az érintett számára az adatok törléséhez való jogot, amint a tárolás már nem szükséges – mondta ki egy nemrég született ítéletében az Európai Unió Bírósága.

Az ügy

Bulgáriában egy személyt hamis tanúzás miatti nyomozás keretében felvettek a rendőrségi nyilvántartásba. E bűncselekmény elkövetésében végül bűnösnek találták, és egy év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A büntetés letöltését követően mentesült a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól. Ezt követően kérte, hogy töröljék a rendőrségi nyilvántartásból. A bolgár jog szerint az adatait e nyilvántartásban tárolják, és azokat a hozzáféréssel rendelkező hatóságok – az említett személy haláláig – korlátlan ideig kezelhetik. Kérelmét elutasították azzal az indokkal, hogy a jogerős büntetőítélet még mentesítés esetén sem szerepel a rendőrségi nyilvántartásból való törlést megalapozó indokok között. A fellebbezés nyomán eljáró bolgár legfelsőbb közigazgatási bíróság kérdéseket intézett a Bírósághoz – foglalja össze az eljárást a Bíróság közleménye.

Az ítélet

Ítéletében a Bíróság kimondja, hogy a szándékos bűncselekmény miatt elítélt személyek biometrikus és genetikai adatainak a halálukig történő általános és különbségtétel nélküli tárolása ellentétes az uniós joggal.

A Bíróság megjegyzi, hogy a bolgár rendőrségi nyilvántartásban tárolt személyes adatok többek között az ujjlenyomatokat, az arcképmást, valamint a DNS-profilkészítés céljából vett mintát tartalmazzák. A nyilvántartás továbbá adatokat tartalmaz az érintett személy által elkövetett bűncselekményekre és az azok tekintetében hozott ítéletekre vonatkozóan. Ezek az adatok elengedhetetlenek lehetnek annak vizsgálatához, hogy az érintett személy más bűncselekményekben érintett-e, mint amely miatt jogerősen elítélték. Ugyanakkor e személyek esetében nem azonos mértékű annak a kockázata, hogy más bűncselekményekben is érintettek, ami igazolhatná az adataik tárolásának egységes időtartamát. Így az olyan tényezők, mint az elkövetett bűncselekmény jellege és súlya, illetve a bűnismétlés hiánya, arra utalhatnak, hogy az elítélt által jelentett veszély nem feltétlenül igazolja azt, hogy az adatait a rendőrségi nyilvántartásban a haláláig tárolják. Következésképpen ez a határidő csak az azt kellőképpen igazoló különleges körülmények között tekinthető megfelelőnek. Márpedig nem ez a helyzet, ha az általános jelleggel és különbségtétel nélkül alkalmazandó minden, szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítélt személyre. Az uniós jog megköveteli, hogy a nemzeti szabályozás előírja az adatkezelő számára annak kötelezettségét, hogy rendszeresen felülvizsgálja az adattárolás további szükségességét, és az érintett személy számára elismerje az ezen adatok törléséhez való jogot, amint az adatkezelés már nem szükséges.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-26 20:10:49
A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara megtartotta hagyományos Gazdasági Évnyitó rendezvényét, amelyen dr. Pogátsa Zoltán közgazdász és Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója tartott előadást, továbbá a VOSZ Veszprém Vármegyei Szervezete és a VKIK együttműködési megállapodását is aláírták.
2024-02-26 19:10:00
A 2023-as év minimális cégszámcsökkenéssel zárult az építőiparban. Az alapítások száma mélypontra, ötezer alá csökkent, míg a megszűnések száma ötezer fölé emelkedett. Az építőipari szektorban tevékenykedő egyéni vállalkozások többsége kivárt, minden hatodik vállalkozó ideiglenesen felfüggesztette tevékenységét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS