Micski Marianna: A legjobban alkalmazkodni tudó vállalkozások maradhatnak talpon

Micski Marianna: A legjobban alkalmazkodni tudó vállalkozások maradhatnak talpon
2024. 02. 03., 12:10

Az idei gazdasági kilátásokról és a közvetlen uniós támogatásokról is szó volt a VOSZ fórumán Egerben.

Gazdasági fórumot tartott január 31-én a Hotel Egerben a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Heves vármegyei szervezete. Micski Marianna vármegyei elnök bevezetőjében elmondta, jó lenne tudni, mi vár rájuk 2024-ben, igyekeznek viszonylag objektív információkat adni a kilátásokról, a kis- és középvállalkozások hangulatáról. Szerinte idén azok a vállalkozások maradhatnak talpon, amelyek a legjobban tudnak alkalmazkodni, módosítani terveiket – írja a heol.hu.

Perlusz László, a VOSZ főtitkára előadásában a 2023-as évre visszatekintve a kulcstényezők között említette a magas inflációt, a visszaeső keresletet, amelyet monetáris szigorral, magas kamatszinttel, magas árfolyammal igyekeztek kezelni. Az alapkamat most is magas, 10 százalék, ezen a szinten nem éri meg hitelt fölvenni és beruházni, és a jelenlegi tempóban csak idén év végére csökkenhet olyan alacsonyra a kamat, maikor már igen. Ez azonban a 2023-as után még egy elveszett évet jelentene a magyar vállalkozásoknak. A forint árfolyama az elemzők szerint túlértékelt és erős, az Egyensúly Intézet szerint a magyar deviza idén és jövőre is gyengülni fog, az euróhoz viszonyítva 400 körüli, majd azt meghaladó szintre. Kifejtette, idén 5,7 százalékos inflációra, visszafogott reálbér növekedésre, gyenge belső keresletre számít a független elemzőcég.

Perlusz László a VOSZ saját felmérését, a VOSZ Barométer eredményeit is bemutatta. Eszerint a vállalkozások tavaly év végére rosszabb kilátásokról adtak számot, főként a beruházások terén. A problémák között említették a munkaerőhiányt, a költségek növekedését, a veszteséges működést, aggódtak az uniós támogatások, az infláció és a korrupció miatt. A gazdasági helyzetet nem, de a saját vállalkozásukét jónak ítélték.

A VOSZ főtitkára szót ejtett az ESG-ről is, ez a szabályozás a fenntartható finanszírozásról és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő, vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól szól. Ennek megismertetésével idén kiemelten foglalkozik a szervezet.

(Fotó: Tóth Balázs)

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
2024-05-22 10:10:00
Az öröklési szerződés a végintézkedések egyik sajátos, kétoldalú formája. Megkötésére rendszerint azért kerül sor, mert az örökhagyó biztosítani kívánja saját ellátását, gondozását. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-22 09:10:00
Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS