2023. október 4. – Információk, hírek vállalkozóknak

2023. 10. 04., 07:39

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Krisán László: Öt százalékos nettó kamattal jön az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+

Az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+ folyószámlahitel a kiemelt állami támogatásnak köszönhetően jelenleg 5 százalékos nettó kamattal igényelhető, maximum 100 millió forint összegben, 1, 2 vagy 3 évre – tájékoztatta az uzletem.hu-t Krisán László, a KAVOSZ Zrt vezérigazgatója.

Hiteles önismeret nélkül nem egyértelmű a siker a munkaerőpiacon

A SkillX szeptember végén tartott szakmai rendezvényén mutatták be a cég legfrissebb kutatásának eredményeit. Az eseményen szóba került több olyan aktuális kérdés is, amelyek jelentősen befolyásolhatják a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetet, a munkavállalói fejlődést, valamint a céges munkaerő-kiválasztási folyamatokat és a munkaerő megtartását.

Az új vállalati- és a lakáshiteleknél önkéntes kamatplafon bevezetését kéri a kormány a bankoktól

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arra kérte a bankszövetséget, hogy október 9-től az újonnan szerződött hitelek esetében mind a vállalati, mind a lakossági hitelpiacon önkéntes banki kamatplafont alakítson ki.

Bankszövetség: minden tagbank maga dönt a kamatszintekről

A Magyar Bankszövetség elkötelezett Magyarország pénzügyi stabilitása, a gazdaságfejlesztési megoldások támogatása és a gazdasági verseny élénkítése iránt – hangsúlyozta a bankszövetség, reagálva Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter önkéntes kamatplafon bevezetéséről szóló felhívására.

Mennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken, ha bevezetik a THM-plafont?

A kormány által egyelőre csak javasolt 8,5 százalékos lakáshitel THM-plafon eléréséhez még a legjobb ajánlatokat adó bankoknak is lejjebb kellene menniük az áraikkal, a többségnek pedig 1–2 százalékot is vágni kellene a kamataiból.

Elkezdték csökkenteni a hitelkamatokat a bankok

Több nagybank csökkentette az elmúlt hetekben a kamatait, így a lakáshiteleknél egyre több ajánlatot találhatunk 10 százalék alatti kamattal, de van már 8 százaléknál kisebb is. A folytatás azonban göröngyösebbé is válhat.

Dencső Blanka: Erős csapattal többet érünk el, mint egyéni erőfeszítésekkel

A pozitív visszajelzések kultúrája Magyarországon a cégek többségénél nem alakult még ki, pedig rendkívül fontos ösztönző erővel bír a mindennapi munkában – mondta az Üzletemnek Dencső Blanka, a Profession.hu piackutatási és üzletfejlesztési szakértője.

Trenkwalder: az alkalmazottak 48 százaléka elégedetlen a fizetésével

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 48 százaléka elégedetlen a fizetésével. 62 százalékuk érzékel idén romlást anyagi helyzetében – derült ki a Trenkwalder szeptember végi munkaerőpiaci kutatásából.

Már lehet jelentkezi a KSH és az MNB közös statisztikai versenyére

Hatodik alkalommal hirdetik meg a felsőoktatásban tanulók számára a Stat Wars Uni országos statisztikai verseny, amelyet ezúttal a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Nemzeti Bank közösen szervez.

Ekkor állhat pályára az EU saját műhold konstellációja

Az Európai Unió kitűzte a célt, hogy legkésőbb mikorra szeretne saját műholdas hálózatot létrehozni, hogy növelje az európai kommunikációs infrastruktúra ellenálló képességét és technológiai szuverenitást szerezzen a világűrben.

Elsősorban elrettentésnek szánja az EU a zsarolás elleni új „eszközt”

Az Európai Parlament kedden 578 szavazattal, 24 ellenszavazattal és 19 tartózkodás mellett elfogadta azt az új kereskedelempolitikai eszközt, amely konkrét intézkedések meghozatalára jogosítja fel az EU-t arra az esetre, ha egy harmadik ország gazdasági eszközökkel próbálná rákényszeríteni az EU-t vagy valamelyik tagállamát adott szakpolitikájának vagy álláspontjának megváltoztatására.

„Nem hunyhatunk szemet a sajtószabadság aggasztó helyzete felett”

Az Európai Parlament támogatja a média átláthatóságát és függetlenségét erősítő új uniós jogszabályt.

„Fenntarthatóság, esztétika, befogadás”: már lehet pályázni a 2024-es Bauhaus-díjakra

Az Európai Bizottság megnyitotta a pályázatokat a 2024-es új európai Bauhaus-díjakra.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS