Hiteles önismeret nélkül nem egyértelmű a siker a munkaerőpiacon

Hiteles önismeret nélkül nem egyértelmű a siker a munkaerőpiacon
2023. 10. 03., 20:09

A SkillX szeptember végén tartott szakmai rendezvényén mutatták be a cég legfrissebb kutatásának eredményeit. Az eseményen szóba került több olyan aktuális kérdés is, amelyek jelentősen befolyásolhatják a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet, a munkavállalói fejlődést, valamint a céges munkaerő-kiválasztási folyamatokat és a munkaerő megtartását.

A pandémia óta szinte forr a munkaerőpiac. Új munkavállalói igények, és különösen a Z generáció megjelenése felforgatta a területet, miközben berobbant a munkaerőhiány, ezért a vállalati oldalon az egyik legfontosabb kérdéssé a humánerőforrás megtartása és megtalálása vált.

„A magyarok közel 70 százaléka nincs teljes mértékben tisztában a képességeivel, ahogy a munkaerőpiac elvárásaival sem. Minden ötödik dolgozó magyar gondolkodik azon, hogy más munkába kezdjen, vagy már keresi is az új lehetőséget. A munkavállalók és munkakeresők negyede érzi egyre laposabbnak, üresnek és egyhangúnak a munkával töltött napjait, és véli úgy, hogy valahol máshol jobban tudná kamatoztatni a tehetségét. A biztosnak vélt állás feladásától való félelem, a megfelelő anyagi biztonság elvesztése mellett az információhiány jelent leginkább akadályt a munkahelyváltásban” – derült ki abból a kutatásából, amelynek eredményeit a rendezvényen dr. Juhos Andrea karrier coach, az LHH Magyarország ügyvezető partnere mutatott be.

„Az elmúlt évtizedek állandó és általános munkaerőpiaci trendjévé vált a munkaerőhiány, az egyenlőtlen és szakszerűtlen, strukturálisan nem megfelelő erőforrás, a munkavállalói önismeret hiánya és a fluktuáció. Erre kerestünk olyan innovatív megoldást, amely a munkaerőpiac általános és eseti szükségleteire ad válaszokat minden érintett szereplő – munkáltató, munkavállaló, fejvadász – számára a keresleti és kínálati igények feltérképezésével és elemzésével, illetve a lehető legszélesebb körű munkavállalói bázis foglalkoztathatósági kompetenciáinak objektív mérésével és fejlesztésével” – fogalmazott Marosi László.

SkillX Technologies Zrt. társalapító-vezérigazgatója kiemelte: különösen azon kkv-k esetében, ahol kissé gazdátlan a HR-tevékenység, hasznos egy olyan rendszer, amely egyrészt felgyorsítja, másrészt pontosabbá teszi a munkaerő-toborzási folyamatokat.

Az eseményen előadást tartott Mizsér Attila korábbi olimpiai bajnok öttusázó is, aki arról is beszélt, hogy mindenki számára, így a sportolók esetében különösen fontos a „több lábon állás”, ami jelentősen csökkentheti a sportolói pályafutás végén megkerülhetetlenül bekövetkező karrierváltás nehézségeit. Mizsér Attila bemutatta, hogy egy karrierváltás során, miként lehet az úgynevezett életelégedettségi küszöböt minél inkább olyan szinten tartani, hogy az ne okozzon jelentős sokkot a sportoló életében.

Kutatás: egyre erősebb mozgásban a munkaerőpiac

Pulzus Kutató által készített felmérés szerint leginkább a 40-59 évesek és a diplomások körében jellemző, hogy maradnak jelenlegi munkahelyükön (46, illetve 51 százalékuk). Minden ötödik magyar viszont azon gondolkodik, hogy valami másba kezd, vagy már keresi is az új lehetőséget, ez mind a két nemre azonos mértékben jellemző. A válaszadók 14 százalékának egyáltalán nincs munkája, de szeretne találni, közöttük több a nő. A 18-39-évesek kéttizede, a 40-59 évesek 14 százaléka, míg a 60 évnél idősebbek egytizede szeretne dolgozni.

A magyar dolgozók és munkakeresők negyede érzi egyre laposabbnak, üresnek és egyhangúnak a munkával töltött napjait, és véli úgy, hogy másik munkahelyen jobban tudná kamatoztatni a tehetségét. Ez főként a férfiakra, a fiatalokra, a diplomásokra jellemző érzés. Minden ötödik válaszadó régóta játszik a gondolattal, hogy más karrier után néz. A munkavállalók 5 százaléka olyan pályakezdő, aki nem érzi, hogy miben tudna igazán kiteljesedni, míg a dolgozók alig több, mint 20 százaléka érzi jól magát a munkahelyén, az „álommunkát” megtalálva – jellemzően a nők, az idősebbek és a diplomások. Figyelmeztető jel lehet, hogy 2021-ben ez az arány még elérte a 30 százalékot.

Akadályok a munkahelyváltásban: félelem és információhiány

A biztosnak vélt állás feladásától való félelem (41 százalék), a megfelelő anyagi biztonság elvesztése (38 százalék), valamint a „nem tudom, hol találhatnék jobbat” (35 százalék) jelent leginkább akadályt a munkahelyváltásban, úgy a férfiak, mint a nők számára. Érdekes, hogy az információhiányt a 18-39 és a 40-59 évesek is okként jelölték meg, s hogy mindezeket a vármegyei székhelyeken említették a legtöbben. A felsőfokú végzettségűek féltik leginkább feladni a munkájukat, mint ahogy a diplomások számára a mostani munkahelyükön meglévő anyagi biztonság szerepel első számú visszatartóerőként is. Viszonylag kevesen (16 százalék) érzik úgy, hogy nem értenek máshoz.

Tipikus magyar preferencia a fizetés

Munkahelyváltáskor a   legjellemzőbb szempontok átlagosan: a fizetés (71 százalék), a képességeknek, kompetenciának való megfelelés (48 százalék), a munkavégzés helye (48 százalék) és a fejlődési lehetőség (47 százalék).

A 18-39 évesek számára a leginkább mérlegelt szempont, amikor munkahelyváltásról gondolkodnak, a fizetés (77 százalék), a fejlődési lehetőség (58 százalék), a munkavégzés helye (53 százalék) és a képességeknek, kompetenciáknak megfelelés (51 százalék).

A diplomások számára az anyagiak (78 százalék) után a képességeknek, kompetenciának megfelelés (67 százalék), a munkavégzés helye (59 százalék) és a fejlődési lehetőség (58 százalék) a legfontosabb. A vármegyei székhelyeken számít legjobban a pénz (81 százalék), legkevésbé pedig a cég hírneve, brandje (9 százalék).

A 18-39 éveseknek csak 28 százaléka van tisztában saját képességeivel

A dolgozók és munkakeresők közel 70 százaléka nincs teljesen tisztában a képességeivel, illetve a munkaerőpiac elvárásaival. A férfiak magabiztosabbak, 33 százalékuk állítja, hogy teljes mértékben ismeri önmagát és a lehetőségeit.  Míg a 18-39 évesek 28 százaléka teljesen biztos magában, addig ez az arány a 40-59 éveseknél 29 százalék, a 60 éveseknél vagy idősebbeknél 44 százalék.

A kutatásból az is kiderült, hogy mindez nincs összefüggésben sem az iskolai végzettséggel, sem a lakóhellyel: közel azonos mértékben magabiztosak az alap- és felsőfokú végzettségűek, valamint a településtípusok bontásában sem mutatkozik jelentős különbség. Figyelmeztető jel lehet, hogy míg 2021-ben a válaszadók 37 százaléka volt teljes mértékben tisztában a képességeivel, addig 2023-ban ez az arány már csak 31 százalék.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS