Magyarország két fenntartható turisztikai projektjét díjazták Tallinnban

Magyarország két fenntartható turisztikai projektjét díjazták Tallinnban
2023. 10. 10., 18:41

Veszprémi és miskolci projekt is bekerült idén a Green Destinations TOP 100 Fenntartható turisztikai jó gyakorlat világverseny nyertesei közé. A nemzetközi szervezet október 8-10-e között tartja éves világtalálkozóját Tallinnban.

A Green Destinations versenyt 2014 óta évente rendezik meg. A szervezet a nyílt pályázati felhívására érkezett gyakorlatokból választja ki azt a százat, amelyek kiemelkednek hatékonyságuk, innovációjuk, inspirációjuk és átadhatóságuk szempontjából.

Idéna TOP 100 listára felkerült Veszprém Megyei Jogú Város, Európa Kulturális fővárosa 2023 projektje, a „10 hónap – 10 kihívás” fejlesztési program, amelynek keretében 10 kiemelt fenntarthatósági tématerületen (például akadálymentesség, családbarát, kerékpáros és háziállatbarát szolgáltatások, helyi termékek bevonása a kínálatba, zöld szolgáltatások fejlesztése), 10 intézmény és az önkormányzat bevonásával valósult meg komplex, városi szintű fenntarthatósági program az Innotime Hungary Kft. szakmai koordinációja mellett.

A projekt egyszerre szolgálja a környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóságot, és felvállalt célja nemcsak a szolgáltatások fejlesztése, hanem a helyi közösség és az ide érkező turisták fenntarthatósági szemléletformálása is.A veszprémi jó gyakorlat más fórumon is a nemzetközi figyelem központjába került, a Future of Tourism Coalition nemrég beválogatta a legjobb módszertani megoldások közé.

A TOP 100 listára került másik projektet Miskolc város fenntarthatóságot fókuszba állító turisztikai szolgáltatói, a Bükki Kör tagjai kezdeményezték annak érdekében, hogy prémium szolgáltatásaikat a fenntarthatóság szempontjainak megfelelve biztosítsák. A Bükki Kör kezdeményezte, illetve sürgette, hogy a fenntartható turizmus fejlesztése érdekében tegyen lépéseket a város. A TOP 100 versenyre való nevezés során több alulról építkező, a turisztikai szolgáltatói közösség által megvalósított projektje közül a történelmi Avas megőrzésének és revitalizálásának témáját választották ki, amelynek célja a komoly hagyománnyal bíró pince- és borkultúra újjáélesztése.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS