„Fenntarthatóság, esztétika, befogadás”: már lehet pályázni a 2024-es Bauhaus-díjakra

2023. 10. 03., 13:09

Az Európai Bizottság megnyitotta a pályázatokat a 2024-es új európai Bauhaus-díjakra.

Miután a korábbi eseményekre összesen több mint 4500 pályázat érkezett, a 2024-es új európai Bauhaus-díjakat idén 20 példaértékű innovatív projektnek és koncepciónak ítélik oda, amelyek a fenntarthatóságot, az esztétikát és az inkluzivitást képviselik.

Az uniós tagállamokon és a Nyugat-Balkánon kívül idén első alkalommal az Ukrajnában benyújtott projektpályázatokat és koncepciókat is várják. A „Különleges elismerés Ukrajna újjáépítési és helyreállítási erőfeszítéseiért” elnevezésű díjak olyan projekteket és koncepciókat fognak elismerni, amelyek az új európai Bauhaus értékeivel összhangban hozzájárulnak Ukrajna helyreállításához és újjáépítéséhez. Ebben az évben a másik újdonság azoknak az uniós régióknak a projektjeire és koncepcióira összpontosít, amelyek a digitális és zöld kettős átállás során társadalmi-gazdasági problémákkal vagy kihívásokkal szembesülnek – olvasható a Bizottság közleményében.

„Az új európai Bauhaus-díjak és a kohéziós politika kulcselemei az emberek életének átalakítása és javítása, valamint a helyi közösségek szerepvállalásának növelése. Idén üdvözöljük az ukránok figyelemreméltó rezilienciáját elismerő és az ország fenntartható és inkluzív helyreállítására és újjáépítésére irányuló kulcsfontosságú munkával való szolidaritást elismerő ukrán pályázatokat. Különös figyelmet fordítunk továbbá a társadalmi-gazdasági kihívásokkal küzdő régiók projektjeire, és fontos erőfeszítéseket teszünk gazdaságuknak az új európai Bauhaus értékeivel összhangban történő újragondolására. Örömmel fogadjuk az új európai Bauhaus 2024-es projektjeit és ötletei” – mondta Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős biztos.

„Az új európai Bauhaus-díjak érdemi módja az olyan innovatív, kulturális és úttörő projektek előmozdításának és jutalmazásának, amelyek közelebb hozzák az európai zöld megállapodást polgárainkhoz. Örömömre szolgál, hogy a fiatal tehetségek saját térrel rendelkeznek majd. Az idei rendezvény során kiemelt figyelmet kap Ukrajna újjáépítése. Várakozással tekintek az új kreatív projektek elé és az új európai Bauhaus közösségének bővítésére” – mondta Iliana Ivanova, az innovációért, a kutatásért, a kulturáért, az oktatásért és a fiatalokért felelős biztos.

Fenntarthatóság, esztétika, befogadás

A 2024-es díjak a meglévő projekteket, valamint a fiatal tehetségek által kidolgozott koncepciókat négy kategóriában jutalmazzák:
– a természettel való kapcsolat helyreállítása;
– az összetartozás érzésének újbóli megtalálása;
– azoknak a helyeknek és embereknek az előnyben részesítése, amelyeknek/akiknek a legnagyobb szükségük van a kezdeményezésre;
– körforgásos ipari ökoszisztéma kialakítása és az életciklus-szemlélet támogatása.

A Bizottság a négy kategória mindegyikében két párhuzamos ágat hozott létre:
– A” ág: Az „új európai Bauhaus bajnokai” díj az egyértelmű és pozitív eredményeket hozó, meglévő és befejezett projekteknek lesznek szentelve.
– B. ág: Az „Új Európai Bauhaus Rising Stars” a 30 éves vagy fiatalabb fiatal tehetségek által benyújtott koncepciókra fog irányulni. A koncepciók különböző fejlettségi szakaszokban lehetnek, az egyértelmű tervvel rendelkező ötletektől a prototípusokig.

A 2024-es díjakat 20 nyertesnek ítélik oda, akik legfeljebb 30,000 EUR összegű díjat kapnak, valamint egy kommunikációs csomagot, amely segíti őket projektjeik és koncepcióik továbbfejlesztésében és népszerűsítésében. Ezeket az új európai Bauhaus fesztiválonhirdetik ki, amelyre április 17. és 21. között kerül sor Brüsszelben, a Bizottság által szervezett díjátadó ünnepségen. A fesztivál különböző hátterű egyéneket fog össze, különféle műhelyfoglalkozások, tevékenységek és műholdas rendezvények keretében, hogy megvitassa és alakítsa jövőnket. A műholdas eseményekre vonatkozó felhívás 2023. december 31-ig van nyitva.

Hogyan jelentkezhet?

Jelentkezési határidő: 2023. november 10., közép-európai idő szerint 19:00 óra. A bármilyen állampolgársággal és háttérrel rendelkező pályázók akkor támogathatók, ha koncepcióikat és projektjeiket az EU-ban, a Nyugat-Balkánon vagy Ukrajnában hajtják végre. A pályázatokat az Új Európai Bauhaus-díjak hivatalos platformján keresztül kell benyújtani.

A pályázati eljárással kapcsolatos valamennyi részlet megtalálható a pályázóknak szóló útmutatóban, amely valamennyi uniós, nyugat-balkáni és ukrán nyelven elérhető.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS